ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

«Ελευθερώστε την Μπέλα»: Εκστρατεία για τη διάσωση της μοναχικής μπελούγκα σε mall της Σεούλ

Τον περασμένο Δεκέμβριο, η Νότια Κορέα απαγόρευσε διά νόμου την αγορά φαλαινών και δελφινιών προς επίδειξη. Ωστόσο, ο νόμος δεν έχει αναδρομική ισχύ

Kathimerini.gr

Στο ισόγειο του έκτου υψηλότερου ουρανοξύστη στον κόσμο ζει η Μπέλα, η φάλαινα μπελούγκα που κολυμπά άσκοπα σε ένα μικροσκοπικό, άδειο από άλλη ζωή, ενυδρείο εδώ και δέκα χρόνια.

Ακτιβιστές αγωνίζονται για την απομάκρυνσή της από τη μικρή δεξαμενή, ανάμεσα στα πολυτελή καταστήματα, και τη μεταφορά της σε θαλάσσιο καταφύγιο «προτού να είναι αργά».

«Σχεδόν πέντε χρόνια πέρασαν από τότε που είπαν πως θα την απελευθερώσουν», καταγγέλλει ο Τζο Γιακ-γκολ, της θαλάσσιας περιβαλλοντικής οργάνωσης Hot Pink Dolphins, αναφερόμενος στον όμιλο Lotte όπου ανήκει το ακουάριουμ. Πλέον, οι ακτιβιστές σε online συλλογή υπογραφών ζητούν τη συνδρομή ανθρώπων από όλο τον κόσμο.

Το δράμα της Μπέλα άρχισε το 2013, όταν σε ηλικία 2 ετών αιχμαλωτίστηκε στα ανοιχτά των ρωσικών ακτών της Αρκτικής. Μαζί με δύο ακόμη αρσενικά, τον Μπέλο και τον Μπέλι, πουλήθηκαν στο ακουάριουμ που στεγάζεται στο mega εμπορικό κέντρο της νοτιοκορεατικής πρωτεύουσας, ύψους 555 μέτρων.

Τρία χρόνια μετά, και ενώ το προσδόκιμο ζωής των θαλάσσιων θηλαστικών κυμαίνεται μεταξύ 35 και 50 ετών, ο μόλις πέντε χρόνων Μπέλο πέθανε, για να τον ακολουθήσει, το 2019, και ο 12χρονος τότε Μπέλι.

Οι θάνατοι αυτοί προκάλεσαν κατακραυγή στην κοινή γνώμη, που άρχισε τις προσπάθειες για την απελευθέρωση της Μπέλα – προσπάθειες που βάλτωσαν για λογής λόγους, μεταξύ αυτών και λόγω της πανδημία του κορωνοϊού.

Η Μπέλα εξακολουθεί να ζει σε μια δεξαμενή βάθους μόλις επτά μέτρων – τη στιγμή που τα θηλαστικά αυτά φτάνουν τα 5,5 μέτρα σε μήκος. «Της λείπουν τα ερεθίσματα και δείχνει σημάδια ψυχικής ασθένειας» λέει ο Τζο.

«Συνεργάζονται μεταξύ τους σε σημείο να βοηθούν η μία την άλλη στο μεγάλωμα των μικρών τους. Ζουν πολλά χρόνια και ασφαλώς διαθέτουν πολύ περίπλοκο σύστημα επικοινωνίας. Το να κρατάς στην αιχμαλωσία τέτοια πλάσματα είναι απλώς ανήθικο», λέει η δρ Βαλέρια Βεργκάρα, συνδιευθύντρια του προγράμματος έρευνας κητωδών Raincoast Conservation Foundation.

Το ακουάριουμ Lotte, ένα από τα μεγαλύτερα της Ασίας, έχει προσελκύσει εκατομμύρια ανθρώπους από τα εγκαίνιά του, το 2014.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, η Νότια Κορέα απαγόρευσε διά νόμου την αγορά φαλαινών και δελφινιών προς επίδειξη. Ωστόσο, ο νόμος δεν έχει αναδρομική ισχύ, που σημαίνει πως τα κήτη που βρίσκονται ήδη σε αιχμαλωσία, όπως η Μπέλα, μπορούν να παραμείνουν έτσι.

Η Μπέλα είναι μία από τις πέντε αιχμάλωτες μπελούγκα στη Νότια Κορέα. Η μεταφορά της σε θαλάσσιο καταφύγιο είναι «η μόνη ηθική επιλογή», σύμφωνα με τη Βεργκάρα. Εχοντας απομακρυνθεί από το φυσικό της περιβάλλον σε τόσο νεαρή ηλικία, η Μπέλα δεν θα μπορούσε να επιβιώσει στον ανοιχτό ωκεανό.

Πηγή: Guardian

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Περιβάλλον: Τελευταία Ενημέρωση