ΚΥΠΕ
Τα όσα δηλώνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στο Κυπριακό με τον διορισμό ειδικού απεσταλμένου, δεν είναι αρκετά για να δημιουργηθεί αυτή η δυναμική, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, επαναφέροντας εκ νέου την πρόταση του κόμματος για δημιουργία δυναμικής με αξιοποίηση των ενεργειακών δεδομένων της περιοχής.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΑΚΕΛ, σε ομιλία του στο πολιτικό μνημόσυνο του Πανίκου Λαπηθιώτη, ο κ. Στεφάνου είπε πως τα όσα λέει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης «δεν έχουν ως αποδέκτη τον βασικό εκείνο παράγοντα από τον οποίο αναμένουμε να αναλάβει πρωτοβουλία στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας: τον ίδιο τον ΓΓ του ΟΗΕ».
«Δεύτερο, δεν προσλαμβάνονται θετικά από την Τουρκία και επομένως δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα όσα ο ίδιος ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης δηλώνει για διαμόρφωση θετικής ατζέντας προς την Τουρκία», είπε.
Λέγοντας πως το ΑΚΕΛ έχει άποψη για το πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε δυναμική επανέναρξης των διαπραγματεύσεων και για διαμόρφωση θετικής ατζέντας, ο ΓΓ του κόμματος σημείωσε πως από τον Δεκέμβριο του 2020 καταθέσαμε σχετική πρόταση για την αξιοποίηση των ενεργειακών δεδομένων στην περιοχή μας, μια πρόταση η οποία έγινε ακόμα πιο επίκαιρη λόγω της ενεργειακής κρίσης που σοβεί στις μέρες μας.
«Την πρόταση αυτή την καταθέσαμε και στον νέο Πρόεδρο, από τον οποίο αναμένουμε αντίδραση», πρόσθεσε.
«Η κατάσταση στο Κυπριακό είναι απελπιστική. Ζούμε το μακροβιότερο από ποτέ αδιέξοδο. Η ελληνοκυπριακή πλευρά, εξαιτίας των κάκιστων χειρισμών του προηγούμενου Προέδρου Ν. Αναστασιάδη, θεωρείται από τον ΟΗΕ συνυπεύθυνη για το αδιέξοδο. Αυτή την κατάσταση την εκμεταλλεύεται η Τουρκία για να προκαλεί νέα κατοχικά τετελεσμένα χωρίς ουσιαστικό πολιτικό κόστος», συνέχισε.
Εξάλλου, ο κ. Στεφάνου ανέδειξε το χρέος που άφησε στους νεότερους η γενιά του Πανίκου Λαπαθιώτη, λέγοντας πως το «χρέος μεγάλο, όπως και το βάρος για να κρατήσουμε το Κόμμα δυνατό, σφριγηλό, ενωμένο, με κύρος και κεντρικό ρόλο στην πολιτική σκηνή του τόπου».
Παρατήρησε ωστόσο πως το καθήκον είναι δύσκολο «γιατί ζούμε σε εποχές που η πολιτική και τα κόμματα απαξιώνονται».
«Ζούμε σε εποχές που οι πολιτικές ισοπεδώνονται και οι πολιτικοί, ανεξαρτήτως ιδεολογικής και πολιτικής τοποθέτησης, ομαδοποιούνται και σακουλιάζονται. Σε εποχές που οι εικόνες αποθεώνονται σε βάρος της ουσίας και του περιεχομένου. Αυτό το σκηνικό, που καλλιεργείται από συστημικούς θεσμούς και εργαλεία, στο γόνιμο έδαφος που δημιουργείται από την ένταση των ανισοτήτων, της φτώχειας και του αυταρχισμού, μετατρέπεται σε παράγοντα γέννησης και ανατροφοδότησης της ακροδεξιάς, του εθνικισμού, του ατομικισμού και του λαϊκισμού», είπε.
Ο κ. Στεφάνου είπε πως αυτές οι διαδικασίες και εξελίξεις δυσχεραίνουν το έργο και τη δράση της Αριστεράς, για προσθέσει όμως ότι «δεν έχουμε όμως το δικαίωμα να αποτύχουμε».
«Δεν έχουμε το δικαίωμα να αφήσουμε χωρίς αποκούμπι τους εργαζόμενους, τους απλούς ανθρώπους, την κοινωνία, την πατρίδα μας. Η ιστορία έχει αποδείξει ότι ένα ισχυρό ΑΚΕΛ αποτελεί ισχυρή εγγύηση για την πρόοδο και την προκοπή της χώρας μας. Και προπαντός, ένα ισχυρό ΑΚΕΛ διατηρεί ζωντανή την ελπίδα για να λυτρωθεί ο τόπος μας από την τουρκική κατοχή και να επανενωθεί ο λαός μας μέσα σε μια ελεύθερη, κοινή πατρίδα», είπε.
Καταλήγοντας, ο κ. Στεφάνου είπε πως «εγαζόμαστε για ένα ΑΚΕΛ εκεί που το ανέβασε ο κυπριακός λαός, εκεί που το ανέβασαν με την σκληρή δουλειά τους οι ΑΚΕΛιστές, ένας από αυτούς και ο Πανίκος Λαπηθιώτης».
«Ο Πανίκος βιάστηκε να φύγει. Είχε ακόμα αρκετά να προσφέρει, είχε ακόμα αρκετά να κάνει. Μα έζησε όσα άλλοι δεν τους φτάνουν δύο ζωές για να ζήσουν», κατέληξε.