ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι πυρκαγιές απειλούν τη Μεσόγειο

Αναμένεται επέκταση της περιόδου εκδήλωσής τους λόγω κλιματικής αλλαγής

Kathimerini.gr

Eως και 40 ημέρες τον χρόνο αναμένεται να επεκταθεί η περίοδος που μπορεί να εκδηλωθούν πυρκαγιές στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου τα επόμενα χρόνια, λόγω της κλιματικής αλλαγής, είπε ο επιστημονικά υπεύθυνος του Εθνικού Δικτύου για την Κλιματική Αλλαγή CLIMPACT, Νίκος Μιχαλόπουλος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης για την παρουσίαση του 5ου Φόρουμ του δικτύου, που διεξήχθη στα Κύθηρα.

Ο κ. Μανώλης Πλειώνης, διευθυντής και πρόεδρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και συντονιστής του CLIMPACT, ανέφερε σχετικά πως «η ΝΑ Μεσόγειος θερμαίνεται πιο γρήγορα απ’ ό,τι ο πλανήτης συνολικά, με τη θερμοκρασία να έχει ανέβει ήδη κατά 1,5° C».

Στις συνθήκες αυτές αναδεικνύεται η κρισιμότητα της παρακολούθησης και επιστημονικής μελέτης των κλιματικών διεργασιών. Σε αυτό το έργο έρχεται να συμβάλει το CLIMPACT, μια επιστημονική σύμπραξη των περισσότερων μεγάλων πανεπιστημιακών και ερευνητικών ιδρυμάτων της χώρας. «Εχοντας πετύχει ανάπτυξη του δικτύου, συμμετοχή και άλλων ιδρυμάτων και καινοτόμες δράσεις στα μέσα Ιουλίου ολοκληρώνεται η περίοδος χρηματοδότησης του CLIMPACT από το ελληνικό Δημόσιο.

«Η Νοτιοανατολική Μεσόγειος θερμαίνεται πιο γρήγορα απ’ ό,τι ο πλανήτης συνολικά, με τη θερμοκρασία να έχει ανέβει ήδη κατά 1,5° C».

Έχουμε ζητήσει από την Πολιτεία την επέκτασή της τουλάχιστον για μια διετία, με στόχο και τη διαμόρφωση αυτόνομου νομικού προσώπου», τόνισε ο κ. Πλειώνης. Το 5ο Φόρουμ έχει θέμα «Κλιματική αλλαγή και ατμοσφαιρική ρύπανση». Γιατί όμως διεξάγεται στα Κύθηρα; Διότι στο νησί των Αντικυθήρων αναπτύσσεται ένας υπερσταθμός, το Παρατηρητήριο Γεωεπιστημών και Κλιματικής Αλλαγής (ΠΑΓΓΑΙΑ), με στόχο να αναδειχθεί σε επιστημονικό κόμβο για την ευρύτερη περιοχή μας. «Ατμοσφαιρική ρύπανση και κλιματική αλλαγή έχουν κοινή αφετηρία τις ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως η καύση. Τα αιωρούμενα σωματίδια της ρύπανσης έχουν βαριές συνέπειες στις κοινωνίες. Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε πρόσφατα πως υπολογίζει σε 4.000.000 τους πρόωρους θανάτους στον κόσμο λόγω ρύπων. Στην Ελλάδα υπολογίζονται σε 10.000 το έτος. Δηλαδή κάθε κάτοικος χάνει 12-13 μήνες από το προσδόκιμο ζωής», είπε ο κ. Μιχαλόπουλος. Είναι σημαντικό πως στο Παρατηρητήριο ΠΑΓΓΑΙΑ δίνεται η δυνατότητα μετρήσεων και του υποβάθρου της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και κλιματικών δεδομένων.

Την ευρύτητα των μελετών που γίνονται στην περιοχή φώτισε ο κ. Αρης Καραγεώργης, μέλος του Δ.Σ. του CLIMPACT και διευθυντής του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του ΕΛΚΕΘΕ. «Εχουμε ποντίσει στο στενό των Αντικυθήρων έναν θαλάσσιο σταθμό παρατηρήσεων, που παίρνει μετρήσεις σε δύο βάθη, στα 400 και στα 800 μέτρα, για πολλά στοιχεία της θαλάσσιας σύστασης, αλλά και για τα μικροσωματίδια που καθιζάνουν στο νερό. Εφαρμόζουμε καινοτόμες διαδικασίες, για να δούμε τις αλληλεπιδράσεις τους και με τη θαλάσσια βιολογία», σημείωσε ο κ. Καραγεώργης.

Την κοινωνική διάσταση της προσπάθειας αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής φώτισε ο κ. Νίκος Δεμερτζής, πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών, ο οποίος τόνισε πως «είναι αναγκαίο να πείσουμε τους πολίτες να κινητοποιηθούν», θέτοντας όμως και μια κρίσιμη παράμετρο: «Είναι οι πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού που σήμερα πλήττονται από την κλιματική κρίση, όπως με την ενεργειακή φτώχεια. Δεν πρέπει να πληγούν αυτοί πάλι από τα μέτρα μετριασμού».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Περιβάλλον: Τελευταία Ενημέρωση