ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Α. Έλληνας: Το ΕΛΑΜ δεν μπορεί να ξεφύγει από τη Χρυσή Αυγή - Οι λόγοι της ανόδου του

Η κρίση που υπάρχει στα κεντροδεξιά του πολιτικού φάσματος, δηλαδή η εσωστρέφεια στον ΔΗΣΥ και η κάμψη στο ΔΗΚΟ, φαίνεται να ευνοεί το ΕΛΑΜ, ανάφερε στην «Κ» ο καθηγητής συγκριτικής πολιτικής στο Παν

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Το ΕΛΑΜ δεν μπορεί να ξεφύγει από τις καταβολές του που είναι η Χρυσή Αυγή, δήλωσε σε συνέντευξή του στην «Κ» της Κυριακής κα τον Αντρέα Κημήτρη, ο καθηγητής συγκριτικής πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, Αντώνης Έλληνας. Όπως εξήγησε, το γεγονός ότι το ΕΛΑΜ διαχρονικά στήριξε μια τέτοια οργάνωση, που με δικαστική απόφαση κρίθηκε εγκληματική, πάντα θα περνά από την κρίση των ψηφοφόρων.

Αναφερόμενος στην προσπάθεια του ΕΛΑΜ να ταυτιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο με ακροδεξιά κόμματα της Ευρώπης, όπως το παράδειγμα της Τζόρτζια Μελόνι, για την οποία δήλωσαν ότι τους εμπνέει, είπε ότι προσπαθεί να δείχνει ότι μοιάζει με εκλογικά πετυχημένα παραδείγματα της Ευρώπης για να ξεπλύνει τη διασύνδεσή του με τη Χρυσή Αυγή, αλλά, όπως τόνισε, αυτό είναι δύσκολο και ίσως ένας από τους λόγους που δεν καταφέρνει να εισπράξει όλη τη διαμαρτυρία που υπάρχει στο σύστημα. «Είναι δύσκολο να ξεφύγει από το γεγονός ότι η ηγεσία του ήταν στον στενό κύκλο της Χρυσής Αυγής που με δικαστική απόφαση κρίθηκε ως εγκληματική οργάνωση. Το γεγονός ότι στήριξαν διαχρονικά, ακόμη και μετά από σημαντικά εγκλήματα, μια τέτοια οργάνωση πάντα θα περνά και από την κρίση των ψηφοφόρων. Για αρκετά χρόνια, ακόμη και μετά τη δολοφονία Φύσσα, το ΕΛΑΜ έμεινε πάρα πολύ κοντά στη Χρυσή Αυγή και αποστασιοποιήθηκε μόνο όταν η Χρυσή Αυγή άρχισε να φθίνει οργανωτικά και εκλογικά», σημείωσε.

Μιλώντας για την Ακροδεξιά σε διεθνές επίπεδο και τις υποδιαιρέσεις της, ο κ. ‘Ελληνας είπε ότι «η Ακροδεξιά είναι το σύνολο των κομμάτων που χαρακτηρίζονται ιδεολογικά από διάφορες μορφές εθνικισμού. Διαφοροποιούνται ως προς το είδος του εθνικισμού που προτάσσουν και ως προς τον τρόπο που πολιτεύονται. Υπάρχει η εξτρεμιστική Δεξιά που περιλαμβάνει κόμματα με πιο έντονες εθνικιστικές θέσεις, που παραπέμπουν σε ιδεολογίες του μεσοπολέμου, και που ασπάζονται και προσφεύγουν σε πολιτική βία, όπως η Χρυσή Αυγή. Υπάρχουν, όμως, και τα ριζοσπαστικά δεξιά κόμματα που είναι τα περισσότερα και πιο πετυχημένα ακροδεξιά κόμματα. Έχουν, επίσης, έντονο το εθνικιστικό στοιχείο, είναι κάθετα εναντίον της μετανάστευσης, αλλά, αν και αμφισβητούν βασικές δημοκρατικές αξίες, συνήθως λειτουργούν εντός του τυπικού δημοκρατικού πλαισίου».

Ερωτηθείς σε ποια από τις πιο πάνω κατηγορίες εμπίπτει το ΕΛΑΜ ανάφερε: «Οι περισσότεροι πολιτικοί επιστήμονες θα το θεωρούσαν, πλέον, ριζοσπαστικό δεξιό κόμμα. Όταν ξεκίνησε ήταν καθαρά ένα δεξιό εξτρεμιστικό κόμμα που είχε άμεση σχέση με τη Χρυσή Αυγή, που επίσης την κατατάσσαμε στα δεξιά εξτρεμιστικά κόμματα. Όταν το 2016 εισήλθε στη Βουλή, άρχισε να μετριάζει αυτό το προφίλ και να προσπαθεί να πορευθεί με πιο μετριοπαθείς θέσεις, αποστασιοποιούμενο παράλληλα από τη Χρυσή Αυγή, με την οποία όμως είχε σχέσεις μέχρι το 2018-2019. Η σταδιακή ενίσχυση των ποσοστών δημιουργεί κίνητρο για το ΕΛΑΜ να μετατοπίζεται στο πολιτικό φάσμα, ώστε να κερδίσει και πιο μετριοπαθείς ψηφοφόρους, ενώ ταυτόχρονα ευνοείται από το γεγονός ότι δεξιότερά του δεν έχει ανταγωνισμό».

Η διασύνδεση του μεταναστευτικού με την Τουρκία, επέτρεψε στο ΕΛΑΜ να συνδέσει μεταναστευτικό και Κυπριακό και αυτό το μείγμα ενδεχομένως να αποδειχθεί εκρηκτικό, ανάφερε στην «Κ» ο καθηγητής συγκριτικής πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, Αντώνης Έλληνας.

Οι λόγοι της ανόδου

Σε σχέση με τους λόγους που οδήγησαν στην άνοδο του συγκεκριμένου κόμματος , ο κ. Έλληνας είπε ότι υπάρχει μια ενίσχυση του μεταναστευτικού στην ιεράρχηση των ζητημάτων από τους πολίτες και αυτό ευνοεί το ΕΛΑΜ, που διεκδικεί κυριότητα στο θέμα. Υπάρχει, επίσης, η ανάγκη των ψηφοφόρων για διαμαρτυρία, και φαίνεται ότι το ΕΛΑΜ εισπράττει ένα μέρος αυτής της ψήφου διαμαρτυρίας. Και υπάρχει το θέμα της ακρίβειας. Σύμφωνα με τον κ. Έλληνα, εδώ προκύπτει και μια αποτυχία των κυρίαρχων κομμάτων να δώσουν λύσεις σε αυτά τα θέματα. Επίσης, η κρίση που υπάρχει στα κεντροδεξιά του πολιτικού φάσματος, δηλαδή η εσωστρέφεια στον ΔΗΣΥ και η κάμψη στο ΔΗΚΟ, φαίνεται, πρόσθεσε, να ευνοεί το ΕΛΑΜ.

Ειδικά για το μεταναστευτικό, σημείωσε ότι το ΕΛΑΜ επωφελείται από ένα μικρό μέρος του εκλογικού σώματος. «Ο τρόπος που εξελίχθηκε η συζήτηση για το μεταναστευτικό και η διασύνδεσή του με την Τουρκία, επέτρεψε στο ΕΛΑΜ να συνδέσει δύο ‘‘προνομιακά’’ του ζητήματα, το μεταναστευτικό και το Κυπριακό. Το μείγμα των δύο ζητημάτων ενδεχομένως να αποδειχθεί εκρηκτικό», τόνισε.

Την ίδια ώρα στο ερώτημα πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί το ΕΛΑΜ απάντησε:

«Υπάρχουν τρεις κατηγορίες αντίδρασης σε τέτοια κόμματα διεθνώς. Σε πολιτικό επίπεδο, τα κυρίαρχα κόμματα επιχειρούν να επιστρέψουν στις βάσεις τους, να ακούσουν τους πολίτες, να ιεραρχήσουν σωστά τα θέλω τους, να εντοπίσουν τις αιτίες των ζητημάτων και να επιχειρήσουν να βρουν λύσεις. Σήμερα υπάρχει αποσύνδεση κομμάτων με τη βάση τους, και αυτό ευνοεί κόμματα όπως το ΕΛΑΜ. Αν δούμε τι συμβαίνει στον ΔΗΣΥ, αντί να μας λέει ποιες είναι οι θέσεις του σε διάφορα θέματα και πώς αυτές αντανακλούν τα αιτήματα των πολιτών, αυτό που βλέπουμε καθημερινά είναι τι λένε διάφορα στελέχη του κόμματος για άλλα στελέχη ή τους εαυτούς τους. Αυτό είναι ο ορισμός της εσωστρέφειας. Σε θεσμικό επίπεδο, υπάρχουν ρυθμίσεις που διασφαλίζουν ότι όλα τα κόμματα παραμένουν εντός δημοκρατικού πλαισίου και ότι λαμβάνουν κρατική χρηματοδότηση υπό κάποιες προϋποθέσεις. Πρέπει εσωτερικά να λειτουργούν δημοκρατικά, ο λόγος τους να είναι συμβατός με αντιρατσιστικούς νόμους και οι κινητοποιήσεις τους να μη στρέφονται κατά δημοκρατικών αρχών. Είδαμε στην Ελλάδα πώς οι θεσμοί αντέδρασαν με τη Χρυσή Αυγή. Και το τρίτο είναι η κοινωνία που πρέπει να αντιδρά, όταν υπάρχουν φαινόμενα όπως αυτά στη Χλώρακα και τη Λεμεσό. Στη Γερμανία, χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν κατά της Ακροδεξιάς και καλούν την Πολιτεία να λάβει μέτρα για να προστατευθεί η δημοκρατία. Η δημοκρατική επαγρύπνηση της κοινωνίας και της Πολιτείας αποτελεί σε αρκετές περιπτώσεις αντίβαρο στην Ακροδεξιά».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Η εν λόγω κίνηση στοχεύει στην αντιμετώπιση της διαρροής επιστημονικού ανθρώπινου κεφαλαίου (brain drain) και στην αναβάθμιση ...
ΚΥΠΕ
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ