ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Υπερθέρμανση του πλανήτη: Στο κατώφλι του αφανισμού - Υπάρχει επιστροφή;

«Βρισκόμαστε στο κατώφλι, ήδη το περνάμε. Μπορούμε πλέον να το δούμε με τρομακτική λεπτομέρεια», αναφέρει σε άρθρο του ο Βρετανός οικονομολόγος, Ουμάιρ Χακ

Kathimerini.gr

«Ο αφανισμός μας βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη», αναφέρει ο Βρετανός οικονομολόγος, Ουμάιρ Χακ, μιλώντας για τις σοβαρές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, οι οποίες έχουν ήδη αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους σε πολλά μέρη του κόσμου.

«Βρισκόμαστε στο κατώφλι, ήδη το περνάμε. Μπορούμε πλέον να το δούμε με τρομακτική λεπτομέρεια», αναφέρει σε άρθρο του στο Διαδίκτυο. «Ο αφανισμός συμβαίνει στ’ αλήθεια και με ξεκάθαρο τρόπο σε περιοχές του πλανήτη – και μας δείχνει ποια είναι τα όρια επιβίωσης του πολιτισμού μας. Τα όρια αυτά βρίσκονται κάπου μεταξύ των 40 και 50 βαθμών. Μετά από αυτό το σημείο, η ζωή όπως την ξέρουμε φτάνει στο τέλος της», προσθέτει.

Σε ό,τι αφορά την περιοχή της Ινδικής Υποηπείρου, ο Χακ σημειώνει ότι φίλοι του που κατοικούν εκεί, του έχουν πει ιστορίες που παραπέμπουν σε επιστημονική φαντασία. Οι καύσωνες που πλήττουν αυτά τα μέρη του κόσμου απειλούν να ξεπεράσουν τα όρια της επιβιωσιμότητας. Σημειώνει μάλιστα ότι αετοί πέφτουν νεκροί από τον ουρανό εξαιτίας των πολύ υψηλών θερμοκρασιών.

«Απλά πέφτουν νεκροί και προσγειώνονται σε σπίτια, μνημεία και μαγαζιά. Δεν μπορούν πια να πετάξουν», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σε εκείνη τη γωνιά του κόσμου, συνεχίζει, οι δρόμοι είναι γεμάτοι νεκρά ζώα – σκύλους, γάτες και αγελάδες. Υπέκυψαν στη φονική ζέστη. Δεν μπόρεσαν να επιβιώσουν.

Σύμφωνα με τον Χακ, από τον καύσωνα προσπαθούν να ξεφύγουν και οι άνθρωποι, καταφεύγοντας σε εσωτερικούς χώρους ή περνώντας όλη τη μέρα σε κανάλια, ποτάμια και λίμνες. Εκείνοι, όμως, που δεν μπορούν να το κάνουν αυτό, λιποθυμούν στους δρόμους, καθώς ο οργανισμός τους έχει πλέον φτάσει στα όριά του.

Υπερθέρμανση του πλανήτη: «Ο αφανισμός της ανθρωπότητας έχει ξεκινήσει»-1

Πρόκειται για φτωχές χώρες, γράφει ο Χακ, προσθέτοντας ότι δεν θα μπορούμε να ξέρουμε για αρκετό καιρό ακόμα πόσοι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του καύσωνα. Κάποιοι από αυτούς δεν θα συμπεριληφθούν καν στον απολογισμό των νεκρών.

«Σκεφτείτε τα όλα αυτά για μια στιγμή. Αλήθεια, σταματήστε για λίγο και σκεφτείτε τα», παροτρύνει τους αναγνώστες ο Χακ.

Στον δυτικό κόσμο, σημειώνει ο Χακ, ο κόσμος διαβάζει ειδήσεις σαν κι αυτές και μετά στρέφει ξανά το ενδιαφέρον του στις Καρντάσιαν, τη Wonder Woman  ή τον Τζόνι Ντεπ και τον Μπάτμαν. Δεν μπορούν ακόμα να καταλάβουν, αναφέρει.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό συμβαίνει επειδή το ζήτημα αυτό ξεπερνά τα όρια όσων μπορεί να κατανοήσει ο homo sapiens.

Μια αναλογία που χρησιμοποιείται συχνά για να περιγράψει τον κίνδυνο της κλιματικής αλλαγής είναι ότι οι άνθρωποι είμαστε σαν βατράχια μέσα σε μια κατσαρόλα που βράζει, εξηγεί ο Χακ.

Όταν το νερό φτάσει στο σημείο βρασμού, τα βατράχια βγαίνουν από την κατσαρόλα και τρώγονται. Βρισκόμαστε σε μια κατσαρόλα που βράζει, λέει ο οικονομολόγος. Και τώρα βρισκόμαστε στο στάδιο που πρόκειται να μας βγάλουν από την κατσαρόλα και να μας φάνε. Τότε είναι που τα πράγματα θα γίνουν πολύ, πολύ άσχημα – και μάλιστα πολύ, πολύ γρήγορα.

Ό Χακ αναφέρει επίσης ότι ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβάνεται τον αφανισμό – δηλαδή την αλλαγή του κλίματος με πρωτοφανή τρόπο, με αποτέλεσμα να μην μπορούν πλέον οι άνθρωποι να επιβιώσουν – είναι ο εξής:

Φανταστείτε μια μαύρη τρύπα, αναφέρει. Οι άνθρωποι βρίσκονται μπροστά της και όλοι πρέπει να περάσουν από μέσα. Κάποιοι βρίσκονται πιο μπροστά και περνούν πρώτοι στην άλλη πλευρά. Εκείνοι που βρίσκονται πιο πίσω γελάνε και αστειεύονται, ενώ δεν ακούνε πολλά για εκείνους που έχουν ήδη περάσει από τη μαύρη τρύπα. Στην άλλη πλευρά, όμως, η ζωή δεν θα είναι ποτέ πια η ίδια.

Ακριβώς σε αυτό το σημείο βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή, λέει ο Χακ. Είμαστε στο κατώφλι ενός Κατακλυσμού. Κάποιοι από εμάς περνάμε ήδη στην άλλη πλευρά, σε έναν διαφορετικό πλανήτη, στον οποίο δεν θα μπορούμε πια να επιβιώσουμε. Δεν είναι κάτι που «πρόκειται να συμβεί» ή που «ίσως συμβεί», είναι κάτι που λαμβάνει ήδη χώρα.

Παράδειγμα εκείνων που έχουν ήδη περάσει στην άλλη πλευρά, είναι οι άνθρωποι στην Ινδική Υποήπειρο, όπου οι αετοί πέφτουν νεκροί από τον ουρανό εξαιτίας του καύσωνα, εξηγεί ο Χακ.

Ο αφανισμός βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη σε εκείνο το μέρος του κόσμου, τονίζει.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Περιβάλλον: Τελευταία Ενημέρωση