Του Ανδρέα Καραμήτα
Ανυπολόγιστες χιλιάδες νεκρά ψαριά έχουν καλύψει μία πολύ μεγάλη τεχνητή λίμνη στο Βιετνάμ. Το κύμα καύσωνα με πρωτοφανείς θερμοκρασίες που μαστίζουν τη χώρα επηρέασε τόσο πολύ και τους Υδάτινους πόρους της Χώρας που το νερό εξατμίστηκε με αποτέλεσμα τον Θάνατο των Ψαριών. Η κυβέρνηση σε μία προσπάθεια να προλάβει τα χειρότερα έκλεισε σχολεία και δημόσιες υπηρεσίες με στόχο να μην θρηνήσουμε και ανθρώπινες ζωές.
Τα νεκρά ψάρια σκέπασαν ολόκληρη την επιφάνεια της 1200 τετραγωνικών μέτρων τεχνητή λίμνη στην επαρχία Ντονγκ Νάι.
Σύμφωνα με αναφορές στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, τουλάχιστον 200 τόνοι ψαριών έχουν χαθεί τις τελευταίες ημέρες.
Δεν είναι μόνο το Βιετνάμ που μαστίζεται από κύμα καύσωνα. Το ίδιο και η υπόλοιπη Νοτιοανατολική Ασία έχουν έντονη ξηρασία και πολύ ψηλές θερμοκρασίες που απειλούν τόσο τους ανθρώπους αλλά και τα ζώα.
Η εταιρεία που είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση της λίμνης ξεκίνησε τη βυθοκόρηση στις αρχές του 2024, σχεδιάζοντας να απελευθερώσει επιπλέον νερό στη δεξαμενή για τα ψάρια και να καθαρίσει τα ιζήματα και τα συντρίμμια. Ωστόσο, καθώς οι θερμοκρασίες συνέχισαν να ανεβαίνουν στα ύψη, η εταιρεία αποφάσισε να απελευθερώσει το νερό που είχε για βυθοκόρηση από τη δεξαμενή στην περιοχή αντί να το επιστρέψει στη δεξαμενή, με αποτέλεσμα να πέσει η στάθμη του νερού.
Λόγω των νεκρών ψαριών που πέθαναν η μυρωδιά έχει γίνει πολύ έντονη και οι κάτοικοι φοβούνται πάρα πολύ για την Υγεία τους. Από τις φωτογραφίες μπορεί κανείς εύκολα να συμπεράνει το απόκοσμο τοπίο που δημιουργήθηκε. Οι κάτοικοι περπατούν μέσα στο θολά νερά της λίμνης ανάμεσα σε χιλιάδες νεκρά ψάρια.
Μόνο στην επαρχία Ντόνγκ Νάι, οι θερμοκρασίες άγγιξαν στους 40 βαθμούς Κελσίου, σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ που είχε καταγραφεί πριν από 20 χρόνια κατά την ίδια περίοδο. Τα έθνη της Νοτιοανατολικής και της Νότιας Ασίας βιώνουν ένα «ιστορικό» κύμα καύσωνα με αποτέλεσμα οι αρχές αυτών των χωρών να εφαρμόζουν έκτακτα μέτρα προστασία του πληθυσμού. Η γειτονική Καμπότζη αντιμετώπισε παρόμοιες προκλήσεις καθώς οι θερμοκρασίες απειλούν να φτάσουν τους 43 βαθμούς Κελσίου, με αποτέλεσμα ο πρωθυπουργός Χουν Μανέ να διατάξει προληπτικά μέτρα, τα οποία περιλαμβάνουν κλείσιμο σχολείων και εφαρμογή σχεδίων έκτακτης ανάγκης για έλλειψη νερού. Στην Ταϊλάνδη, η κατάσταση δεν είναι καλύτερη, με τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας να αυξάνεται σε πρωτοφανή επίπεδα, καθώς οι θερμοκρασίες στην επαρχία Ουντόν Τανί εκτοξεύτηκαν στους 44 βαθμούς Κελσίου. Στις Φιλιππίνες, τα ερείπια μιας αρχαίας πόλης 300 ετών που βυθίστηκε κάτω από το νερό ήταν ορατά εδώ και μέρες καθώς η στάθμη του νερού κατέβηκε σε ένα φράγμα.
Οι καυτές συνθήκες ανάγκασαν τις αρχές να εφαρμόσουν μέτρα για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, συμπεριλαμβανομένης της προσαρμογής των σχολικών ωραρίων, για να ελαχιστοποιηθεί η έκθεση στην ζέστη του μεσημεριού.