ΚΥΠΕ
Απάντηση στους τουρκικούς ισχυρισμούς ότι η εισβολή στην Κύπρο του 1974 έγινε για προστασία των Τουρκοκυπρίων έδωσε από το βήμα της Διάσκεψης Προέδρων Κοινοβουλίων των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) στην Πράγα η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αννίτα Δημητρίου.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, μετά την παρέμβαση της κ. Δημητρίου, ο Πρόεδρος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Μουσταφά Σεντόπ πήρε τον λόγο για να αντικρούσει τις αναφορές της Προέδρου της κυπριακής Βουλής σε τουρκική εισβολή και κατοχή της Κύπρου, δηλώνοντας ότι η Τουρκία είναι εγγυήτρια δύναμη βάσει των Συνθηκών Ζυρίχης Λονδίνου και ως εκ τούτου, ύστερα από το πραξικόπημα του 1974 έπρεπε να προστατεύσει τους Τουρκοκυπρίους.
Η Πρόεδρος της Βουλής παίρνοντας εκ νέου επανειλημμένα τον λόγο, επέκρινε τις αναφορές του κ. Σεντόπ σε "ελληνοκυπριακή διοίκηση", κατά τρόπο που να παραγνωρίζεται η κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας, και υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει νομιμοποίηση της εισβολής μίας χώρας σε μία άλλη, και ότι η εισβολή είναι εισβολή και η κατοχή είναι κατοχή. Έχουμε ευθύνη, υπογράμμισε η κ. Δημητρίου να αποφεύγουμε την πολιτική των δύο μέτρων και δύο σταθμών.
Να σημειωθεί ότι η αναφορά από τον πρόεδρο της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Mustafa Sentop για το νεαρό της ηλικίας της εξόργισε την κα Δημητρίου η οποία σε έντονο ύφος έκανε λόγο για σεξιστική επίθεση από τον Τούρκο ομόλογό της.
Η απάντηση της Αννίτας Δημητρίου
«Δεν μας εκπλήσσει η παρέμβαση της Τουρκίας αμέσως μετά την δική μου ομιλία!
Ας το κρατήσουμε καθαρό: η εισβολή είναι εισβολή, η κατοχή είναι κατοχή και η βαρβαρότητα είναι βαρβαρότητα!
Τίποτα λιγότερο, απλά μια ξεκάθαρη παραβίαση της δικαιοσύνης και της διεθνούς νομιμότητας.
Συνεπώς, οποιαδήποτε παρέμβαση εδώ χρησιμοποιώντας την ίδια ρητορική με εκείνη της Ρωσίας δεν μπορεί να τυγχάνει έγκρισης.
Αγαπητοί συνάδελφοι, σας προτρέπω να θυμάστε ότι έχουμε ευθύνη για την συμμόρφωση με τις αρχές και τις αξίες μας, με το ίδιο βαθμό ανταπόκρισης σε κάθε περίπτωση για να αποφεύγουμε τα δυο μέτρα και δυο σταθμά στις πολιτικές μας. Εάν πραγματικά εννοούμε πως θέλουμε η ειρήνη να διαφυλαχθεί και να επικρατήσει.»