ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μέτρα για επιπτώσεις ξηρασίας στη γεωργία συζήτησε η Μ.Παναγιώτου στις Βρυξέλλες

Συμμετοχή της Υπουργού Γεωργίας στο Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ

ΚΥΠΕ

Για τις επιπτώσεις της παρατεταμένης ξηρασίας στην κυπριακή γεωργία ενημέρωσε η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Μαρία Παναγιώτου, τους ομολόγους της στο πλαίσιο του Συμβουλίου Γεωργίας και Αλιείας της EE τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες. Μετά την ενημέρωση, η Κύπρος ξεκινά διεργασίες σε συνεργασία με την Κομισιόν και τις χώρες των MED9 για την διαμόρφωση μέτρων, όπως ανακοινώθηκε.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, που αναμεταδίδει το ΓΤΠ, η Δρ. Παναγιώτου κάλεσε στο πλαίσιο της συζήτησης την Επιτροπή να διαμορφώσει μέτρα αντιμετώπισης της κατάστασης με στόχο τη διασφάλιση της παρούσας και μελλοντικής παραγωγής τροφίμων στην Κύπρο, καθώς και να επιτρέψει την απαραίτητη ευελιξία για προσαρμογή μέτρων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής για στήριξη των Κυπρίων γεωργών.

Μιλώντας πριν την έναρξη της συζήτησης στο Συμβούλιο, η κ. Παναγιώτου επεσήμανε πως «έχουμε ενημερώσει έγκαιρα τους γεωργούς μας ότι για φέτος θα έχουμε μειωμένη κατά μέσο όρο 33,7% την ποσότητα νερού για σκοπούς άρδευσης», και πως η λειψυδρία «δημιουργεί μια σειρά από προβλήματα ως προς την παραγωγή, αλλά και ως προς τους ίδιους μας τους αγρότες».

Όπως υπενθύμισε, «στα φράγματά μας έχουμε 44% αποθέματα νερού, ενώ πέρσι την αντίστοιχη περίοδο είχαμε 66%», κάνοντας λόγο για τεράστιο πρόβλημα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα μέσω του ΓΤΠ μετά την ολοκλήρωση της συνόδου, την αλληλεγγύη τους προς την Κύπρο εξέφρασαν Ισπανία, Γαλλία, Πορτογαλία, Ελλάδα, Ρουμανία, Ολλανδία, Κροατία, Ιταλία, Μάλτα, Πολωνία και Δανία, σημειώνοντας την ανάγκη εξεύρεσης λύσεων.

Όπως αναφέρεται, η Επιτροπή κάλεσε σε διάλογο τις κυπριακές αρχές, και η Κύπρος θα ξεκινήσει τη διαμόρφωση του πλαισίου μέτρων σε συνεργασία με τα κράτη μέλη που συμμετέχουν στην ομάδα MED9, ώστε τα μέτρα αυτά να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των κρατών μελών που αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα, και ώστε να μπορούν να τύχουν αποτελεσματικής εφαρμογής χωρίς καθυστέρηση.

Το κύριο θέμα της ατζέντας ήταν το Ταμείο Διαχείρισης Κρίσεων μέσω της ΚΑΠ, το οποίο όπως είπε η κ. Παναγιώτου πριν την συνάντηση, οι Κύπριοι γεωργοί ζητούν να αποδίδει τις αποζημιώσεις πολύ γρηγορότερα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η κ. Παναγιώτου αναφέρθηκε στο κοινό ανακοινωθέν που υιοθέτησαν οι MED9 υπό την Κυπριακή Προεδρία της ομάδας, στο οποίο προτείνεται η αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων πιστώσεων του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου της ΚΑΠ, καθώς και η δυνατότητα ανάπτυξης μέτρων αντιμετώπισης κρίσεων με χρηματοδότηση μέχρι 2% του χρηματοδοτικού φακέλου του Στρατηγικού Σχεδίου.

Η Υπουργός κάλεσε την Επιτροπή να θέσει ως στόχο την ταχύτερη υιοθέτηση νέων τεχνολογιών, την ενίσχυση της χρηματοδότησης για επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες, ιδιαίτερα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, και να προχωρήσει με τη δημιουργία δικτύου ενίσχυσης συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών που αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα.

Πρόκειται για εισηγήσεις οι οποίες, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η κ. Παναγιώτου σε δηλώσεις της πριν τη σύνοδο, έχουν κατατεθεί στην Κομισιόν και έχουν βρει «ευήκοα ώτα» όπως είπε.

Το άλλο κύριο θέμα στην ατζέντα της συνόδου ήταν η κατάσταση στις αγορές στον γεωργικό τομέα, με την κ. Παναγιώτου να αναφέρει στις δηλώσεις της πως το αυξημένο κόστος παραγωγής για τους αγρότες είναι ένα πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουν οι Κύπριοι γεωργοί λόγω του ότι η Κύπρος είναι νησιωτικό κράτος, και τόνισε πως «είναι απαραίτητο οι γεωργοί μας να τύχουν στήριξης σε αυτό το κομμάτι για να μπορέσουν να παραμείνουν βιώσιμοι και ανταγωνιστικοί» σε επίπεδο ΕΕ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στο πλαίσιο της συζήτησης η Υπουργός τόνισε την ανάγκη λήψης βραχυπρόθεσμων, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων για ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της ανταγωνιστικότητας της γεωργίας στην ΕΕ.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Περιβάλλον: Τελευταία Ενημέρωση