ΚΥΠΕ
Υπερέβη τα όσα είχαν συμφωνηθεί στο άτυπο δείπνο που παρέθεσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη ο Ελληνοκύπριος ηγέτης κατά τη συνάντησή τους τη Δευτέρα, ισχυρίστηκε την Τρίτη, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, υποστηρίζοντας ότι προσπάθησε να παρουσιάσει ιδέες που δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους ως πακέτο. Κάλεσε τον Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη «να προσεγγίσει θετικά» το άνοιγμα των οδοφραγμάτων Μιας Μηλιάς και Λουρουτζίνας.
Σε δηλώσεις του μετά από επιθεώρηση στον δρόμο Άρσους-Πύλας, ο κ. Τατάρ είπε ότι εξεπλάγη που ο Ελληνοκύπριος ηγέτης, όπως αναφέρεται στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, «υπερέβη τα όσα είχαν συμφωνηθεί» στο άτυπο δείπνο που παρέθεσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη στις 15 Οκτωβρίου και ότι προσπάθησε να παρουσιάσει ιδέες που δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους ως πακέτο.
Περιγράφοντας τις προτάσεις του Προέδρου Χριστοδουλίδη ως «προσπάθεια να αποτραπεί το άνοιγμα νέων πυλών διέλευσης», ο κ. Τατάρ αναφέρθηκε σε μια στάση «κάθε άλλο παρά καλή θέληση να αναδείξει τα στοιχεία που έχουν ήδη συζητηθεί».
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ακόμη ότι κατά τη χθεσινή συνάντησή του με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, έθεσε στο τραπέζι τις προτάσεις του για την εξάλειψη του μποτιλιαρίσματος στο οδόφραγμα Αγίου Δομετίου και ανέφερε ότι το άνοιγμα οδοφράγματος στη Μια Μηλιά καθώς και στη Λουρουτζίνα, «θα διευκολύνει σε μεγάλο βαθμό τις διαβάσεις».
Είπε ότι το αίτημα της ελληνοκυπριακής πλευράς για διαμετακομιστικούς διαδρόμους στα Κόκκινα και στην Αθηένου, οι οποίοι, όπως είπε, θα παρέχουν διελεύσεις από την ελληνοκυπριακή πλευρά στην ελληνοκυπριακή πλευρά, δηλώνοντας πως δεν είναι δυνατόν να αποδεχθούν αυτές τις προτάσεις που «στοχεύουν στην απόκτηση τακτικών και στρατηγικών πλεονεκτημάτων».
«Περιμένω από τον Ελληνοκύπριο ηγέτη να εγκαταλείψει τα άδεια όνειρα, συμπεριλαμβανομένης της απόκτησης γης, και να προσεγγίσει θετικά το άνοιγμα των συνοριακών πυλών Μιας Μηλιάς και Λουρουτζίνας, κάτι που θα είναι επωφελές για τους δύο λαούς», πρόσθεσε.
Είπε ότι με την ολοκλήρωση του δρόμου Άρσους-Πύλας, η καθημερινότητα των Τουρκοκυπρίων που ζουν στην Πύλα θα είναι ευκολότερη και ταυτόχρονα η κίνηση στην «συνοριακή πύλη» Περγάμους θα είναι λιγότερη.
Ισχυρίστηκε ότι ο δρόμος Άρσους-Πύλας είχε φτάσει σε ένα ορισμένο στάδιο αλλά είχαν εμφανιστεί κάποια προβλήματα, και ότι ο ΟΗΕ εμπόδισε τη διαδικασία θέτοντας όρους.
Είπε ακόμη ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά είχε κατασκευάσει δρόμους από την Πύλα προς τη Λάρνακα και στη νεκρή ζώνη και ότι πανεπιστήμια και δημόσια κτίρια χτίστηκαν στη νεκρή ζώνη, και ο ΟΗΕ κάνει τα στραβά μάτια σε αυτά, λέγοντας ότι ο ίδιος δυσκολεύεται να κατανοήσει τη δυσκολία ολοκλήρωσης του δρόμου Άρσους-Πύλας, ο οποίος, όπως είπε, «κατασκευάστηκε για τη διευκόλυνση των μεταφορών, που είναι ένα ανθρωπιστικό ζήτημα, και να ανακουφίσει το κυκλοφοριακό πρόβλημα στο Πέργαμος (οδόφραγμα)».
Είπε ότι 8,5 χιλιόμετρα του δρόμου Άρσους-Πύλας ασφαλτοστρώθηκαν και το υπόλοιπο τμήμα σταθεροποιήθηκε προς την Πύλα και ότι αυτός ο δρόμος πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό.
Λέγοντας ότι ο δρόμος μπορεί να ανοίξει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα με την ολοκλήρωση 1,3 χιλιομέτρων, είπε ότι θα φέρει το θέμα στην ημερήσια διάταξη στην επόμενη συνάντηση και θα απαιτήσει από τον ΟΗΕ «να εκπληρώσει τις ευθύνες του».