ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Drones πάνω από πλατφόρμες

Το συμβάν με τα drones της Hezbollah στο διαφιλονικούμενο πεδίο “Karish” δημιουργεί ανησυχία στην ανατ. Μεσόγειο

Του Γιάννη Ιωάννου

Του Γιάννη Ιωάννου

Το περασμένο Σάββατο στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου και συγκεκριμένα στο (διαφιλονικούμενο για χρόνια μεταξύ των δύο χωρών) θαλάσσιο τεμάχιο “Κarish” συνέβη αυτό που πολλοί παρατηρητές στη περιοχή ανέμεναν: Tρία drones που στάλθηκαν από την οργάνωση Hezbollah του Λιβάνου προσέγγισαν το τεμάχιο, στο οποίο η εταιρεία Energean πραγματοποιεί έρευνες, για να καταρριφθούν αμέσως από την συνδυασμένη δράση αεροσκαφών κι αεράμυνας της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας. Το συμβάν μάλιστα καταγράφει -μεταξύ των αναλυτών της αμυντικής κοινότητας- και την πρώτη επιτυχή χρήση του συστήματος ΑΑ του IDF, Barak 8, ενώ ένα εκ των drones κατάρριψε ισραηλινό μαχητικό τύπου F-16.

Το συμβάν όπως κατέγραψε το σύνολο του ισραηλινού Τύπου αλλά και πηγές του IDF, επίσημα, δεν συνδέεται με απόπειρα εκ μέρους της Χεζμπολάχ να πλήξει το κοίτασμα “Karish” όσο με προπαγανδιστική χρήση του υλικού της υπέρπτησης drones της οργάνωσης πάνω από το κοίτασμα που αναπτύσσει το Ισραήλ. Εξάλλου τα drones καταρρίφθηκαν σε απόσταση πολλών χιλιομέτρων από την γεώτρηση και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ήταν μη-οπλισμένα.

Ισχυρά μηνύματα

Το γεγονός ωστόσο κρίνεται ιδιαίτερα σοβαρό για ολόκληρη την ανατολική Μεσόγειο για σειρά λόγων:

• Είναι η πρώτη φορά που ο φιλοσιιτικός άξονας Ιράν-Χεζμπολάχ προσπαθεί να στείλει ισχυρά μηνύματα σε Τελ Αβίβ και Βηρυτό σε σχέση με την offshore διάσταση της χρόνιας σύγκρουσης με Ισραήλ. Την διάσταση αυτή ανέφερε μέσω μηνυμάτων και ο ίδιος ο αρχηγός της οργάνωσης του Λιβάνου, Χασάν Νασράλα ενώ η διάσταση της υπέρπτησης εγγύς μιας σημαντικής γεώτρησης του Ισραήλ στέλνει μήνυμα στο τελευταίο ως προς τις στρατιωτικές δυνατότητες της Χεζμπολάχ πέραν του Λιβάνου ή των νοτίων συνόρων με το Ισραήλ. Παράλληλα, η Χεζμπολάχ προσπαθεί να στείλει κι ένα πολιτικό μήνυμα με πολλαπλούς δρώντες στο Λίβανο -σε μια συγκυρία που υπάρχει πρόθεση για εξεύρεση λύσης για τις θαλάσσιες ζώνες με το Ισραήλ και που η προοπτική μεταφοράς φυσικού αερίου από την ανατολική Μεσόγειο προς τη χώρα έχει σοβαρές πιθανότητες. 

• Στρατιωτικοποιεί τις αμφισβητούμενες περιοχές στην ανατολική Μεσόγειο σε μια περίοδο που η αναθεωρητική ρητορική διαφόρων δρώντων στην περιοχή παράγει εντάσεις ή τετελεσμένα. 

• Υπενθυμίζει πως η ασφάλεια των εξορύξεων στην περιοχή παραμένει μεγάλη προτεραιότητα. Πτυχή που Κύπρος κι Ελλάδα οφείλουν να λάβουν υπόψη. Η πρώτη λόγω του παρελθόντος με δράσεις της Χεζμπολάχ εντός του εδάφους της και η δεύτερη λόγω των εμπλεκόμενων συμφερόντων λόγω της ανάμιξης και ελληνικής εταιρείας -σε μια συγκυρία μάλιστα που οι σχέσεις Αθήνας-Τεχεράνης δοκιμάστηκαν και λόγω των συμβάντων με πλοία σε Εύβοια και Περσικό στα πλαίσια μιας ευρύτερης γεωπολιτικής συγκυρίας που φέρει το Ουκρανικό. 

Τι να αναμένουμε

Το γεγονός επαναφέρει, επίσης, την πιθανότητα -στους επόμενους μήνες- μιας αναζωπύρωσης της σύγκρουσης στο ιδιαίτερο πεδίο του Λιβάνου, μιας χώρας που βρίσκεται σε βαθιά κρίση -πολιτικά και οικονομικά ιδίως υπό το βάρος των τελευταίων εκλογών. Η κρίση αυτή, πέραν των κλασικών της πτυχών που δημιουργούν φαινόμενα υπερχείλισης στο νότιο Λίβανο, στο τριεθνές Συρίας-Λιβάνου-Ισραήλ (περιοχές Γκολάν και Κουνέϊτρας) αλλά και στις πάγιες διακηρύξεις μεταξύ Χεζμπολάχ και Τελ Αβίβ αποκτά, πλέον, και διάσταση στη θάλασσα. Εντάσσοντας τις γεωτρήσεις και τις έρευνες για φυσικό αέριο στη περιοχή όπως και τις σχετικές εγκαταστάσεις σε δυνητικά πεδία σύγκρουσης ή στόχους τρομοκρατικών ενεργειών ή σύγκρουσης με στρατιωτικούς όρους.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Γιάννη Ιωάννου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X