Kathimerini.gr
Η υπερθέρμανση του πλανήτη, ως συνέπεια της κλιματικής αλλαγής, αναμένεται να μετακινήσει δισεκατομμύρια ανθρώπους, εκτιμά πρόσφατη μελέτη. Ο πλανήτης οδεύει προς αύξηση 2,7 βαθμών Κελσίου και αυτό σημαίνει ότι 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι θα αντιμετωπίζουν μέσες ετήσιες θερμοκρασίες πάνω από 29 βαθμούς έως το 2030, επίπεδο στο οποίο πολύ λίγες κοινότητες έζησαν στο παρελθόν.
Οι χώρες με τους περισσότερους ανθρώπους που θα είναι εκτεθειμένοι σε επικίνδυνη ζέστη ως το 2070
Πηγή: Nature Sustainability, The Washington Post
Σε χώρες με μεγάλο πληθυσμό και ήδη θερμά κλίματα οι περισσότεροι άνθρωποι θα πρέπει να μεταναστεύσουν, με την Ινδία και τη Νιγηρία να αντιμετωπίζουν τις πιο άμεσες απειλές. Οσον αφορά την Ινδία, ήδη υποφέρει από ακραίους καύσωνες και πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι περισσότερο από το ένα τρίτο των θανάτων, από το 1991 έως το 2018, ήταν αποτέλεσμα της παγκόσμιας υπερθέρμανσης που προκαλείται από τον άνθρωπο.
Οι συγγραφείς εξέτασαν επίσης τις χώρες με τη μεγαλύτερη έκθεση στις πιο ακραίες θερμοκρασίες ανάλογα με την έκτασή τους. Σύμφωνα με αυτό το μέτρο, η Μπουρκίνα Φάσο, το Μάλι και το Κατάρ αντιμετωπίζουν τις χειρότερες συνέπειες από την ακραία ζέστη, καθώς κανένα τμήμα της επικράτειάς τους δεν θα βρίσκεται σε χαμηλότερες θερμοκρασίες.
Κάποιες χώρες, οι οποίες αντιμετωπίζουν ολέθριες συνέπειες από την άνοδο της θερμοκρασίας, θα είναι σε καλύτερη μοίρα εάν τηρηθούν οι κλιματικοί στόχοι. Στις Φιλιππίνες, για παράδειγμα, 86 εκατομμύρια άνθρωποι θα ζούσαν σε ακραίες θερμοκρασιακές συνθήκες, σύμφωνα με το σενάριο της υψηλότερης αύξησης της θερμοκρασίας, αριθμός που μειώνεται σε 186.000 αν ο κόσμος τηρήσει τους στόχους του ΟΗΕ.
Ο καθηγητής, Τιμ Λέντον, στο Πανεπιστήμιο του Εξετερ στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο οποίος ηγήθηκε της νέας έρευνας, δήλωσε: «Το κόστος της υπερθέρμανσης του πλανήτη εκφράζεται συχνά με οικονομικούς όρους, αλλά η μελέτη μας υπογραμμίζει το εκπληκτικό ανθρώπινο κόστος της αποτυχίας αντιμετώπισης της κλιματικής έκτακτης ανάγκης.
«Οι οικονομικές εκτιμήσεις σχεδόν πάντα εκτιμούν τους πλούσιους περισσότερο από τους φτωχούς, επειδή έχουν περισσότερα περιουσιακά στοιχεία να χάσουν και τείνουν να εκτιμούν αυτούς που ζουν τώρα σε σχέση με αυτούς που θα ζουν στο μέλλον. Θεωρούμε όλους τους ανθρώπους ίσους σε αυτή τη μελέτη», αναφέρει.
Εως και 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι θα αναγκαστούν να μεταναστεύσουν σε πιο δροσερά μέρη. Ωστόσο, η επείγουσα δράση για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και τη διατήρηση της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας στους 1,5 C, έχει τη δυνατότητα να μειώσει τον αριθμό των ανθρώπων που ωθούνται έξω από την κλιματική τους θέση κατά 80%, σε 400 εκατομμύρια.
«Η θέση του κλίματος περιγράφει τα σημεία όπου οι άνθρωποι ακμάζουν και έχουν ακμάσει για αιώνες, αν όχι για χιλιετίες στο παρελθόν. Οταν οι άνθρωποι είναι έξω (σ.σ.: από αυτή τη θέση), δεν ευδοκιμούν», υπογράμμισε ο καθηγητής, Μάρτεν Σέφερ, στο Πανεπιστήμιο Wageningen της Ολλανδίας, και ένας ανώτερος συγγραφέας της μελέτης.
Με πληροφορίες από Washington Post