ΚΥΠΕ
Για την επανένωση της Κύπρου αλλά και την ενίσχυση της συμμαχίας των ΗΠΑ με την Ελλάδα και την Κύπρο για σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου δήλωσαν ότι θα δουλέψουν οι Αμερικανοί Bουλευτές, Κρις Πάπας, Γκας Μπιλιράκης, Ντίνα Τάιτους και Νικόλ Μαλλιωτάκη.
Στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον, η Ελληνική Ομάδα (Hellenic Caucus) στη Βουλή των Αντιπροσώπων κήρυξε την έναρξη της Ελληνικής Συνέλευσης του Κογκρέσου για το 118ο Συνέδριο.
Οι επικεφαλής της νέας ελληνικής ομάδας αποτελούνται από τους συμπρόεδρους Κρις Πάπας και Γκας Μπιλιράκη και τους αντιπροέδρους Νικόλ Μαλλιωτάκη και Ντίνα Τάιτους.
«Ανυπομονώ να συνεργαστώ με τους συναδέλφους μας, για την επανένωση της Κύπρου, την ενίσχυση της συμμαχίας των ΗΠΑ με την Ελλάδα και την Κύπρο για τη εμπέδωση της διαρκούς σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», δήλωσε η κ. Τάιτους σύμφωνα και με την επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε εκ μέρους της ομάδας ο Κρις Πάπας.
«Ως περήφανη εγγονή ενός Έλληνα μετανάστη που ήρθε στις ΗΠΑ μέσω της νήσου Έλις, η ελληνική μου κληρονομιά ήταν πάντα κοντά στην καρδιά μου. Όταν ορκίστηκα ως Βουλευτής για πρώτη φορά στο Κογκρέσο, έβαλα το χέρι μου στην ελληνική Βίβλο του παππού μου», ανέφερε.
Πρόσθεσε ότι «παρόλο που δεν ζούσα σε μια κοινότητα μεταναστών, ο πατέρας μου μου δίδαξε το ελληνικό αλφάβητο, μου έδειξε την κουζίνα του πολιτισμού μας και μου ενστάλαξε αξίες όπως το φιλότιμο που έχω εργαστεί για να τιμήσω στην ιδιωτική μου ζωή και τη δημόσια υπηρεσία».
Ο Κρις Πάπας τόνισε μεταξύ άλλων ότι θα δουλέψει για την ενίσχυση των σχέσεων Ελλάδας, Κύπρου και ΗΠΑ.
«Πρέπει να εργαστούμε για να ενισχύσουμε τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας, να ενισχύσουμε τους οικονομικούς δεσμούς και να εμβαθύνουμε την ενεργειακή συνεργασία με τους δημοκρατικούς συμμάχους μας στην Ανατολική Μεσόγειο. Ανυπομονώ να αξιοποιήσω τις επιτυχίες από το προηγούμενο Κογκρέσο και να συνεχίσω αυτό το έργο με μια διακομματικά ενισχυμένη Ελληνική Ομάδα στη Βουλή των Αντιπροσώπων».
Ο Γκας Μπιλιράκης επεσήμανε ότι η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν αποδειχθεί ισχυροί και ακλόνητοι σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών.
«Η στρατηγική τους θέση, οι φυσικοί πόροι και το πνευματικό τους κεφάλαιο δημιουργούν μια φυσική εταιρική σχέση για την αντιμετώπιση οικονομικών, ενεργειακών και αντιτρομοκρατικών ζητημάτων στη Μέση Ανατολή και στην Ευρώπη», είπε.
Με την αστάθεια που έχει δημιουργήσει η Ρωσία στην περιοχή, σημείωσε ο ίδιος, «είναι περισσότερο σημαντικό από ποτέ να έχουμε αξιόπιστους συμμάχους που συνεργάζονται για να προωθήσουμε τα κοινά μας συμφέροντα».
«Καθώς ξεκινάμε τις εργασίες στο 118ο Κογκρέσο, η Ελληνική Ομάδα θέλει να χτίσει πάνω στην προηγούμενες επιτυχίες για να ενισχύσει τις ευκαιρίες για μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ αυτών των χωρών. Κάτι τέτοιο είναι κρίσιμο για τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς επιδιώκουμε να προωθήσουμε την οικονομική σταθερότητα και την εθνική ασφάλεια», είπε καταληκτικά.
Από την πλευρά της, η Νικόλ Μαλλιωτάκη αναφερόμενη στο έργο του προηγούμενου Κογκρέσου είπε ότι «η Ελληνική Ομάδα είχε μεγάλη διακομματική επιτυχία στη ψήφιση πολιτικών για την υποστήριξη των συμμάχων μας στην Ανατολική Μεσόγειο. Ανυπομονώ να χτίσω πάνω σε αυτές τις επιτυχίες και να ενισχύσω περαιτέρω την τριμερή σχέση μεταξύ των ΗΠΑ, της Ελλάδας και της Κύπρου».
Τα θέματα στα οποία εστιάζει η Ελληνική Ομάδα αφορούν στην αυξημένη τουρκική επιθετικότητα, στην ανάπτυξη οικονομικών ευκαιριών σε Ελλάδα και Κύπρο, στη σύγκρουση στην Κύπρο, το καθεστώς του Οικουμενικού Πατριαρχείου, την παραγωγή ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο και άλλες εξελίξεις στο Αιγαίο. Επιπλέον, εργάζεται για την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και των πιο σταθερών και αξιόπιστων συμμάχων τους: της Ελλάδας και της Κύπρου.