ΚΥΠΕ
Η τουριστική σεζόν βρίσκεται «σε πολύ καλούς αριθμούς» φέτος, ξεπερνώντας τον αρχικό στόχο της ετήσιας αύξησης 5% με 10% φέτος, δήλωσε ο Υφυπουργός Τουρισμού Κώστας Κουμής, ο οποίος σε συνεργασία με τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Ξενοδόχων εστιάζουν στην επίλυση των διαχρονικών προκλήσεων στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, όπως το εργασιακό και το πλαίσιο αδειοδοτήσεων ξενοδοχειακών μονάδων.
Ενδεικτικά, ο νέος Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ, Θάνος Μιχαηλίδης δήλωσε πως η ξενοδοχειακή βιομηχανία από την πανδημία του κορωνοϊού βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα έλλειμμα εργαζομένων της τάξης των 5.000 ατόμων.
Τα ζητήματα αυτά τέθηκαν σε συνάντηση που είχε το νέο ΔΣ του ΠΑΣΥΞΕ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, παρουσία και του αρμόδιου Υφυπουργού, ο οποίος ανακοίνωσε ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί το απόγευμα σε νέα σύσκεψη στο Υφυπουργείο (17:00).
«Συμφωνήσαμε να δώσουμε συνέχεια στις συζητήσεις σήμερα σε νέα σύσκεψη στο Υφυπουργείο Τουρισμού και θα συνεχίσουμε εκεί που σταματήσαμε με σκοπό να δώσουμε λύσεις σε κάθε πρόβλημα που απασχολεί την τουριστική ξενοδοχειακή βιομηχανία», ανέφερε στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο Κώστας Κουμής.
Αναφορικά με τη φετινή σεζόν, ο κ. Κουμής είπε πως οι αφίξεις τουριστών μέχρι και τον Ιούλιο παρουσιάζουν άνοδο 27%, ενώ τα έσοδα άνοδο 30%, με τη φετινή επίδοση να βρίσκεται μόλις 2% χαμηλότερα από αντίστοιχη την επίδοση του 2019, της χρονιάς ιστορικού ρεκόρ για τον κυπριακό τουρισμό, την ώρα που από την εξίσωση απουσιάζει η ρωσική αγορά.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι διανύουμε μια πολύ καλή τουριστική χρονιά και μάλιστα έχει διαφανεί και έχει λεχθεί από μέλος του ΠΑΣΥΞΕ ότι έχουμε καλύψει και το κενό της ρωσικής αγοράς», πρόσθεσε ο Υφυπουργός Τουρισμού.
Τόνισε ωστόσο ότι, ναι λέμε συχνά δεν πρέπει να εστιαζόμαστε μόνο στους αριθμούς γιατί η τουριστική βιομηχανία έχει συσσωρεύσει μια σειρά από προβλήματα, μια σειρά από θέματα, τα οποία καλούμαστε να λύσουμε, καλούμαστε να διαχειριστούμε.
Σε ερώτηση ποιες λύσεις τροχιοδρομούνται για επίλυση του εργασιακού θέματος, που αντιμετωπίζει η τουριστική βιομηχανία, ο κ. Κουμής εξήγησε ότι το εργασιακό θέμα έχει λάβει διαστάσεις παγκοσμίως λόγω της αλματώδους αύξησης του τουρισμού και είναι ένα θέμα που έχει παρουσιαστεί στη χώρα μας πρώτη φορά το 2018 – 2019 και που μας απασχολεί σήμερα.
«Έχουμε ανταλλάξει απόψεις σήμερα, είναι ένα θέμα το οποίο θα κληθεί να επιλύσει το καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο, που είναι το Υπουργείο Εργασίας, το οποίο προγραμματίζει να εξαγγείλει εντός των επομένων μηνών την στρατηγική του, που θα συμπεριλαμβάνει και λύσεις για το τομέα του τουρισμού», πρόσθεσε.
Έλλειμμα 5.000 εργαζομένων
Και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ παρουσιάστηκε ικανοποιημένος για την φετινή επίδοση του τουρισμού, λέγοντας πως έχουμε φτάσει πολύ κοντά στο 2019 και πιστεύω ότι έχουμε ξεπεράσει την ποιότητα του τουρίστα που προσελκύουμε σήμερα σε σχέση με το 2019 που αυτός ο στόχος είναι πιο σημαντικός παρά ο απόλυτος αριθμός των αφίξεων.
«Πιστεύω ότι το 2024 θα ξεπεράσουμε το 2019 διότι έχουμε πάρει μια αρκετά καλή δυναμική, έχει αυξηθεί και η συνδεσιμότητα προς την Κύπρο και το χειμώνα, που αυτό θα βοηθήσει και την καλοκαιρινή σεζόν του 2024», πρόσθεσε.
Σε σχέση με τις λύσεις που πρέπει να δοθούν στο εργασιακό, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι δεν θέλει να προκαταλάβει τις αποφάσεις που θα ληφθούν, για να σημειώσει ότι «σίγουρα πρέπει αν δούμε το θέμα της ευελιξίας της ταχύτητας στις αποφάσεις μας και να καταλάβουμε ότι υπάρχει μια μεγάλη έλλειψη εργατικού δυναμικού στην Κύπρο, που αν δεν το λύσουμε σίγουρα στο τέλος θα βλάψουμε την τουριστική βιομηχανία».
«Μετά τον κορωνοϊό έχουμε χάσει αρκετούς εργαζόμενους από την ΕΕ και υπάρχει μία έλλειψη περίπου 5.000 άτομα, άρα αυτά τα άτομα θα πρέπει να έρθουν από κάπου», τόνισε.
Τα επιτόκια πιέζουν την κερδοφορία
Σε σχέση με την αύξηση των επιτοκίων, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα για τη ξενοδοχειακή βιομηχανία, η οποία εκ φύσεως της έχει πολύ υψηλά δάνεια και χρειάζεται μεγάλες επενδύσεις. «Και σίγουρα αν λάβουμε υπόψη ότι είχαμε δύο πολύ δύσκολα χρόνια μετά την πανδημία, αυτές οι αυξήσεις φέτος πιέζουν πάρα πολύ την κερδοφορία των ξενοδοχείων και ανησυχεί πάρα πολύ τη ξενοδοχειακή βιομηχανία», συμπλήρωσε.
Στο ίδιο θέμα, ο κ. Κουμής «θεωρητικά και πρακτικά είναι περιορισμένες οι λύσεις που μπορούμε να δώσουμε», είπε υπογραμμίζοντας ότι «εμείς ενδιαφερόμαστε να έχουμε μία υγιή ξενοδοχειακή βιομηχανία και είναι προς αυτό τον άξονα που συζητούμε το κάθε θέμα ξεχωριστά».
Σημείωσε ωστόσο ότι η Κυβέρνηση προσπαθεί να δώσεις λύσεις, όπως την εφαρμογή του virtual net billing που επιτρέπει στην κάθε μονάδα να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά συστήματα σε άλλην γη πέραν της ξενοδοχειακής μονάδας.
Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Μιχαηλίδης είπε πως το θέμα του Airbnb έχει επικρατήσει παγκοσμίως και πρέπει οι πλατφόρμες αυτές να ενταχθούν σε ένα πλαίσιο, ενώ για την ροή τουριστών στα κατεχόμενα σημείωσε ότι είναι θέμα που τους λυπεί και πρέπει να βρεθεί τρόπος για μείωση της πρόσβασης των τουριστών προς τις κατεχόμενες περιοχές.