ΚΥΠΕ
Την επιβολή κυρώσεων σε όλες τις τουρκικές αεροπορικές εταιρείες που μεταφέρουν συστηματικά παράτυπους μετανάστες στην κατεχόμενη Κύπρο ζήτησε ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής, σε παρέμβασή του στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών στη Λίλλη της Γαλλίας.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το πρώτο υπό την Γαλλική Προεδρία Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών συζήτησε τη διαδικαστική εισήγηση της Γαλλίας προκειμένου το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο να προχωρήσει ένα βήμα και να ξεφύγει από το τέλμα στο οποίο περιήλθε η διαδικασία.
Ο κ. Νουρής στην παρέμβασή του στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών στη Λίλλη της Γαλλίας, είπε ότι η Κύπρος με σαφήνεια στηρίζει τη Γαλλική πρωτοβουλία, αλλά την ίδια ώρα ξεκαθάρισε ότι αυτό μπορεί να καταστεί εύκολα υλοποιήσιμο εάν διευκρινιστούν συγκεκριμένα θέματα κλειδιά.
Σε μια προσπάθεια να συνδράμει προς αυτή την κατεύθυνση, η Κύπρος κατέθεσε συγκεκριμένες εισηγήσεις με τον Υπουργό να τονίζει πως είναι η ώρα των αποφάσεων, γιατί η Ευρώπη βρίσκεται σε κίνδυνο αν ληφθεί υπόψη ότι σύντομα πιθανόν να προκύψουν νέες, πρόσθετες εστίες αναχώρησης μεταναστών.
Αναφορικά με το θέμα της εξωτερικής διάστασης της μετανάστευσης που τέθηκε από την Γαλλική Προεδρία, η Κύπρος, μέσω του Υπουργού Εσωτερικών, υποστήριξε την ανάγκη για ενεργή και γενναιόδωρη υποστήριξη των τρίτων χωρών, ώστε να καταστεί δυνατή η συγκράτηση των υπηκόων τους στη χώρα καταγωγής τους, με την FRONTEX να αναλαμβάνει ενεργό ρόλο στην επιτήρηση των εξωτερικών τους συνόρων εμποδίζοντας τις εκροές.
Ο κ. Νουρής ζήτησε όπως αυτό ισχύσει και για την περίπτωση της Τουρκίας, με την επιτήρηση να επεκτείνεται τόσο στα νότια τουρκικά παράλια, όσο στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης από το οποίο αναχωρούν χιλιάδες παράτυπων Αφρικανών μεταναστών με κατεύθυνση το αεροδρόμιο της Τύμπου, οι οποίοι, όπως είπε, στη συνέχεια προωθούνται από διακινητές προς τις ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές, μέσω της πράσινης γραμμής.
Στα πλαίσια της εφαρμογής μιας ισορροπημένης αντιμετώπισης του θέματος, ο Υπουργός εισηγήθηκε να ισχύσει ό,τι και στη περίπτωση της Λιθουανίας, όπως είναι η επιβολή κυρώσεων σε όλες τις τουρκικές αεροπορικές εταιρείες που μεταφέρουν συστηματικά παράτυπους μετανάστες στην κατεχόμενη Κύπρο.
Η Κύπρος ζήτησε τη διεξαγωγή διαλόγου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την Τουρκία, ώστε να διεκδικηθεί η συζήτηση της έλλειψης συνεργασίας με κράτη μέλη στο μεταναστευτικό, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος.
Ο Υπουργός ανάφερε ότι ως Κύπρος στηρίζει ανεπιφύλακτα την πρωτοβουλία της Γαλλικής Προεδρίας, όπως και τη δήλωση του ίδιου του Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν για μια συμφωνία που πρέπει, όμως, να εδράζεται στην αλληλεγγύη και την υπευθυνότητα. «Και αυτή η αλληλεγγύη πρέπει να διαλαμβάνει και την υποχρέωση των κρατών μελών για μετεγκατάσταση αριθμού μεταναστών από τα κράτη εκείνα, τα οποία σηκώνουν το μεγαλύτερο μεταναστευτικό βάρος», σημείωσε ο κ. Νουρής.
Υλοποιώντας προηγούμενη συνεννόηση των Υπουργών Εσωτερικών Γαλλίας και Κύπρου, στο περιθώριο της Συνόδου, η κυπριακή αποστολή είχε συνάντηση με εκπροσώπους της Γαλλικής Υπηρεσίας Μετανάστευσης, με την οποία συζητήθηκε η πιθανότητα σύναψης μνημονίου επιστροφών, ιδιαίτερα προς τις Αφρικανικές χώρες, ώστε η Κύπρος να βοηθηθεί.