ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αύξηση των αμυντικών δαπανών στα πρότυπα ΝΑΤΟ

Η «Κ» αποκαλύπτει τους πυλώνες αναδιοργάνωσης του ΥΠΑΜ για την αμυντική δομή και επιχειρησιακούς σχεδιασμούς

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Σε έντεκα πυλώνες κινείται η πολιτική προσέγγισης της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας έτσι όπως συζητήθηκε κατά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη με τον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ Τζον Μπάιντεν. Όπως προκύπτει από τα κωδικοποιημένα σημεία του ΥΠΑΜ που έχει στην διάθεσή της η «Κ», άμεσος στόχος της Λευκωσίας δεν είναι η ένταξη στο ΝΑΤΟ αλλά η εναρμόνιση δομών της Κυπριακής Δημοκρατίας με τον νατοϊκό οργανισμό. Η προσέγγιση του ΝΑΤΟ έχει ως βάση την συνεργασία της Κύπρου με ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ- στην άμυνα και ασφάλεια. Τομείς που όσον αφορά τις ΗΠΑ εντάσσονται στο στρατηγικό διάλογο των δυο χωρών. Όπως προκύπτει από τα σημεία του Υπουργείου Άμυνας πρώτη προτεραιότητα για τη Λευκωσία είναι να ακυρώσει επί του εδάφους τα εμπόδια που υπάρχουν προκειμένου η Κυπριακή Δημοκρατία να αποκτήσει πρόσβαση σε σημαντικά εργαλεία ή και πλεονεκτήματα, όπως εκπαίδευση, πρωτόκολλα, εξοπλιστικά, αναβαθμίσεις που τώρα στερείται λόγω της στάσης της Τουρκίας.

Αμυντικές δαπάνες

Το πρώτο ζήτημα για το οποίο υπάρχει πολιτική βούληση να προχωρήσει είναι η όσο το δυνατόν επίτευξη εναρμόνισης των αμυντικών σχεδιασμών με ένα οργανισμό όπως το ΝΑΤΟ (πρωτόκολλα, εκπαίδευση, εξοπλισμός). Στο κομμάτι αυτό η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες. Συγκεκριμένα η κατεύθυνση είναι όπως ποσοστό του προϋπολογισμού που αφιερώνεται για εξοπλιστικά προγράμματα να ακολουθήσει τα πρότυπα ΝΑΤΟ. Αυτό σημαίνει πως η Κύπρος εάν κάνει πράξη τις προσθέσεις της σε πρώτη φάση θα αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες στο 2% επί του ΑΕΠ, ποσοστό που προβλέπεται για τα μέλη του ΝΑΤΟ. Στην ίδια λογική θα αναθεωρήσει εκ νέου το ποσοστό των αμυντικών δαπανών εάν περάσει η απαίτηση του νέου προέδρου των ΗΠΑ για αύξηση των αμυντικών δαπανών, κρατών μελών του ΝΑΤΟ, στο 3%.

Η πολιτική πτυχή

Κυβερνητικές πηγές σημείωναν στην «Κ» πως στις άμεσες προτεραιότητες της Λευκωσίας είναι η Κυπριακή Δημοκρατία να είναι σε θέση να ανταποκριθεί σε επίπεδο απαιτήσεων ΝΑΤΟ κάτι που συνεπάγεται σημαντική αναβάθμιση που θα ενισχύσει σημαντικά τον ρόλο της Κύπρου στην περιοχή αυξάνοντας τις πιθανότητες θεσμοθέτησης συνεργασίας επί του εδάφους ως προς ανθρωπιστικό της ρόλο. Στο πνεύμα αυτό η αμυντική αναβάθμιση, εκσυγχρονισμός και η ενίσχυση συνεργασίας με χώρες όπως οι ΗΠΑ ιδιαίτερα ως προς τον ανθρωπιστικό ρόλο που διαδραματίζουμε αποτελεί μονόδρομος. Στα έντεκα σημεία πολιτικής του ΥΠΑΜ λαμβάνεται υπόψη η σημερινή πραγματικότητα/πολιτική πτυχή με την γνωστή στάση Τουρκίας. Ωστόσο όπως επισημαίνεται άλλο η επιχειρησιακή ενίσχυση και συμβατότητα Κυπριακής Δημοκρατίας - ΗΠΑ, άλλο το πολιτικό κομμάτι της αίτησης ένταξης. Το πρώτο, όπως διευκρινίζεται, ενισχύεται μέσω του στρατηγικού διαλόγου το άλλο είναι πολιτική επιλογή που εξαρτάται από συνθήκες και χρονισμό.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Η εν λόγω κίνηση στοχεύει στην αντιμετώπιση της διαρροής επιστημονικού ανθρώπινου κεφαλαίου (brain drain) και στην αναβάθμιση ...
ΚΥΠΕ
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ