ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Έρευνες «Ορούτς Ρέις» εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας

Στο ενεργειακό πεδίο, η Λευκωσία προχωράει σταδιακά στις νομικές κινήσεις που προσδιορίζουν και τις συμφωνίες της για επέκταση της παρουσίας των Γάλλων

Του Βασίλη Νέδου

Του Βασίλη Νέδου

Τις σεισμικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο ξεκίνησε το ερευνητικό πλοίο «Ορούτς Ρέις», σε μια περιοχή που βρίσκεται μεν εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, σταματά δε μόλις πριν από την ελληνική, όπως αυτή διαμορφώνεται από την επήρεια του Καστελλόριζου. Το τουρκικό ερευνητικό, το οποίο εφοδιάστηκε με όλα τα απαραίτητα εξαρτήματα, συνοδεύεται από την ομώνυμη φρεγάτα «Ορούτς Ρέις».

Την ίδια στιγμή, στην περιοχή πλέει ισχυρή δύναμη του τουρκικού στόλου που συμμετέχει στην άσκηση «Αποφασιστικότητα» σε μια έκταση από τη Λήμνο έως την Κύπρο, όπου έχουν δεσμευθεί για πυρά ακόμα και σημεία στα διεθνή ύδατα βόρεια της Κρήτης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η άσκηση έχει δηλωθεί από την Αγκυρα στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ). Η Αθήνα παρακολουθεί όλες αυτές τις δραστηριότητες από διακριτική απόσταση.

Στο ενεργειακό πεδίο, η Λευκωσία προχωράει σταδιακά στις νομικές κινήσεις που προσδιορίζουν και τις συμφωνίες της για επέκταση της παρουσίας των Γάλλων, και δη της Total, στην αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας. Χθες συγκεκριμένα, το κυπριακό υπουργείο Ενέργειας υπέγραψε με την Total και την ιταλική ΕΝΙ την αδειοδότηση του οικοπέδου 7, αλλά και την εκχώρηση στη γαλλική εταιρεία Total μέρους των δικαιωμάτων της ΕΝΙ στα οικόπεδα 2, 3, 8 και 9. Οπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Λακκοτρύπης, στόχος είναι να γίνουν εννέα γεωτρήσεις μέσα στα επόμενα δύο χρόνια από την κοινοπραξία Total και ΕΝΙ.

Υπενθυμίζεται ότι η βασική σκοπιμότητα εισόδου της Total σε όλα τα οικόπεδα όπου βρίσκεται ήδη η ΕΝΙ (συνήθως μαζί με την κορεατική KOGAS) είναι η εκπεφρασμένη ποικιλοτρόπως πρόθεση του Παρισιού να υπερασπιστεί τα γαλλικά συμφέροντα εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Σε αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, εντάσσεται και η πρόσφατη συμφωνία ανάμεσα στη Λευκωσία και στο Παρίσι για την επέκταση λιμενικών και άλλων υποδομών, ώστε να μπορούν να φιλοξενήσουν γαλλικά πολεμικά πλοία και δυνάμεις. Παράλληλα με όλα αυτά, η ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεχίζει τις επαφές προκειμένου να ενημερώσει τον διεθνή παράγοντα για τις τουρκικές απειλές σχετικά με το άνοιγμα των Βαρωσίων. Επ’ αυτού, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ενημέρωσε χθες τηλεφωνικώς τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον.

Σημειώνεται, τέλος, ότι η Γενική Εισαγγελία Αδριανούπολης έθεσε στο αρχείο την κατηγορία για κατασκοπεία κατά των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, οι οποίοι συνελήφθησαν τον Μάρτιο του 2018, όταν διέσχισαν τα ελληνοτουρκικά σύνορα και αφέθηκαν ελεύθεροι τον Αύγουστο του ίδιου έτους.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Βασίλη Νέδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση