Του Παύλου Νεοφύτου
Με την τελική τοποθέτηση των μελών της Επιτροπής Θεσμών, για τις τροποποιητικές νομοθεσίες του Πόθεν Έσχες πολιτειακών και άλλων αξιωματούχων της Κυπριακής Δημοκρατίας, έκλεισε σήμερα Τετάρτη μία μακρά συζήτηση, ώστε τα τελικά κείμενα και οι τυχόν τροπολογίες να οδηγηθούν στις 4 Ιουλίου στην ολομέλεια της Βουλής, για ψήφιση.
Μέχρι τη σημερινή συνεδρίαση δεν κατατέθηκαν τροπολογίες από βουλευτές, με τον πρόεδρο της Επιτροπής, Δημήτρη Δημητρίου, να ζητά να κατατεθούν το αργότερο μέχρι 48 ώρες πριν την Ολομέλεια.
Σύμφωνα με τον κ. Δημητρίου, αύριο Πέμπτη θα γίνει σύσκεψη αρχηγών των κομμάτων για το θέμα, στην οποία κλήθηκε να παρευρεθεί. «Τους είπα ότι το Πόθεν Έσχες θα πρέπει να ψηφιστεί πριν το καλοκαίρι, γιατί άκουσα κάποιες σκέψεις να μεταφερθεί», σημείωσε.
Δεδομένου ότι την 1η Ιουνίου συμπληρώθηκαν τρία χρόνια από την εκλογή των μελών του υφιστάμενου Κοινοβουλίου, και συνεπώς, όπως έχουν τα δεδομένα, θα πρέπει να υποβάλουν νέα δήλωση περιουσιακών στοιχείων με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία, ο κ. Δημητρίου είπε ότι πριν δημοσιοποιηθούν τα περιουσιακά στοιχεία των βουλευτών, θα πρέπει η Βουλή να ψηφίσει τα τροποποιητικά νομοσχέδια, γιατί, όπως είπε χαρακτηριστικά, «δε θέλω να ξέρω πώς θα μας διασύρουν έξω από αυτό το κτίριο».
Ένα καυτό θέμα, το οποίο θα απασχολήσει την Ολομέλεια, είναι η συμπερίληψη των επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας στον νόμο δήλωσης περιουσιακών στοιχείων πολιτειακών αξιωματούχων (Νόμος 49), ώστε να είναι υποχρεωμένοι να ελέγχονται για αθέμιτο πλουτισμό από τον έφορο Φορολογίας και, παράλληλα, να δημοσιοποιούνται τα περιουσιακά τους στοιχεία στην ιστοσελίδα της Βουλής, μαζί με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, τους υπουργούς, τους υφυπουργούς, τους βουλευτές και άλλους αξιωματούχους.
Υπενθυμίζεται ότι, αν και ο γενικός εισαγγελέας και ο βοηθός γενικός εισαγγελέας είχαν τοποθετηθεί για το ενδεχόμενο συμπερίληψής τους στον Νόμο 49, εκφράζοντας τη γραπτή θέση ότι επιθυμούν να υπαχθούν σε διαδικασία αυτορρύθμισης για το πόθεν έσχες, στα πρότυπα του μηχανισμού των μελών της δικαστικής εξουσίας, την τελευταία φορά που το θέμα εξετάστηκε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, η πλειοψηφία των βουλευτών-μελών (έξι τάχθηκαν υπέρ και τέσσερις κατά) ψήφισε υπέρ της συμπερίληψής τους. Συγκεκριμένα, υπέρ τοποθετήθηκαν ο πρόεδρος της Επιτροπής και βουλευτής του ΔΗΣΥ, Δημήτρης Δημητρίου, τρεις βουλευτές του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, Ανδρέας Πασιουρτίδης και Νίκος Κέττηρος, ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Παύλος Μυλωνάς, και η ανεξάρτητη βουλευτής Αλεξάνδρα Ατταλίδου. Κατά ψήφισαν οι βουλευτές του ΔΗΣΥ Γιώργος Κάρουλλας και Νίκος Γεωργίου, του ΔΗΚΟ, Ζαχαρίας Κουλίας, και ο ανεξάρτητος βουλευτής Ανδρέας Θεμιστοκλέους.