ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΔΗΠΑ-ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ: Το σύστημα φαρμάκων χρήζει σημαντικών βελτιώσεων

Εισηγήσεις και μέτρα «ώστε οι ασθενείς να έχουν νέες, καινοτόμες, εξειδικευμένες και αποτελεσματικότερες θεραπείες» εξέδωσε η Δημοκρατική Παράταξη – Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων

Εισηγήσεις και μέτρα «ώστε οι ασθενείς να έχουν νέες, καινοτόμες, εξειδικευμένες και αποτελεσματικότερες θεραπείες» εξέδωσε η Δημοκρατική Παράταξη – Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων μέσω ανακοίνωσής της.

Αναλυτικά

Η ΔΗΠΑ-Συνεργασία διαπιστώνει ότι παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται από τους αρμόδιους, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στην ένταξη νέων καινοτόμων φαρμάκων στο ΓΕΣΥ καθώς εντοπίζεται ένας τεράστιος όγκος φαρμάκων που είναι ακόμη υπό αξιολόγηση στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας. Το πρόβλημα εστιάζεται κυρίως όσον αφορά τις διαδικασίες ένταξης, που είναι χρονοβόρες αλλά και στα θεραπευτικά πρωτόκολλα.

Αν και οι ασθενείς έχουν πρόσβαση σε πολλά φάρμακα μέσω του ΓΕΣΥ, ωστόσο διαπιστώνουμε ότι το σύστημα χρήζει σημαντικών βελτιώσεων για να μπορεί να εξυπηρετεί στο μέγιστο τους ασθενείς που χρειάζονται νέες καινοτόμες, εξειδικευμένες και αποτελεσματικότερες θεραπείες.

Αντιλαμβανόμαστε ότι η έγκριση των φαρμάκων σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και η συμπερίληψης τους στις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες, αποτελεί μια ασφαλιστική δικλείδα ώστε να διασφαλιστεί η εφαρμογή πρωτόκολλων και στην Κύπρο που να συνάδουν με αυτές τις οδηγίες. Δυστυχώς όμως παρατηρούμε, γινόμαστε δέκτες πληροφοριών και παραπόνων ότι τα πρωτόκολλα που εκδίδονται δεν συνάδουν με τις ευρωπαϊκές κατευθυντήριες οδηγίες και παρατηρούνται επίσης σημαντικές καθυστερήσεις στις αξιολογήσεις.

Σκοπός της παρέμβασης της ΔΗΠΑ-Συνεργασία είναι να σταθεί αρωγός και να συμβάλει με τρόπο και ενέργειες προς την κατεύθυνση ανάληψης πρωτοβουλιών για επίλυση του θέματος έτσι ώστε τα φάρμακα να εξυπηρετούν τις ανάγκες των ασθενών την ώρα που τα χρειάζονται, ο γιατρός να έχει την επιλογή ανά πάσα στιγμή, στις θεραπείες και να μην μειώνονται οι επιλογές του κυρίως με βάση το κόστος.

Ως ΔΗΠΑ-Συνεργασία θα επιδιώξουμε να τεθούν οι διαδικασίες σε γερές βάσεις ούτως ώστε να γίνουν όλα όσα προβλέπονται από τη νομοθεσία και τις ευρωπαϊκές οδηγίες.

Ως εκ τούτου εισηγούμαστε:

Η Συμβουλευτική Επιτροπή Φαρμάκων να καταστεί ανεξάρτητος θεσμός.

Να θεσμοθετηθεί η ενεργότερη συμμετοχή των τοπικών επιστημονικών / ιατρικών εταιρειών στην δημιουργία των θεραπευτικών πρωτοκόλλων,

Να αναβαθμιστεί ο ρόλος των επίσημων φορέων των ασθενών, με ενεργότερη συμμετοχή στις διαδικασίες,

Να τεθούν σαφή και αυστηρά χρονοδιαγράμματα για ολοκλήρωση της αξιολόγησης από τις αρμόδιες επιτροπές . Μέγιστος χρόνος θα πρέπει να είναι οι 90 μέρες, όπως προνοεί η νομοθεσία, για αξιολόγηση του οποιουδήποτε αιτήματος για ένταξη φαρμάκων στο σύστημα.

Να συσταθεί το Αναθεωρητικό συμβούλιο Φαρμάκων όπως προνοεί επίσης η σχετική νομοθεσία.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση