ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αξιολόγησε την επίσκεψη Ερντογάν ο Τατάρ - «Δεν υπάρχει πλέον επιστροφή»

Συζήτησαν αναγνώριση κι ενίσχυση της οικονομίας δήλωσε ο τ/κ ηγέτης

ΚΥΠΕ

Την αναγνώριση του ψευδοκράτους και ενίσχυση της οικονομικής δομής συζήτησαν με τον Τούρκο Πρόεδρο, ανέφερε ο Τ/κ ηγέτης, αξιολογώντας την επίσκεψη Ερντογάν χθες στα κατεχόμενα.

Σε δηλώσεις του στο τ/κ «πρακτορείο ειδήσεων» σήμερα, ο Ερσίν Τατάρ επισημαίνοντας την δήλωση Ερντογάν πως εάν υπάρξει επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ο δρόμος γι’ αυτό περνά μέσα από την αναγνώριση της «τδβκ», όπως αναφέρθηκε στο ψευδοκράτος, σημείωσε ότι πλέον «δεν υπάρχει πλέον επιστροφή» από την πολιτική που έχουν χαράξει. «Συζητήθηκε ότι θα γίνουν προσπάθειες για αναγνώριση α(του ψευδοκράτους) από τον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών και άλλες φιλικές χώρες. Το σημαντικό είναι να ενισχυθεί η δομή της τδβκ».

Ο κ. Τατάρ είπε ότι στα 2,5 χρόνια που ο ίδιος είναι στην ηγεσία της τ/κ κοινότητας, αυτή ήταν η 3η επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου.

Ιδιαίτερα μετά την ένταξη της ΚΔ στην ΕΕ, συνέχισε, η νοοτροπία των Ε/κ είναι υπέρ μιας ομοσπονδιακής λύσης, θέλουν τερματισμό των τουρκικών εγγυήσεων και αποχώρηση του τουρκικού στρατού ενώ θέλουν να αποκλείσουν την Τουρκία από τις διεργασίες στην ανατολική Μεσόγειο. Αυτό, είπε, η Τουρκία δεν πρόκειται να το αποδεχθεί.

«Η πολιτική που πρεσβεύουμε στο Κυπριακό είναι ένα από τα βασικά θέματα ατζέντας της Τουρκικής Δημοκρατίας. Με άλλα λόγια, η Δημοκρατία της Τουρκίας θα πραγματοποιήσει επίσης διεργασίες για την εδραίωση των δύο κρατών». Αυτές οι προσπάθειες, πρόσθεσε, έχουν δύο άξονες.

Ο πρώτος, ανέφερε, για την αναγνώριση θα διατηρήσουν επαφές με ξένες χώρες και για να προσελκύσουν φιλικά κράτη και να αυξήσουν την προβολή του ψευδοκράτους. Μετά από αυτό, υποστήριξε, η αναγνώριση θα έρθει αυθόρμητα. «Υπάρχουν πράγματα που πρέπει να γίνουν πριν από τις διπλωματικές σχέσεις. Πολιτιστικές σχέσεις, εμπορικές σχέσεις, τουρισμός, εκπαίδευση, αθλητισμό». Είπε ότι το τ/κ εμπορικό επιμελητήριο εντάχθηκε στη συνομοσπονδία εμπορικών επιμελητηρίων του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών, θα συναντώνται τακτικά και θα συζητούν θέματα εμπορίου και οικονομίας. «Θεωρούμε ότι όλα αυτά θα αυξήσουν την ορατότητα της τδβκ». Ο Τούρκος Πρόεδρος, ανέφερε, θα συνεχίσει να στηρίζει όλα αυτά.

Το δεύτερο αφορά την οικονομική δομή, ανέφερε λέγοντας ότι πέρασαν την πανδημία, την οικονομική κρίση και τώρα θα πρέπει να δουν τι θα κάνουν με τον πληθωρισμό; «Όλα αυτά τα συζητήσαμε». Συζήτησαν, συνέχισε, για το νέο «αεροδρόμιο» στην Τύμπου και τα προβλήματα που υπάρχουν, την σύνδεση με καλώδιο και θα έρθει – όπως πρόσθεσε – Τούρκος Αντιπρόεδρος, Τσεβτνέτ Γιλμάζ για να τα συζητήσουν όλα αυτά. Ως πρώην Υπουργός ο κ. Γιλμάζ, σημείωσε, θα έρθει με νούμερα και προϋπολογισμούς.

Για την ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Τατάρ έκανε λόγο σε «εθνική πολιτική που έχει ριζώσει και συνεχίζεται». Επανέλαβε ότι το πακέτο συνεργασίας που πρότεινε τον περασμένο Ιούλιο στην ε/κ πλευρά μέσω των ΗΕ, εξακολουθεί να ισχύει. «Δεν έχουμε πάρει απάντηση. Δεν ήρθε καμία απάντηση. Γιατί η ε/κ πλευρά δεν αποδέχεται την κυριαρχία και την ύπαρξή μας. Συνεχίζουν να ζουν σε έναν δικό τους κόσμο φαντασίας. Σύμφωνα με αυτούς, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι το κυρίαρχο στοιχείο όλης αυτής της γεωγραφίας και ο βορράς εξαρτάται επίσης από την Κυπριακή Δημοκρατία. Δυστυχώς αυτό το βλέπουμε και στις σχέσεις με την ΕΕ σε κάποια θέματα». Η ΕΕ, πρόσθεσε, μέλη της οποίας είναι Ελλάδα και η ΚΔ αποτελεί μέρος της όλης κατάστασης,

Η Τουρκία, συνέχισε ο κ. Τατάρ, είναι πολύ ευαίσθητη για τους υδρογονάνθρακες και διαχειρίζεται αυτό το θέμα με τον καλύτερο τρόπο. «Είμαστε σε θέση και θα προστατεύσουμε τα δικαιώματα τόσο της Δημοκρατίας της Τουρκίας όσο και της τδβκ στη γαλάζια πατρίδα».

Συζήτησαν, είπε, και το θέμα του σεισμού στη συνάντησή τους με τον Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας ότι είχε καλέσει χθες στο «προεδρικό» τον πρώην «υπουργό» Κενάν Ακίν, ο οποίος έχασε δύο εγγόνια του στο Αντίγιαμαν στον σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου και τον έβαλε να συναντηθεί με τον Τούρκο Πρόεδρο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση