ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης συμμετείχε και σήμερα στη δεύτερη μέρα των εργασιών της 13ης Ευρω-ασιατικής Συνόδου Κορυφής (Asia - Europe Meeting) που συνήλθε μέσω τηλεδιάσκεψης από την Καμπότζη. Η Σύνοδος ολοκληρώθηκε σήμερα το απόγευμα.
Κατά τη διάρκεια της σημερινής Παρέμβασής του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στη σημασία ενός αποτελεσματικού πολυμερούς συστήματος, με τα Ηνωμένα Έθνη στο επίκεντρό του, το οποίο να είναι σε θέση να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις σημερινές και αυριανές παγκόσμιες προκλήσεις. Περαιτέρω, επεσήμανε την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των κρατών κατά τρόπο που να προάγεται η διεθνής ειρήνη, σταθερότητα και ασφάλεια, όπως επίσης να αντιμετωπίζονται οι μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η ανθρωπότητα, όπως είναι η πανδημία κορωνοϊού, η κλιματική αλλαγή, η μετανάστευση, η τρομοκρατία, κ.ά.
Υπογράμμισε, επίσης, την τεράστια βαρύτητα που έχει η συλλογική υποστήριξη των χωρών της Ευρώπης και της Ασίας προς μία διεθνή τάξη που να βασίζεται σε κανόνες και να έχει ως γνώμονα το σεβασμό του διεθνούς δικαίου.
Το Κυπριακό, πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αποτελεί ένα διεθνές πρόβλημα ως αποτέλεσμα της εισβολής, της συνεχιζόμενης κατοχής και της μαζικής καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Τουρκία. Εσχάτως η Τουρκία καταπατά και τις κυπριακές θαλάσσιες ζώνες παραβιάζοντας το δίκαιο της θάλασσας, ενώ προβαίνει και σε έκνομες ενέργειες στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου στις κατεχόμενες περιοχές κατά παράβαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, είπε ο Πρόεδρος, τονίζοντας ότι όλα αυτά συνιστούν ακριβώς κατάφωρες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ακόμα ότι όλοι έχουν ρόλο να διαδραματίζουν στην προώθηση της πολυμέρειας και της συνεργασίας μεταξύ των χωρών. Πρόσθεσε ότι σε αυτό το πλαίσιο, η Κύπρος και η Ελλάδα προχώρησαν στην εγκαθίδρυση μηχανισμών τριμερούς συνεργασίας και διαλόγου μεταξύ χωρών της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου, συμπεριλαμβανομένων του Ισραήλ, της Αιγύπτου, της Ιορδανίας, του Λιβάνου και της Παλαιστίνης.
Αυτοί οι μηχανισμοί, είπε, χρησιμοποιούνται ως δίαυλοι για ενισχυμένο διάλογο και ως βάση για ανάπτυξη συνεργειών σε τομείς, όπως η ασφάλεια, η ενέργεια, η οικονομία, το εμπόριο, ο πολιτισμός, η εκπαίδευση κ.ά.
Αυτή η περιφερειακή πρωτοβουλία, η οποία στην ουσία αποτελεί μια «πολυμέρεια σε περιφερειακό επίπεδο», επιτρέπει την ανάπτυξη θεματικών συνεργασιών και παραμένει ανοικτή σε όσες χώρες μοιράζονται το όραμα για διεθνή ειρήνη και ασφάλεια, στη βάση του διεθνούς δικαίου και των όσων περιέχονται στον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, είπε τέλος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.