ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πρόεδρος: Μεγαλύτερη πρόκληση η διαφάνεια – Η απουσία της ενίοτε συνδέεται με διαφθορά

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, στη σύσταση και λειτουργία για πρώτη φορά, πρότυπης μονάδας εσωτερικού ελέγχου στην Προεδρία

ΚΥΠΕ

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι απομένουν να γίνουν ακόμη περισσότερα προς την κατεύθυνση της διαφάνειας και της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των πολιτών στους θεσμούς και για το σκοπό αυτό προβαίνουμε στα δέοντα, ενώ όπου απαιτείται, θα επιδιώκουμε τον συντονισμό και τη συνεργασία με τη νομοθετική εξουσία, αλλά και με άλλους ανεξάρτητους φορείς, δήλωσε την Παρασκευή ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σε μαγνητοσκοπημένο χαιρετισμό στο 4ο Cyprus Forum, οι εργασίες του οποίου άρχισαν το πρωί στη Λευκωσία με θεματική επιλογή την διαφάνεια.

Ο Πρόεδρος είπε ότι η απουσία της διαφάνειας ενίοτε συνδέεται με την ύπαρξη διαφθοράς, ζήτημα το οποίο απασχολεί σε μεγάλο βαθμό την κυπριακή κοινωνία, προσθέτοντας ότι η γενικότερη αντίληψη που υπάρχει στην κοινωνία είναι ότι όλοι όσοι εμπλέκονται στη δημόσια ζωή με τον ένα ή τον άλλον τρόπο συμβάλλουν ή δεν αποτρέπουν τη διαφθορά στον τόπο μας.

«Όσους νόμους και κανονισμούς και αν υιοθετήσουμε όσες αποφάσεις και αν πάρουμε αν δεν ανατρέψουμε την εν λόγω αντίληψη της κοινωνίας σίγουρα δεν θα έχουμε πετύχει τον στόχο μας», ανέφερε ο Πρόεδρος.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι παρακολουθώντας τους κατά καιρούς δείκτες από το ευρωβαρόμετρο, αν δούμε διαχρονικά τα τελευταία 15-20 χρόνια, «η δικαιοσύνη στην Κύπρο ήταν αυτή που ποτέ μα ποτέ δεν αμφισβητείτο, ο θεσμός της δικαιοσύνης ήταν πολύ ψηλά ως αντίδραση της κοινωνίας στους θεσμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας γενικότερα. Και δυστυχώς τα τελευταία χρόνια ακόμα και ο ίδιος θεσμός της δικαιοσύνης στη χώρα μας αμφισβητείται».

Ο Πρόεδρος σημείωσε στο μήνυμά του ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος και η μεγαλύτερη πρόκληση, που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι ότι διαφάνεια οδηγεί στην άρση της εμπιστοσύνης των πολιτών και του συνόλου της κοινωνίας προς τους θεσμούς και το κράτος, ενισχύοντας την καχυποψία και την αμφισβήτηση και απομακρύνοντας τους πολίτες από τις εκλογικές διαδικασίες και κατ’ επέκταση την πολιτική ζωή του τόπου.

Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στην ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών προς την κατεύθυνση της διαφάνειας και της καταπολέμησης της διαφθοράς που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα διακυβέρνησης, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα μεγάλο στοίχημα, «το οποίο ελπίζω να κερδίσουμε και θα κριθούμε στο τέλος της Διακυβέρνησης μας».

Ο ΠτΔ αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, στη σύσταση και λειτουργία για πρώτη φορά, πρότυπης μονάδας εσωτερικού ελέγχου στην Προεδρία, εξέλιξη για την οποία γίνεται θετική μνεία στην πρόσφατη Έκθεση Αξιολόγησης της Επιτροπής GRECO για την Κύπρο η οποία περιλαμβάνει χρήσιμες συστάσεις για την πρόληψη της διαφθοράς και την προώθηση της ακεραιότητας.

«Έχω την έντονη πεποίθηση ότι η υλοποίηση των συστάσεων προάγει και διασυνδέει το όνομα της Κύπρου με τις καλύτερες πρακτικές που ακολουθούνται διεθνώς», ανέφερε.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε και στις προβλεπόμενες  πλέον ανοικτές διαδικασίες στη βάση αξιοκρατικών κριτηρίων για τον διορισμό Διοικητικών Συμβουλίων Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (οι γνωστοί Ημικρατικοί Οργανισμοί) μέσω της λειτουργίας του νεοσυσταθέντος Γνωμοδοτικού Συμβουλίου και στη θεσμοθέτηση της ετήσιας παρουσίασης των Σχεδίων Δράσης και του απολογισμού των Υπουργείων/Υφυπουργείων, διασφαλίζοντας έτσι ότι τα λόγια και οι αποφάσεις θα γίνονται πράξη.

«Η σύσταση και η λειτουργία της Γραμματείας Συντονισμού και Υποστήριξης του κυβερνητικού έργου, δύναται μέσα από τον καθαρά υποστηρικτικό της ρόλο  να συμβάλει σημαντικά σε αυτό. Η βασική αποστολή της είναι να διευκολύνει τις συνέργειες και να συμβάλει στην προώθηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων και δράσεων που προβλέπονται στο Πρόγραμμα Διακυβέρνησης, πάντοτε σε πλήρη συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία/Υφυπουργεία που έχουν και την ευθύνη υλοποίησης», ανέφερε.

Ο Πρόεδρος είπε ακόμη ότι αναμένεται σύντομα, για πρώτη φορά, η υιοθέτηση ενός ολοκληρωμένου Κώδικα Δεοντολογίας για τα μέλη της κυβέρνησης, που αποτελεί τον οδικό χάρτη βάσει του οποίου κάθε μέλος της Κυβέρνησης οφείλει να ενεργεί και να πολιτεύεται καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του, ενώ την ίδια στιγμή προνοεί ένα σύστημα επαρκούς παρακολούθησης και αποτελεσματικής εφαρμογής του σε περίπτωση μη συμμόρφωσης.

«Η έκδοση και η εφαρμογή του Κώδικα Δεοντολογίας θα αποτελεί όχι μόνο υλοποίηση συγκεκριμένης δράσης του Προγράμματος Διακυβέρνησης αλλά και άμεση ικανοποίηση της ειδικής σύστασης της Επιτροπής Greco ως αυτή προέκυψε στο πλαίσιο του πέμπτου γύρου αξιολόγησης», ανέφερε.

Ο Πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι η πολιτική βούληση της Κυβέρνησης είναι δεδομένη και βρίσκεται σε πλήρη ευθυγράμμιση με τα όσα οι πολίτες δικαίως αναμένουν από εμάς.

Ο Πρόεδρος εξήρε και το έργο και ρόλο του Cyprus Forum, λέγοντας ότι έχει καταφέρει μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να εδραιωθεί, δικαίως, ως ένας σημαντικός θεσμός και μια πρωτοβουλία που προσθέτει γόνιμα και ουσιαστικά στον δημόσιο διάλογο στη χώρα μας.

Είπε επίσης ότι πέτυχε να φέρει μαζί στον ίδιο χώρο, στο ίδιο τραπέζι, αξιόλογες προσωπικότητες με διαφορετικές αφετηρίες, εμπειρίες και διαδρομές, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στον πλουραλισμό και στην ανταλλαγή απόψεων σε μια πλειάδα θεμάτων και ιδιαίτερα την ανάγκη προώθησης εκείνων των μεταρρυθμίσεων προς όφελος του συνόλου, όπως επίσης τη χάραξη σύγχρονων πολιτικών για αξιοποίησή τους από τα κέντρα λήψης αποφάσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση