ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Βράβευσαν Οδυσσέα Μιχαηλίδη οι Οικολόγοι

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά Διαφθοράς

ΚΥΠΕ

Με τη βράβευση του τέως Γενικού Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, τίμησε τη Δευτέρα το Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών την 9η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, στην ομιλία του, κατά την «1η Ετήσια Τιμητική Διάκριση για τον Αγώνα κατά της Διαφθοράς», που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία, είπε ότι, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Διαφθοράς τιμούν τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη «για την προσφορά του στον αγώνα κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής, δίνοντας έμφαση στην δική μας βιωματική εμπειρία που χρονολογείται από το 1996».

Είπε ακόμη ότι θεωρεί ότι η παύση του κ. Μιχαηλίδη «αποτελεί τεράστιο πισωγύρισμα στον αγώνα κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής».

Ως Οικολόγοι, συνέχισε, «θεωρούμε ότι η αυτή η εκδήλωση είναι η συνέχεια των 30 χρόνων αγώνων μας κατά της διαφθοράς, της δεκάχρονης συνεργασίας μας με τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη και των εκδηλώσεων και δράσεων που έγιναν πριν και μετά την απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου».

Σημείωσε ότι, σύμφωνα με την «Διεθνή Διαφάνεια», το 2023 η Κύπρος κατείχε την 49η θέση ανάμεσα σε 180 χώρες, ως προς τον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς (CPI) «και έτσι εξακολουθεί να παραμένει στις τελευταίες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Πρόσθεσε ότι, πολλοί θεωρούν ότι η διαφθορά αφορά μόνο τους πολιτικούς «και δεν επηρεάζει την ζωή μας, την υγεία, το περιβάλλον, την οικονομία, την Δημοκρατία», και αναφέρθηκε σε δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ότι, η διαφθορά είναι μια επίθεση στις αξίες των ΗΕ, κλέβει από τις κοινωνίες σχολεία, νοσοκομεία και άλλες ζωτικές υπηρεσίες, απομακρύνει τις ξένες επενδύσεις και τα κράτη από τους φυσικούς τους πόρους, υπονομεύει το κράτος δικαίου και υποκινεί εγκλήματα όπως η παράνομη διακίνηση ανθρώπων, ναρκωτικών και όπλων.

«Ως Κίνημα Οικολόγων από την αρχή της ίδρυσης μας το 1996 είχαμε θέσει ως βασική προτεραιότητα της πολιτικής μας ταυτότητας την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της διαπλοκής», σημείωσε ο κ. Περδίκης.

«Είχαμε ευθύς εξ αρχής διατυπώσει τη θέση πως πίσω από τα περισσότερα και μεγαλύτερα περιβαλλοντικά σκάνδαλα και καταστροφές βρίσκονται οικονομικά συμφέροντα και η διαπλοκή τους με τους φορείς της Κυπριακής Πολιτείας», είπε μεταξύ άλλων, προσθέτοντας πως, οι θέσεις του Κινήματος «μας έφεραν συχνά σε απευθείας αντιπαράθεση με το σύνολο σχεδόν των πολιτικών κομμάτων και την εκάστοτε Κυβέρνηση».

«Από το 2014 βρήκαμε άξιο και δυνατό συμπαραστάτη στον αγώνα μας για αντιμετώπιση της διαφθοράς και της διαπλοκής τον Γενικό Ελεγκτή κ. Οδυσσέα Μιχαηλίδη», είπε ο κ. Περδίκης. «Δεν υπάρχει σώφρων άνθρωπος που να μην παραδέχεται ότι την εποχή του η Ελεγκτική Υπηρεσία (ΕΥ) ασχολήθηκε σοβαρά με τα ζητήματα που αφορούν τα περιβαλλοντικά σκάνδαλα και καταστροφές», πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι στα δέκα χρόνια της θητείας του κ. Μιχαηλίδη, το Κίνημα είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με την Ελεγκτική Υπηρεσία «σε μια πληθώρα θεμάτων όπως το σκάνδαλο στον Άμμο του Καμπούρη στην Αγία Νάπα, την καταστροφή της περιοχής Natura στην Σωτήρα και στους Γκρεμούς του Χανουτάρη, τους παράνομους ορόφους ξενοδοχείων στην Αγία Νάπα και το Λιοπέτρι, το ιχθυοτροφείο στην Τριμίκληνη, την καταστροφή του περιβάλλοντος από έργα στις Πλάτρες και το Πέρα Πεδι, στα θέματα του Ακάμα, το λιμάνι στο Πεντάκωμο και άλλα πολλά».

Με τις εκθέσεις της, είπε ακόμη, «η ΕΥ μας βοήθησε να αναδείξουμε τα κενά στην διαχείριση των ελαστικών στην Κύπρο, στον τρόπο διαχείρισης των σκουπιδιών και της ανακύκλωσης με αποκορύφωμα την περίπτωση Πεντακώμου και της Κόσιης και τις μονάδες διαχείρισης των αδρανών υλικών, τις σημαντικές ελλείψεις στη διαχείριση των περιοχών Natura και στους μηχανισμούς πυρόσβεσης κ.λπ».

Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, συνεργάστηκαν στην ανάδειξη μιας σειράς οικονομικών σκανδάλων «όπως - μεταξύ άλλων - τις σκανδαλώδεις συμφωνίες με τον ΟΠΑΠ και την HERMES, το λιμάνι της Λεμεσού, την φοροδιαφυγή των ποδοσφαιρικών σωματείων, τον Συνεργατισμό, το σφαγείο CYPRA κ.ο.κ».

«Και φυσικά - ας μην το ξεχνάμε - το μέγα σκάνδαλο των χρυσών διαβατηρίων», είπε ο κ. Περδίκης.

«Ήταν λοιπόν επόμενο ότι το βαθύ κράτος της διαφθοράς και της διαπλοκής δεν θα έμενε άπραγο. Έστησε και υλοποίησε μια πλεκτάνη που οδήγησε στην παύση του Οδυσσέα. Θεωρώ ότι η παύση του Οδυσσέα αποτελεί τεράστιο πισωγύρισμα στον αγώνα κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής», σημείωσε.

Κλείνοντας, ο κ. Περδίκης έστειλε το μήνυμα ότι «ο αγώνας κατά της διαφθοράς, συνεχίζεται» και κάλεσε όλους να πάρουν θέση υπέρ της ακεραιότητας, του κράτους δικαίου, και της Δημοκρατίας.

Ο τέως ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, Κώστας Κληρίδης, στη δική του ομιλία είπε ότι ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης είναι ένας «καθ’ όλα άξιος μαχητής» ενάντιον της διαφθοράς.

Είπε ότι στην Κύπρο οι διαστάσεις του προβλήματος της διαφθοράς «είναι ανησυχητικές» και ότι δεν είναι υπερβολή να λεχθεί ότι σχεδόν σε κάθε τομέα δραστηριότητας, είτε σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης και οργανισμών δημοσίου δικαίου, είτε σε επίπεδο δημοτικών και κοινοτικών, «γενικά οπουδήποτε σχεδόν εμπλέκεται δημόσιο χρήμα, φωλιάζει η διαφθορά και η διαπλοκή».

Εξέφρασε ακόμη τη διαπίστωση ότι οι πολέμιοι της διαφθοράς και της διαπλοκής και όσοι τυχόν αντιστέκονται, είτε δεν τυγχάνουν της αναγκαίας στήριξης, είτε γίνονται και οι ίδιοι στόχοι επιθέσεων.

Σημείωσε ακόμη ότι, εκείνο το οποίο πιστεύει ότι πραγματικά συνέτεινε «τα μέγιστα» στην αύξηση των υποθέσεων διαφθοράς που οδηγήθηκαν στα δικαστήρια στο πρόσφατο παρελθόν ήταν οι καλύτεροι και πιο αποτελεσματικοί ελεγκτικοί μηχανισμοί των δημόσιων εσόδων και δαπανών. Πρόσθεσε ότι «εξυπακούεται επομένως ότι οι ελεγκτικές αρχές πρέπει να απολαμβάνουν της απαραίτητης και της μέγιστης ανεξαρτησίας, έτσι ώστε να αισθάνονται να είναι και να φαίνονται ότι είναι πραγματικά αμερόληπτες».

Ο κ. Κληρίδης ανέφερε ότι, «σοβαρότατοι παράγοντες» που υποθάλπουν την διαφθορά και διαπλοκή είναι η απάθεια, και η αδιαφορία των πολίτων και των οργανωμένων τους συνόλων, σημειώνοντας ότι την πραγματική δύναμη για να καταπολεμηθούν αυτά τα φαινόμενα την έχει ο κόσμος.

Αναφέρθηκε ακόμη στην συνεχή εξέλιξη των τρόπων διάπραξης τέτοιων αδικημάτων, κυρίως με τις νέες τεχνολογικές δυνατότητες και είπε ότι είναι για αυτό το λόγο που οι ελεγκτικές και οι διωκτικές αρχές θα πρέπει ανά πάσα στιγμή να βρίσκονται ένα τουλάχιστον βήμα μπροστά από τους εγκληματίες λευκού κολάρου.

Ο καθηγητής Χαρίδημος Τσούκας στην δική του ομιλία, είπε ότι η κοινή γνώμη «λάτρεψε» τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη σε ένα «τοπίο γενικευμένης διαφθοράς», αφού οι πολίτες είδαν στο πρόσωπό του τον «αδέκαστο αξιωματούχο που νοιάζεται για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος» και που «όρθωσε θαρραλέα το ανάστημά του» απέναντι στη σήψη, όπως ανέφερε.

Είπε ακόμη ότι ο κ. Μιχαηλίδης δεν αντιλήφθηκε τον ρόλο του διεκπεραιωτικά αλλά ουσιαστικά, και αναφέρθηκε στις επιθέσεις που δέχθηκε, χαρακτηρίζοντάς τον ως έναν έναν «διαταράκτη» (disruptor), που επί των ημερών του η ΕΥ διατάρασσε συστηματικά την «υποκριτική νομιμοφάνεια διαπλεκόμενων διεφθαρμένων αξιωματούχων και οργανισμών».

Ο κ. Τσούκας είπε ακόμη ότι, το Κράτος Δικαίου δεν είναι ένα αυτοοδηγούμενο όχημα και ότι οι κανόνες του δεν εφαρμόζονται από μόνοι τους αλλά ότι η ηθική ποιότητα των αξιωματούχων του είναι αυτή που κρίνει την εφαρμογή τους.

Καταλήγοντας ο κ. Τσούκας είπε ότι ο κ. Μιχαηλίδης «διέσωσε τη συλλογική μας αξιοπρέπεια» και μας έδωσε τη δύναμη να ελπίζουμε ότι μια άλλη Κύπρος είναι εφικτή.

Ο κ. Μιχαηλίδης, είπε ότι παρόλο που πρόθεσή του είναι να παραμείνει αποστασιοποιημένος από κόμματα ακόμη και από τους Οικολόγους, οι οποίοι, όπως είπε, ήταν σταθερά συμπαραστάτες του όλα αυτά τα χρόνια, η κάθε του επιφύλαξη όσον αφορά τη συγκεκριμένη εκδήλωση ήρθη όταν του εξήγησε ο κ. Περδίκης ότι πρόκειται για μια υπερκομματική εκδήλωση.

Αναφέρθηκε στην ομιλία του στη δύναμη της κοινωνίας των πολιτών να διώξει «το σκοτάδι της διαφθοράς», σημειώνοντας ότι, ο μόνος που μπορεί να αλλάξει όλα τα κακώς κείμενα είναι η κοινωνία. «Το Κράτος Δικαίου θα προκύψει μέσα από τον δικό σας αγώνα», είπε ο κ. Μιχαηλίδης, σημειώνοντας ότι το διακύβευμα πρώτιστα είναι ηθικό αλλά και θέμα οικονομικής ευημερίας, και αναγκαία προϋπόθεση για να προκόψει η χώρα.

Κάλεσε επίσης το κοινό να αναλογιστεί το κόστος των δημόσιων έργων που καταρρέουν, αλλά και του σκανδάλου των «χρυσών διαβατηρίων».

Στην ομιλία σε αυστηρό τόνο αναφέρθηκε στην απόφαση για την παύση του, στην σημερινή και προηγούμενη Κυβέρνηση, στον Γενικό Εισαγγελέα, και έκανε λόγο για ανύπαρκτο ανταγωνιστικό περιβάλλον, ανυπαρξία λογοδοσίας, μονοπώλιο που εξελίσσεται στον τομέα της Υγείας, ολιγοπώλιο στα καύσιμα και σε «μονοπώλιο εθνικού εργολάβου», σε αναξιοκρατία στα Δικαστήρια, ενώ είπε ότι η Κυβέρνηση «κρύβει» την έρευνα για τον Ακάμα.

«Αυτό το ανίκανο σαθρό και διεφθαρμένο κράτος στο οποίο κυριαρχεί η ημετεροκρατία και μετριοκρατία, καταστρέφει την προοπτική πραγματικής ανάπτυξης της οικονομίας», είπε ο κ. Μιχαηλίδης σημειώνοντας ότι, αποτελεσματικό κράτος θα υπάρξει αν αλλάξει ο τόνος στην κορυφή.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση