ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Επιστολή Κώστα Κληρίδη στον Πρόεδρο για το θέμα των Βάσεων

Μετά και τις πρόσφατες εξελίξεις με τα νησιά Chagos, ο τέως Γενικός Εισαγγελέας εισηγείται στον Πρόεδρο να θέσει το θέμα Βάσεων για εκσυγχρονισμό νομικού καθεστώτος

ΚΥΠΕ

Εισήγηση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όπως θέσει το θέμα των Βάσεων στην Κύπρο προς τις αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου έτσι ώστε να αρχίσει ένας διάλογος ο οποίος να έχει ως στόχο όχι την πλήρη απομάκρυνση των Βάσεων, αλλά τον εκσυγχρονισμό του νομικού τους καθεστώτος, υπέβαλε με επιστολή του ο τέως Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, Κώστας Κληρίδης, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές του ΚΥΠΕ, ο τέως Γενικός Εισαγγελέας απέστειλε επιστολή ημερομηνίας 19.11.2024 προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, σχετικά με το θέμα των στρατιωτικών Βάσεων του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κύπρο.

Ο κ. Κληρίδης εισηγείται προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όπως θέσει το θέμα των Βάσεων στην Κύπρο προς τις αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου έτσι ώστε να αρχίσει ένας διάλογος ο οποίος να έχει ως στόχο όχι την πλήρη απομάκρυνση των Βάσεων, αλλά τον εκσυγχρονισμό του νομικού τους καθεστώτος, τον περιορισμό τους στο απολύτως αναγκαίο έδαφος και τον χρονικό προσδιορισμό της παρουσίας τους με τα αρμόζοντα οικονομικά ανταλλάγματα, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Με την επιστολή του ο κ. Κληρίδης αναφέρεται και στις πρόσφατες εξελίξεις που έλαβαν χώρα στην περίπτωση του μακρόχρονου αγώνα της Δημοκρατίας του Μαυρικίου, σύμφωνα με τις οποίες το Ηνωμένο Βασίλειο αποφάσισε την απόδοση της κυριαρχίας επί των νησιών Chagos στον Μαυρίκιο, εξαιρουμένης μίας μικρής περιοχής η οποία θα συνεχίσει να χρησιμοποιείται ως στρατιωτική βάση για 99 χρόνια με συμφωνηθέντα οικονομικά ανταλλάγματα.

Σημειώνει ότι η εξέλιξη αυτή ακολούθησε την επιτυχή έκβαση της συμβουλευτικής γνωμοδότησης του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης το οποίο είχε κρίνει στη βάση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου ότι η συνέχιση άσκησης κυριαρχίας επί οποιουδήποτε εδάφους πρώην αποικίας από το Ηνωμένο Βασίλειο μετά την απόδοση ανεξαρτησίας, συνιστούσε παραβίαση της υποχρέωσης για πλήρη αποαποικιοποίηση και επίσης παραβίαση του δικαιώματος αυτοδιάθεσης των λαών. Μετά την έκδοση της γνωμοδότησης του Δικαστηρίου και την έκδοση σχετικού ψηφίσματος της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών με την οποία καλείτο το Ηνωμένο Βασίλειο όπως εγκαταλείψει το εν λόγω κατάλοιπο αποικιοκρατίας, προς τις οποίες δεν είχε συμμορφωθεί το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Μαυρίκιος επέμεινε στο αίτημα του και κατόπιν διαβουλεύσεων, επιτεύχθηκε το προαναφερθέν θετικό αποτέλεσμα, αναφέρεται στην επιστολή, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η επιστολή κοινοποιήθηκε επίσης σε όλους τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση