ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις
Στη διαχρονική και πολυδιάστατη στήριξη που παρέχει η διασπορά στην Κυπριακή Δημοκρατία και τους αγώνες που διεξάγει για δικαίωση αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης σε εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου και η Διακομματική Κοινοβουλευτική Ομάδα για την Κύπρο της βρετανικής Βουλής, στο Λονδίνο το βράδυ της 14ης Ιανουαρίου 2023.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της επετείου της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία ήταν προγραμματισμένη να γίνει τον Σεπτέμβριο αλλά είχε αναβληθεί λόγω του θανάτου της Βασίλισσας Ελισάβετ Β’.
Στην εκδήλωση, κατά την οποίαν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τιμήθηκε τόσο από την Ομοσπονδία όσο και από την Κοινοβουλευτική Ομάδα για την προσφορά του στους αγώνες της Κύπρου, αλλά και στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων Κύπρου – Ηνωμένου Βασιλείου, παρευρέθηκε ο Υπουργός Ευρώπης της Βρετανίας κ. Λίο Ντόχερτι, ο σκιώδης Υπουργός Ευρώπης, εργατικός βουλευτής, κ. Στίβεν Ντότι, μέλη της διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για την Κύπρο στη βρετανική Βουλή, στελέχη των ομογενειακών οργανώσεων και άλλοι επίσημοι.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνοδευόταν από τη σύζυγο του κα Άντρη Αναστασιάδη και τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας που ήταν, μεταξύ άλλων, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ, Μάριος Πελεκάνος, ο Ύπατος Αρμοστής της Δημοκρατίας στο Ηνωμένο Βασίλειο κ. Αντρέας Κακουρής, ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου, κ. Παντελής Παντελίδης και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Σε ομιλία του στην εκδήλωση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε την τεράστια συμβολή της κυπριακής διασποράς στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ εξέφρασε ευχαριστίες για τη διαχρονική και σταθερή στήριξη Βρετανών πολιτικών που στέκονται στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας και του λαού της στον αγώνα για ανεξαρτησία, κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα. Πολιτικούς, όπως είπε, που έχουν αποδείξει ότι το διεθνές δίκαιο υπερέχει των όποιων άλλων συμφερόντων.
Μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε θερμές ευχαριστίες στα μέλη της διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για την Κύπρο με επικεφαλής των Σερ Ρότζερ Γκέιλ, «οι οποίοι είχαν καθοριστικό ρόλο στο να διατηρήσουν το ενδιαφέρον της χώρας τους στο Κυπριακό».
Αναφερόμενος στις σχέσεις Κύπρου – Ηνωμένου Βασιλείου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε, μεταξύ άλλων, ότι κατά τη διάρκεια της δεκαετούς του θητείας είχε την ευκαιρία να εργαστεί με τις Κυβερνήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με στόχο την ενίσχυση και εμβάθυνση των διμερών σχέσεων, σημειώνοντας ότι οι δύο χώρες διατηρούν στενούς δεσμούς σε όλα τα επίπεδα.
Πρόσθεσε ότι η υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης για δημιουργία Στρατηγικού Πλαισίου Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, τον περασμένο Νοέμβριο, συνιστά ένα σημαντικό πυλώνα για αυτή την εξελισσόμενη συνεργασία, μετά και την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, ενώ υπογράμμισε πως το Μνημόνιο Συναντίληψης που υπεγράφη για τη μη στρατιωτική ανάπτυξη των Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο αποτελεί ένα σημαντικό επίτευγμα και για τις δύο χώρες με πραγματικό όφελος στην καθημερινότητα των Κυπρίων.
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο, ως ένας στενός εταίρος της Κύπρου, Μόνιμο Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας και εγγυήτρια δύναμη έχει ένα σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει σε ό,τι αφορά τη λύση του κυπριακού προβλήματος». Αναφέρθηκε, επίσης, στις επιτυχείς προσπάθειες που τόσο ο ίδιος όσο και η Κυβέρνηση κατέβαλαν για την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Ηνωμένου Βασιλείου και στις άοκνες προσπάθειες που κατέβαλε για επίτευξη δίκαιης, βιώσιμης και διαρκούς λύσης του Κυπριακού προς όφελος τόσο των Ελληνοκυπρίων όσο και των Τουρκοκυπρίων.
Απευθυνόμενος στα μέλη και την ηγεσία της κυπριακής ομογένειας στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε «τις πολυσχιδείς, πολυεπίπεδες δράσεις που αναπτύσσετε επιδεικνύοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την πρόοδο και την ευημερία της Κύπρου μας. Και τούτο, χωρίς σε καμία των περιπτώσεων, να σας κρατά μακριά από τη δημιουργική δραστηριοποίηση και προσφορά στη χώρα που διαμένετε. Αντιθέτως, μέσα από τις ικανότητες που σας διακρίνουν, πετύχατε να διαπρέψετε, να καταξιωθείτε και ταυτόχρονα να ενσωματωθείτε δημιουργικά στις τοπικές κοινωνίες, αναδεικνύοντας και τιμώντας τον Ελληνισμό της διασποράς αλλά και την καταγωγή σας.
Όπως έχω προαναφέρει, ιδιαίτερα είναι τα αισθήματα που με διακατέχουν, καθώς είναι η τελευταία επαφή που έχω μαζί σας υπό την ιδιότητά του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, το ύπατο αξίωμα της χώρας που ο κυπριακός λαός μου έδωσε δύο φορές την τιμητική εντολή να υπηρετήσω. Μια εντολή που με την εμπιστοσύνη, την υπομονή και επιμονή του απανταχού Κυπριακού Ελληνισμού επέτρεψε στην Κυβέρνησή μου με επιτυχία να αντιμετωπίσει τις κρίσεις που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε και να διαχειριστούμε την τελευταία δεκαετία.
Όπως καλά γνωρίζετε, με την ανάληψη της εξουσίας και λόγω της τότε οικονομικής κρίσης, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με τον άμεσο κίνδυνο χρεωκοπίας του κράτους. Με τόλμη πήραμε οδυνηρές αποφάσεις ευθύνης που οδήγησαν σε μια επιτυχή διαχείριση, επιτρέποντας στη χώρα να βγει από το μνημόνιο ενωρίτερα από ό,τι κάποιοι προέβλεπαν, να παρουσιάζει ρυθμούς ανάπτυξης, να ανακτά την επενδυτική της βαθμίδα, να μειώνει την ανεργία, να αποκαθιστά δικαιώματα εργαζομένων, να ενισχύει τις κοινωνικές παροχές προς όφελος των ευάλωτων ομάδων.
Αποτέλεσμα της ορθής δημοσιονομικής πολιτικής ήταν η αποκατάσταση της αξιοπιστίας της κυπριακής οικονομίας, οι δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις με έργα που χρόνιζαν για δεκαετίες, αλλά το σημαντικότερο, η δυνατότητα της πολιτείας να αντιμετωπίσει με επιτυχία τόσο τις οικονομικές όσο και τις υγειονομικές επιπτώσεις από την πανδημία που έπληξε την ανθρωπότητα το 2020.
Αρκούμαι να αναφέρω πως για τη στήριξη επιχειρήσεων και διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, η Κυβέρνηση διέθεσε από τα δημόσια ταμεία, 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ, χάριν στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των λειτουργών υγείας και την εισαγωγή του ΓΕΣΥ, η Κύπρος κατατάσσεται παγκόσμια δεύτερη σε ελάχιστους αριθμούς θανάτων και από τις πλέον αποτελεσματικές στην αντιμετώπιση της πανδημίας.
Δυστυχώς, την Παγκόσμια δοκιμασία Υγείας ακολούθησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, με αποτέλεσμα πέραν των πληθωριστικών τάσεων που προκλήθηκαν από την πανδημία, να έχουμε και τις αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις από τις κυρώσεις που επιβάλλονταν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και σωρείας άλλων κρατών εναντίον της Ρωσίας. Αποτέλεσμα τούτου η ενεργειακή κρίση, αλλά και οι συνακόλουθες επιπτώσεις σε όλους τους άλλους τομείς της οικονομίας, με τις εκτιμήσεις των διεθνών οικονομικών παραγόντων, αλλά και θεσμών, να προβλέπουν ύφεση αντί ανάπτυξης για τον χρόνο που υποδεχόμαστε.
Παρά τις αρνητικές οικονομικές συνέπειες που καταγράφονται σε παγκόσμια κλίμακα, η μικρή μας πατρίδα κατόρθωσε με επιτυχία να τις διαχειριστεί, καταγράφοντας φέτος ρυθμούς ανάπτυξης 6% για το 2022, διπλάσιους δηλαδή του μέσου όρου της Ε.Ε., ενώ για το 2023 που προβλέπεται να είναι χρόνος ύφεσης η ανάπτυξη θα κυμανθεί στο 3-3.5%. Ταυτόχρονα, ο προϋπολογισμός του 2023 παρά τις αυξημένες αναπτυξιακές δαπάνες παρουσιάζει πλεονάσματα, παραδίδουμε πλεονασματικό προϋπολογισμό, ενώ η ανεργία που σήμερα είναι στο 6.8% αναμένεται να κυμανθεί τα επόμενα δύο χρόνια σε ποσοστό πλήρους απασχόλησης.
Νοιώθω ιδιαίτερη ικανοποίηση και με σεμνότητα λέω υπερηφάνεια διότι στο τέλος της θητείας μου θα παραδώσω ένα κράτος:
(α) Οικονομικά εύρωστο και ισχυρό, όπως αναγνωρίζεται τόσο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο όσο και από διεθνείς οίκους αξιολόγησης, οι οποίοι καταγράφουν την ισχυρή δυναμική της κυπριακής οικονομίας.
(β) Αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση και προστασία των ευάλωτων, με κατοχυρωμένο το ελάχιστο εισόδημα, εγγυημένο τον κατώτατο μισθό και τις συντάξεις που πρέπει να είναι πάνω από το όριο της φτώχειας, ενώ με σωρεία άλλων μέτρων θεμελιώσαμε ένα πραγματικό κράτος πρόνοιας που δεν παραλείπει να λαμβάνει υπόψη την πολύτεκνη μάνα, που δεν παραλείπει να λαμβάνει υπόψη την αποκατάσταση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, που από φέτος οποιαδήποτε αποκοπή αίρεται, που δεν παρέλειψε να λάβει υπόψη τις ανάγκες της οικογένειας, που δεν παρέλειψε να λάβει υπόψη τις ανάγκες των όσων έχουν ανάγκη τη συμβολή και συνδρομή του κράτους.
Είμαι ικανοποιημένος επίσης διότι θα παραδώσω,
(γ) Ένα κράτος που διαθέτει επιτέλους ένα σύστημα υγείας για όλους χωρίς αποκλεισμούς, μέσω της εφαρμογής του Γενικού Συστήματος Υγείας.
Ενός συστήματος που αποτέλεσε τη μεγαλύτερη κοινωνική μεταρρύθμιση, βασισμένο στη φιλοσοφία της κοινωνικής αλληλεγγύης, έχοντας σαν επίκεντρο τον άνθρωπο, τον ασθενή.
(δ) Μια ανασυγκροτημένη δομή διοίκησης μέσα από σημαντικές μεταρρυθμίσεις με τη δημιουργία Υφυπουργείων και σωρείας άλλων μεταρρυθμίσεων στους τομείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Δημόσιας Υπηρεσίας, της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, της ενέργειας, της δικαιοσύνης, της παιδείας, της γεωργίας, της καινοτομίας.
(ε) Που διαθέτει ένα νέο σύγχρονο σύστημα απονομής της δικαιοσύνης, μέσω της σημαντικής αύξησης του αριθμού των δικαστών, τη σύσταση νέων εξειδικευμένων δικαστηρίων, αλλά και την οριστική μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης με τη δημιουργία πρόσθετα του Ανωτάτου και του Συταγματικού Δικαστηρίου, αλλά και του Εφετείου κατά τρόπο που να επιτρέπεται η σύντομη εκδίκαση των υποθέσεων.
(στ) Που διαθέτει επίσης αυστηρούς μηχανισμούς πάταξης της διαφθοράς μέσω 52 στοχευμένων δράσεων που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη σύσταση της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της διαφθοράς, τη διασφάλιση της διαφάνειας στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, και την προστασία Μαρτύρων Δημοσίου Συμφέροντος.
(ζ) Με έργα ανάπτυξης ύψους πέραν των 4.5 δισεκατομμυρίων ευρώ που αναγέννησαν και αναμόρφωσαν το σύνολο των δήμων και κοινοτήτων. Σε αυτό μπορεί να είστε μάρτυρες από τις κατά καιρούς επισκέψεις που πραγματοποιείτε είτε στην Πάφο είτε στη Λεμεσό είτε στη Λάρνακα είτε στην Αμμόχωστο είτε και στις κοινότητες από όπου κατάγεστε.
(η) Με σημαντικά ενισχυμένη και αποτελεσματική αμυντική θωράκιση, ένα έργο που θεωρούσα καθήκον μου, με τη δημιουργία ενός σύγχρονου ημι-επαγγελματικού στρατού, μειώνοντας ταυτόχρονα τη θητεία των κληρωτών από 24 σε 14 μήνες, ενώ υλοποιήθηκαν τα μεγαλύτερα επενδυτικά προγράμματα σε εξοπλισμούς, που για λόγους ευνόητους δεν επιθυμώ να κάνω αναφορά.
(θ) Με μια πολυεπίπεδη και αξιόπιστη εξωτερική πολιτική, αναβαθμίζοντας, αλλά και το σημαντικότερο θωρακίζοντας την κρατική μας οντότητα, καθιστώντας την Κύπρο πυλώνα σταθερότητας και ειρήνης για την περιοχή και όχι μόνο.
Παρά το γεγονός πως περιορίστηκα στα ελάχιστα, θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθώ στο κληροδότημα που αφήνουμε για την επόμενη Κυβέρνηση, και που δεν είναι άλλο από το εθνικό σχέδιο «Η Κύπρος το Αύριο», που προβλέπει την υλοποίηση 58 επιπλέον μεταρρυθμιστικών και 75 επενδυτικών δράσεων, με οικονομικό αντίκτυπο πέραν των 4.5 δισεκατομμυρίων ευρώ και τη συνακόλουθη δημιουργία χιλιάδων καλά αμειβομένων θέσεων εργασίας.
Θα ήμουν ευτυχέστερος αν κατά τη σημερινή μου παρέμβαση μιλούσα ως Πρόεδρος μιας επανενωμένης πατρίδας, χωρίς στρατούς κατοχής, εγγυήσεις και αναχρονιστικά δικαιώματα επεμβάσεων.
Θα ήμουν ευτυχέστερος αν μιλούσα ως Πρόεδρος ενός καλά δομημένου, λειτουργικού, Ομοσπονδιακού Κράτους, απόλυτα εναρμονισμένου με τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, που θα διασφάλιζαν τα ανθρώπινα δικαιώματα του συνόλου των Ευρωπαίων πολιτών, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.
Που θα έδιδαν το δικαίωμα στην ελπίδα για προοπτική και συνδημιουργία. Που δεν θα μιλούσαμε για βορρά και νότο, αλλά για την Ομοσπονδιακή Κυπριακή Δημοκρατία, με πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων της κάθε μιας των κοινοτήτων, με βάση πάντοτε τα Ψηφίσματα και τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών.
Δυστυχώς, και είναι καλά γνωστό σε όλους, ότι παρά τις επίπονες προσπάθειες τόσο του ιδίου όσο και των προκατόχων μου, η Τουρκία συνεχίζει να επιδεικνύει για σχεδόν πέντε δεκαετίες την ίδια αδιάλλακτη και απαράδεκτη στάση. Μια στάση που μέσα από τις αξιώσεις που προβάλλει, καθιστά πρόδηλους τους διαχρονικούς της στόχους που δεν είναι άλλοι από το να μετατρέψει την Κύπρο σε ένα ελεγχόμενο από την ίδια προτεκτοράτο είτε να επιτύχει τη διχοτόμηση μέσω της νομιμοποίησης του παρανόμου μορφώματος που επέβαλε στο κατεχόμενο μέρος της πατρίδας μας με τη δημιουργία «ανεξάρτητου κράτους».
Ο πιο πάνω στόχος επιβεβαιώνεται από την εμμονή της Τουρκίας να αρνείται να υλοποιήσει και να αγνοεί τα Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, σωρεία αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αλλά, το εξίσου σημαντικό, αγνοώντας οδυνηρούς συμβιβασμούς ή οδυνηρές υποχωρήσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς, επιδιώκοντας πλέον επίσημα, αντί της συμφωνημένης βάσης για λύση, την αναγνώριση ξεχωριστής κρατικής οντότητας των υπό κατοχή εδαφών.
Θέλω να σας διαβεβαιώσω πως παρά την προκλητική και αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας, δεν θα δεχτούμε και δεν θα επιτρέψουμε ποτέ την κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας ή τη διαγραφή της μακραίωνης Ιστορίας του Κυπριακού Ελληνισμού και των απαράγραπτων δικαιωμάτων της.
Παρά τις όποιες προκλήσεις και απειλές, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την απελευθέρωση και την επανένωση της πατρίδας μας και την εξεύρεση μιας λύσης βασισμένης στα Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και τις συμφωνίες Κορυφής. Μιας λύσης που θα διασφαλίζει διάρκεια, λειτουργικότητα, αλλά και απαλλαγή από εξαρτήσεις τρίτων χωρών μέσα από εγγυήσεις, επεμβατικά δικαιώματα και παρουσία κατοχικών στρατευμάτων.
Μιας λύσης που δεν θα παραγνωρίζει τις ανησυχίες των δύο κοινοτήτων, αλλά θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα του συνόλου, με βάση τις αρχές και αξίες της ΕΕ κράτος μέλος της οποίας είναι και η ιδιαίτερη μας πατρίδα.
Αυτή είναι και η οφειλόμενη τιμή σε όσους έδωσαν το αίμα τους για την εγκαθίδρυση, τη νομιμότητα και τη διασφάλιση της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και αυτή την οφειλή, αυτό το χρέος δεν θα το προδώσουμε.
Θα ήθελα, για ακόμη μία φορά, να εκφράσω εκ μέρους της Πολιτείας και ολόκληρου του κυπριακού λαού, τις ευγνώμονες ευχαριστίες για τη διαχρονική και πολυδιάστατη στήριξη που παρέχετε προς τον Κυπριακό Ελληνισμό και την Κυπριακή Δημοκρατία. Στήριξη, η οποία αποτελεί πηγή δύναμης για όλες τις πολιτικές δυνάμεις και τον εκάστοτε Πρόεδρο, έτσι ώστε εργαζόμενοι με το ίδιο σθένος, σύνεση και αποφασιστικότητα να φέρουν σε πέρας το χρέος που όλοι έχουμε αναλάβει έναντι του κυπριακού λαού.
Καταλήγοντας, θα ήθελα να εκφράσω την οφειλόμενη ευγνωμοσύνη που βαθιά αισθάνομαι για την αγάπη και εμπιστοσύνη που με περιβάλατε κατά τη διάρκεια της δεκαετούς παρουσίας μου στο Προεδρικό αξίωμα, κάτι που εκφράζεται μέσα από την τιμητική διάκριση που μου απονεμήθηκε απόψε.
Μια διάκριση που για μένα αποτελεί και θα αποτελεί τη σφραγίδα του μεταξύ μας αλληλοσεβασμού και αγάπης που κτίσαμε όλα τα χρόνια της παρουσίας μου στην πολιτική ζωή του τόπου.
Εύχομαι ο νέος χρόνος να είναι καθοριστικός για ένα μέλλον ειρήνης και ευημερίας για την Κύπρο μας».
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο Πρόεδρος της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Ηνωμένου Βασιλείου κ. Χρίστος Καραολής απένειμε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη ασημένια πλακέτα με ανάγλυφη την Κύπρο.
Απονέμοντας την πλακέτα, ο κ. Καραολής τόνισε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διαθέτει τεράστια αποφασιστικότητα και υπηρέτησε με αφοσίωση το νησί και τον λαό του, «επιδεικνύοντας μεγάλο θάρρος στη λήψη των σωστών αποφάσεων που δεν υπήρξαν πάντοτε οι ευκολότερες. Πιστεύω ότι θα έρθει η μέρα που θα ζήσουμε μαζί μια επανενωμένη Κύπρο», σημείωσε.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της διακομματικής κοινοβουλευτικής ομάδας για την Κύπρο Σερ Ρότζερ Γκέιλ απένειμε στον Πρόεδρο ξύλινη πλακέτα με ασημένιο αντίγραφο του χάρτη της Κύπρου, σημειώνοντας ότι τα μέλη της ομάδας θα στέκονται δίπλα στην Κύπρος και αγωνιζόμενοι θα παρέχουν τη στήριξη τους για όσο αυτό χρειάζεται, στον αγώνα για επανένωση της νήσου.
Μιλώντας στην εκδήλωση, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Καραολής είπε, μεταξύ άλλων, ότι το Κυπριακό παραμένει προτεραιότητα της εθνικής ομοσπονδίας, σημειώνοντας ότι εξακολουθεί να παραμένει στην πολιτική και κοινοβουλευτική ατζέντα της Κυβέρνησης και των πολιτικών κομμάτων του Ηνωμένου Βασιλείου.
Αναφέρθηκε ακόμα στις ακούραστες προσπάθειες του Προέδρου Αναστασιάδη για επίλυση του Κυπριακού, καθώς και για την αμέριστη στήριξη του προς τη διασπορά. Αναφέρθηκε, επίσης, εκτενώς στο Κυπριακό και στις προσπάθειες που καταβάλλει η διασπορά προς την κατεύθυνση της δικαίωσης του αγώνα της Κύπρου.
Σύντομο χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε, επίσης, ο Υπουργός Ευρώπης του Ηνωμένου Βασιλείου, ο οποίος είπε, μεταξύ άλλων, ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προσέφερε πολλά για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων, κατά τη διάρκεια της δεκαετούς του θητείας. Αναφέρθηκε ακόμη στις Συμφωνίες που υπεγράφησαν για ενίσχυση αυτών των σχέσεων, περιλαμβανομένης της μη στρατιωτικής ανάπτυξης των Βάσεων.
Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο Βρετανός Υπουργός είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει απόλυτα προσηλωμένο στην επίλυση του προβλήματος, στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων και στηρίζει την επίτευξη μιας συνολικής, δίκαιης και διαρκούς λύσης.
Η επανενωμένη Κύπρος θα προσφέρει ευκαιρίες σε τομείς όπως το εμπόριο, ο τουρισμός, οι επενδύσεις, η ενέργεια και θα δημιουργήσει συνθήκες σταθερότητας στην περιοχή.
Από πλευράς του ο σκιώδης Υπουργός Ευρώπης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η Κύπρος αποτελεί ένα σταθερό, σημαντικό και αξιόπιστο εταίρο για το Ηνωμένο Βασίλειο. Αναφέρθηκε, επίσης, στην τεράστια, όπως τη χαρακτήρισε, συμβολή των Κυπρίων της διασποράς στη χώρα, ενώ εξήρε τον ρόλο του Προέδρου Αναστασιάδη στη σημαντική ενίσχυση των διμερών σχέσεων κατά την τελευταία δεκαετία. Τέλος, αναφερόμενος στο Κυπριακό εξέφρασε προσήλωση σε λύση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ.