ΚΥΠΕ
Η Κυβέρνηση θα στηρίξει το σημαντικό έργο που επιτελεί το ερευνητικό εργαστήρι του Ινστιτούτου Κύπρου, «Πρωτέας», ώστε να αποτελέσει ένα διεθνούς φήμης ερευνητικό κέντρο, ανέφερε ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Γιώργος Παπαναστασίου, στο πλαίσιο επίσκεψης και ξενάγησης του στις εγκαταστάσεις του, στο Πεντάκωμο.
Υπενθυμίζοντας ότι το Ινστιτούτο Κύπρου (ΙΚυ) είναι ένας από τους οργανισμούς που θα αξιολογήσουν την μελέτη κόστους - οφέλους της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ – Κύπρου – Κρήτης, ανέφερε πως η μελέτη του φορέα υλοποίησης (ΑΔΜΗΕ) αναμένεται να παραληφθεί στις 11 Ιουλίου.
Στις δηλώσεις του, ο Υπουργός εξέφρασε τη χαρά του για την επίσκεψη του «στο μεγαλύτερο πειραματικό κέντρο που υπάρχει στην Κύπρο, με σοβαρές υποδομές για πολλά θέματα που αφορούν την ενέργεια» και υπέδειξε ότι «θέλαμε να δούμε αυτά τα πειράματα, αυτήν την έρευνα η οποία διεξάγεται από αυτό το πολύ φημισμένο, κατά μένα, Ινστιτούτο Κύπρου».
«Μπορεί περισσότερο να το γνωρίζουν στο εξωτερικό παρά στο εσωτερικό και τούτο τιμά ιδιαίτερα το Ινστιτούτο», είπε και πρόσθεσε ότι «θα πρέπει κι εμείς εντός Κύπρου να αναγνωρίσουμε τη δουλειά που γίνεται εδώ».
Την ίδια ώρα σημείωσε ότι η Κυβέρνηση επέλεξε το Ινστιτούτο Κύπρου ως έναν από τους οργανισμούς «που θα αξιολογήσει την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου – Κρήτης, που είναι το γνωστό Great Sea Interconnector, το οποίο θα συνδέει το Ισραήλ και την Κύπρο με την Κρήτη και εννοείται την Κύπρο με το ηλεκτρικό δίκτυο της Ευρώπης».
«Οπότε, το ΙΚυ θα είναι ένας από τους οργανισμούς ο οποίος θα μας αξιολογήσει τη μελέτη που αναμένεται να λάβουμε στις 11 Ιουλίου από τον φορέα υλοποίησης» ανέφερε, ενώ απευθυνόμενος προς τον Πρόεδρο του Ινστιτούτου, Δρ Σταύρο Μαλά, είπε πως «εμπιστευόμαστε αυτήν την μελέτη κ. Πρόεδρε για να μας δώσετε ακριβώς τη γνώμη σας, τη γνώση σας, για να μας πείτε ακριβώς τι περιλαμβάνει αυτή η μελέτη, αλλά και τα επόμενα βήματα, τα οποία πρέπει να κάνουμε σαν Κυπριακή Δημοκρατία, ώστε να δούμε το μεγαλύτερο όφελος από αυτήν τη διασύνδεση, εάν και όταν αποφασιστεί».
Ο κ. Παπαναστασίου δήλωσε, επίσης, ότι στο πλαίσιο της επίσκεψης του εξετάστηκε το πώς γίνεται η διασύνδεση του Ινστιτούτου με την βιομηχανία και σημείωσε ότι «ενώ υπάρχει η ακαδημαϊκή γνώση, για να συνδεθεί με τη βιομηχανία, θα πρέπει να υπάρχουν αυτά τα ερευνητικά κέντρα και σήμερα μου έχει εξηγηθεί ακριβώς πώς γίνεται αυτή η γεφύρωση, την οποίαν θα πρέπει να την ενισχύσουμε έτσι ώστε να είναι πιο αποδοτική».
Ευχαριστώντας τον Πρόεδρο και το ΔΣ του ΙΚυ καθώς και την ερευνητική ομάδα του «Πρωτέα», ο Υπουργός διαβεβαίωσε ότι «από πλευράς Κυβέρνησης θα έχουν τη στήριξη μας για να μπορέσουν, αυτό το ερευνητικό κέντρο, να το κάνουν ένα διεθνούς φήμης ερευνητικό κέντρο».
Καλωσορίζοντας τον Γιώργο Παπαναστασίου, ο Δρ. Μαλάς είπε πως, καθώς η χώρα μας βρίσκεται στο στάδιο ενός στρατηγικού σχεδιασμού, όσον αφορά στην παραγωγή πράσινης ενέργειας, «θεωρούμε ότι αυτός ο στρατηγικός σχεδιασμός περνά και μέσα από την αποθήκευση ενέργειας και όντας απομονωμένο νησί, έχουμε εδώ λύσεις, υπάρχουν προσομοιώσεις της σύνδεσης αυτών των ερευνητικών δραστηριοτήτων παραγωγής ενέργειας, τις οποίες θεωρώ πολύ χρήσιμες για τη χώρα μας».
Ο «Πρωτέας», συνέχισε, «είναι επίσης μια μονάδα η οποία αποτελεί ευρωπαϊκή υποδομή, στην οποίαν γίνονται πάρα πολλές επισκέψεις από ερευνητές, πάρα πολλά ερευνητικά προγράμματα και πολύ σημαντική είναι, τα τελευταία χρόνια, η ανάπτυξη συνεργειών με τον ιδιωτικό τομέα και με νεοφυείς εταιρείες, οι οποίες θέλουν να επεκταθούν στον τομέα της Πράσινης Ανάπτυξης».
Αναφέρθηκε επίσης σε συνεργασία με εταιρείες στην Κύπρο καθώς και στην γύρω περιοχή, ενώ σημείωσε πως «αυτό το μοντέλο που προάγουμε σε αυτήν την πρότυπη μονάδα, θεωρούμε είναι το καλύτερο μοντέλο ώστε η χώρα μας να είναι ένα κέντρο περιφερειακής αναφοράς στην παραγωγή ΑΠΕ και αποθήκευσης».
Ο Πρόεδρος του ΙΚυ τόνισε ότι «ο τομέας της έρευνας και της καινοτομίας είναι ένας τομέας που έχουμε να επιδείξουμε ένα σημαντικότατο έργο και το Ινστιτούτο Κύπρου πρωτοπορεί σε αυτόν τον τομέα και είναι και περηφάνια για τη χώρα μας».
Μέσα από την έρευνα, συνέχισε, «αναδεικνύεται και το εκτόπισμα, πολλές φορές και το πολιτικό εκτόπισμα, μιας μικρής χώρας, γιατί όταν παράγεις γνώση, δημιουργείς αυτοπεποίθηση στην Πολιτεία και γίνεσαι και ένα κέντρο αναφοράς, έτσι ώστε να έρθει και κόσμος να εκπαιδευτεί στη χώρα μας».
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Ινστιτούτου, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του, ο Υπουργός ενημερώθηκε για τη συνδρομή του «Πρωτέα» στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και συζήτησε με τον Πρόεδρο του ΙΚυ, το όραμα να καταστεί ένα Διεθνές Κέντρο Αριστείας στον τομέα της ηλιοθερμικής ενέργειας και της αφαλάτωσης.