ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Εργκιούν Ολγκούν στην «Κ»: Δύο κυρίαρχα και διεθνώς ισότιμα κράτη

Συμβιβασμός που θα συνοδεύεται από σοβαρά πολιτικά και οικονομικά κέρδη και με αμοιβαία οφέλη στο πεδίο της ασφάλειας

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Υποδέχθηκε τις προάλλες την Τζέιν Χολ Λουτ στην είσοδο του «Προεδρικού» του Ερσίν Τατάρ, όπως έκανε με τους απεσταλμένους του ΟΗΕ επί Ραούφ Ντενκτάς αλλά και επί Ντερβίς Έρογλου. Ο σύμβουλός του κ. Τατάρ, και πιθανότατα ο νέος διαπραγματευτής της τ/κ πλευράς Εργκιούν Ολγκούν, ο οποίος σήμερα μιλά στην «Κ», είναι σίγουρα ο παλαιότερος εν ενεργεία στο τοπίο του Κυπριακού πολιτικός.

– Κύριε Ολγκούν, ως έμπειρος σε αυτή τη διαδικασία, πώς αξιολογείτε τις πρόσφατες συναντήσεις της κας Λουτ στην Κύπρο και ποιες οι εξελίξεις σχετικά με τη σχεδιαζόμενη άτυπη Πενταμερή;

– Όπως γνωρίζετε, στις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στην «ΤΔΒΚ» στις 18 Οκτωβρίου, ο κ. Ερσίν Τατάρ εξελέγη πρόεδρός μας. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, ο κ. Τατάρ τόνισε ότι διαρκώς αποκαλύπτεται ότι το ομοσπονδιακό μοντέλο λύσης δεν είναι το κατάλληλο για τις συνθήκες της Κύπρου, κυρίως λόγω της αμετάβλητης ρητορικής της ε/κ πλευράς περί κυρίαρχης κοινότητας. Γι’ αυτό, υποστήριξε ότι θα ήταν καταλληλότερο οι σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών να βασίζονται σε δύο κυρίαρχα κράτη με ισότιμο διεθνές καθεστώς, προκειμένου να εξαλειφθούν οι ζωτικοί κίνδυνοι αυτής της νοοτροπίας για την τ/κ πλευρά και να δημιουργηθεί ένα ασφαλές περιβάλλον για βιώσιμη σχέση εμπιστοσύνης, σταθερότητα και συνεργασία στο νησί και στην περιοχή μας. Για τούτο, ο κ. Τατάρ τονίζει ότι οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να συνεχιστούν από το σημείο που σταμάτησαν, και ότι η σχέση ειρήνης και συνεργασίας με τον ε/κ λαό, με τον οποίο μοιραζόμαστε το νησί της Κύπρου, πρέπει να οικοδομηθεί με βάση τα δύο κυρίαρχα κράτη. Σε αυτό το μοντέλο καμία πλευρά δεν θα μπορεί να επιβληθεί στην άλλη. Είναι αναμφισβήτητο γεγονός ότι τέτοια ισορροπία και σταθερότητα στο νησί θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στην ασφάλεια, τη σταθερότητα και τη συνεργασία στην περιοχή μας. Όπως είναι γνωστό, οι Τ/κ και οι Ε/κ έχουν ισότιμο διεθνές καθεστώς με τους υπογράφοντες των Συνθηκών του 1960. Ενώ τα δικαιώματα και το καθεστώς της μιας πλευράς ισχύουν και για την άλλη.

Διαβάστε τη συνέντευξη στον Νίκο Στέλγια στην έντυπη έκδοση της «Κ».

Γίνετε συνδρομητής της έντυπης έκδοσης στο κινητό σας, με μια εβδομάδα δωρεάν συνδρομή.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Διπλωματία: Τελευταία Ενημέρωση