ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Άναψαν τα αίματα για τηλεοπτικό χρόνο στο ΡΙΚ

Η ρύθμιση της προνομιακής αντιμετώπισης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, τα παράπονα των βουλευτών και οι «μαύρες λίστες»

Του Παύλου Νεοφύτου

Του Παύλου Νεοφύτου

Το ανέλεγκτο του ΡΙΚ, όσον αφορά την ισότιμη, σε εκπομπές του, συμμετοχή πολιτικών προσώπων και κυρίως υποψηφίων σε περιόδους εκλογών, τέθηκε επί τάπητος στη Βουλή, με τον διευθυντή της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου, Νεόφυτο Επαμεινώνδα, να τονίζει ως αναγκαίο βήμα τον έλεγχο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης από την Αρχή, όπως ισχύει σήμερα με τα ιδιωτικά κανάλια. Στα πλαίσια της συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών, την Τετάρτη, για την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το κράτος Δικαίου, και ειδικά για το κεφάλαιο που αφορά την πολυφωνία και ελευθερία των ΜΜΕ στην Κύπρο, ο κ. Επαμεινώνδα σημείωσε ότι προχωρά η τροποποίηση του Νόμου, ούτως ώστε και με βάση τις εισηγήσεις της Αρχής, να φτάσει το ΡΙΚ να ελέγχεται από την Αρχή όπως ελέγχεται και η ιδιωτική τηλεόραση.

Τη συζήτηση, η οποία υποχρέωσε στο τέλος τον γενικό διευθυντή του ΡΙΚ Αθανάσιο Τσόκκο να απολογηθεί προς τον Ανδρέα Θεμιστοκλέους, πυροδότησαν τα στοιχεία, τα οποία κατάθεσε ο ανεξάρτητος βουλευτής, κατόπιν εξασφάλισής τους από το ΡΙΚ, σε σχέση με την παρουσία των βουλευτών για την περίοδο 1/06/21 έως 31/12/23 στο τηλεοπτικό πάνελ. Ο κ. Θεμιστοκλέους διερωτήθηκε γιατί ο μέσος όρος της παρουσίας κάθε βουλευτή, από όλα τα κόμματα, είναι 50, ενώ ο ίδιος προσκλήθηκε μόνο δύο φορές. «Έστειλα επιστολή παραπόνου τον Δεκέμβρη του 2022 στο ΡΙΚ. Τον Δεκέμβρη του 2023 ξανά, αλλά δεν πήρα απάντηση», σημείωσε, διερωτόμενος ποιος αποφασίζει.

Σε αυτό το σημείο βουλευτές αντέδρασαν, ζητώντας από τον κ. Θεμιστοκλέους να διαβάσει τους αριθμούς για τα ονόματά τους. Όταν αναφέρθηκε στους τρεις πρώτους της λίστας, για τον Ανδρέα Πασιουρτίδη του ΑΚΕΛ, ο κ. Θεμιστοκλέους διάβασε 183 παρουσιάσεις, λέγοντάς του χαρακτηριστικά -ως μέλος της Επιτροπής βρισκόταν στην αίθουσα- «έφτασες στο ρεκόρ!» Ακολούθησαν η Σάβια Ορφανίδου, βουλευτής του ΔΗΣΥ, με 124 παρουσιάσεις -τότε ο Ζαχαρίας Κουλίας του ΔΗΚΟ φώναξε «κοντά στο Νόμπελ!»- και ο Ονούφριος Κουλλά (ΔΗΣΥ), επίσης με 124 εμφανίσεις. Ο Παύλος Μυλωνάς του ΔΗΚΟ σε παρέμβασή του εξήγησε ότι ορισμένοι βουλευτές είναι εκπρόσωποι κομμάτων και δικαιολογείτο η αυξημένη παρουσία τους στο ΡΙΚ. Από την πλευρά του ο διευθυντής της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου, συμφώνησε με την εισήγηση του βουλευτή του ΔΗΚΟ, Ζαχαρία Κουλία, όπως αρχίσει ένας εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ των βουλευτών και του ΡΙΚ, εκφράζοτας συγχρόνως την προθυμία της Αρχής να συμμετάσχει. Επίσης έκανε λόγο για ανάγκη ανάλυσης των αριθμών που παρουσίασε ο κ. Θεμιστοκλέους. «Εκείνος που παρουσιάστηκε τρεις – τέσσερις φορές, είναι γιατί το κόμμα δεν τον άφησε να πάει; Είναι γιατί το ΡΙΚ δεν τον προσκάλεσε; Είναι γιατί ο ίδιος δεν ήθελε;», διερωτήθηκε.

Σχολιάζοντας το ζήτημα του ανέλεγκτου του ΡΙΚ, ο κ. Τσόκκος ανέφερε ότι το ΡΙΚ ελέγχεται από 6 θεσμικούς μηχανισμούς και σε 6 επίπεδα: Υπουργείο Εσωτερικών, Κεντρική Κυβέρνηση, Γενικός Ελεγκτής, European Broadcasting Union (EBU), Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου με ετήσια έκθεση, Κοινοβούλιο σε επίπεδο επιτροπών και Ολομέλειας.

Παίρνοντας τον λόγο, η βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, αναφέρθηκε στη δημοσιογραφική θητεία της στο ΡΙΚ, κάνοντας λόγο για «μαύρες λίστες», με ονόματα όπως ο Αλέκος Μαρκίδης, ο Τουμάζος Τσελεπής και ο Μακάριος Δρουσιώτης. Τότε, σημείωσε, για να συμφωνούσε με την εφαρμογή των λιστών επέμενε να της δίνονται γραπτώς, κάτι που δεν γινόταν. «Προσωπικά στο ΡΙΚ είχα ζήσει άγριες εποχές. Και θεωρώ ότι μπορεί να υφίστανται και μέχρι σήμερα. Για παράδειγμα, όταν είναι εκπομπές, οι οποίες ακουμπούν σοβαρά ζητήματα, υπάρχει ένας αποπνικτικός έλεγχος», είπε. Επίσης η κα Χαραλαμπίδου αναφέρθηκε στην ακύρωση της φιλοξενίας του Μακάριου Δρουσιώτη, σε εκπομπή του ΡΙΚ το 2021, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπήρξε άνωθεν παρέμβαση.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΡΙΚ  |  Βουλή  |  ΔΗΣΥ  |  ΑΚΕΛ  |  ΔΗΚΟ  |  ΕΔΕΚ  |  Οικολόγοι
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παύλου Νεοφύτου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση