ΑΜΠΕ
Πάνω από δέκα εκατομμύρια στρέμματα δασών καίγονται στη Ρωσία, όπου ακόμη πιο αχανείς περιοχές απ’ ό,τι προηγούμενες χρονιές έχουν καεί ήδη, ανακοίνωσαν χθες, Τετάρτη, οι Αρχές της χώρας, που χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα εκτεθειμένη στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.
Γιγαντιαίες δασικές πυρκαγιές ρημάζουν κάθε χρόνο πελώριες δασικές εκτάσεις στη Ρωσία, συχνά σε απομακρυσμένες και αραιοκατοικημένες περιοχές, απειλούν ωστόσο σε κάποιες περιπτώσεις και κατοικημένες ζώνες.
«Εχουμε σήμερα πάνω από 500 εστίες φωτιάς σε δάση της χώρας, σε επιφάνεια μεγαλύτερη από δέκα εκατομμύρια στρέμματα», δήλωσε ο υπουργός Αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων Αλεξάντρ Κουρένκοφ, κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, που αναμεταδόθηκε απευθείας τηλεοπτικά.
Από την αρχή της χρονιάς «έχουμε καταγράψει σχεδόν 6.000 εστίες πυρκαγιών από φυσικά αίτια σε επιφάνεια 35 και πλέον εκατομμυρίων στρεμμάτων», συνέχισε.
Αν και ο αριθμός των εστιών μειώθηκε σε σύγκριση με την περασμένη χρονιά, «η επιφάνεια των περιοχών που κάηκαν απεναντίας αυξήθηκε 1,5 φορά», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας πως έχουν κινητοποιηθεί πάνω από 6.000 άνθρωποι για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.
The situation of #Siberia #wildfires is getting worse: fires are quickly increasing in size and number, especially in the #Arctic: this #Sentinel2 of July 10 shows an #ArcticFire burning more than 500km2 at 69.5° latitude, with multiple #pyrocumulous #ClimateEmergency pic.twitter.com/EqKIjlcZT7
— SatWorld (@or_bit_eye) July 10, 2024
Οι δασικές πυρκαγιές αρχίζουν να εκδηλώνονται όλο και πιο νωρίς τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας ιδίως πρόωρων κυμάτων ζέστης ή καυσώνων. Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος Αλεξάντρ Καζλόφ, φέτος άρχισαν ενάμιση μήνα νωρίτερα απ’ ό,τι συνήθως, εξαιτίας του συνδυασμού «αφύσικου καύσωνα και καταιγίδων».
Οι περιοχές που πλήττονται περισσότερο είναι η ανατολική Σιβηρία και η ρωσική Απω Ανατολή, ιδίως η Γιακουτία, αραιοκατοικημένη περιοχή που υφίσταται συχνά κλιματικές καταστροφές.
Παρότι θα ήταν δύσκολο να αποδοθεί κάποια συγκεκριμένη πυρκαγιά στην κλιματική αλλαγή, το φαινόμενο κάνει τις καταστροφές του είδους πολύ πιο πιθανές και σφοδρές, κάτι που παρατηρείται σε διάφορες χώρες.
Οικολόγοι επικρίνουν εξάλλου την πολιτική του Κρεμλίνου για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών: συχνά προτιμά να τις αγνοεί, αν το κόστος της κατάσβεσης ξεπερνά το εκτιμώμενο κόστος των ζημιών.