Ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου τίθεται σε σημερινή του συνεδρία, το θέμα του τοπικού σχεδίου για τον Ακάμα. Ένα θέμα το οποίο είναι ακόμη αντικείμενο διαφωνίας μεταξύ του Υπουργείου Εσωτερικών και του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, κάτι που αποτυπώνεται και στις συζητήσεις των εκπροσώπων των δύο πλευρών, στο Πολεοδομικό Συμβούλιο. Υπενθυμίζεται ότι, περί τα τέλη Αυγούστου, δημοσιεύτηκε και η σχετική Γνωμάτευση Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) από την Περιβαλλοντική Αρχή. Από τότε και πέντε μήνες αργότερα, δεν κατέστη δυνατή η ετοιμασία του τελικού σχεδίου. Μιλώντας στην «Κ» ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής, ανέφερε ότι υπάρχει διαφορετική οπτική γωνία των δύο υπουργείων σε σχέση με την γνωμάτευση του Τμήματος Περιβάλλοντος. Και οι δύο πλευρές θα συζητηθούν στην σημερινή σύσκεψη και στην βάση της συζήτησης που θα γίνει, θα αποφασιστεί αν θα υπάρξει άμεσα η δημοσίευση του σχεδίου, ή κατά πόσο θα δοθεί ως προίκα στην επόμενη κυβέρνηση.
Οι δεσμευτικοί όροι
Μετά την ανακοίνωση του νέου σχεδίου, θα περάσει ξανά από τον έλεγχο της Περιβαλλοντικής Αρχής ώστε να δοθεί και η τελική γνωμάτευση.
«Πιστεύω ότι θα μπορούσε να ανακοινωθεί η τελική πρόταση του Πολεοδομικού Συμβουλίου μέχρι τέλος Ιανουαρίου» επισήμανε ο κ. Καδής. Στη συνέχεια θα κατατεθεί εκ νέου στο Τμήμα Περιβάλλοντος, ώστε να δώσει εκ νέου γνωμάτευση επί του τελικού σχεδίου- θα εξετάσει κατά πόσο είναι συμβατό με τους όρους που είχε θέσει στην προηγούμενη γνωμάτευση. Ωστόσο υπέδειξε ότι θα πρέπει να εφαρμοστούν οι ουσιώδεις όροι της γνωμάτευσης ώστε να μην κτυπήσει καμπανάκι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πηγές από το Πολεοδομικό Συμβούλιο αναφέρουν ότι πολλές από τις πρόνοιες στερούν υφιστάμενα αναπτυξιακά δικαιώματα που εφαρμόζονται σήμερα από τις κοινότητες. Για παράδειγμα, σήμερα με βάση την δήλωση πολιτικής υπάρχει η δυνατότητα για μεμονωμένη κατοικία, ενώ η η γνωμάτευση της Περιβαλλοντικής Αρχής έρχεται να την καταργήσει. «Ως Υπουργείο Περιβάλλοντος θεωρούμε ότι οι δυνατότητες ανάπτυξης παρέχονται μέσα στις κοινότητες και όχι μέσα στον Ακάμα, σημείωσε ο Κ. Καδής, προσθέτοντας ότι σε αυτό το σημείο έγκειται η διαφορετική φιλοσοφία μεταξύ των δύο Υπουργείων». Οι δύο διαφορετικές φιλοσοφίες θα συζητηθούν στο Υπουργικό Συμβούλιο, καθώς επίσης και το θέμα των αντισταθμιστικών μέτρων- τί θα δοθεί ανάλογα με τις τελικές ρυθμίσεις. «Η όποια ανακοίνωση, το final draft το οποίο θα τεθεί στο Τμήμα Περιβάλλοντος για την τελική αξιολόγηση, θα πρέπει να σταλθεί πριν τις εκλογές, ώστε να είναι δεοντολογικά και ηθικά σωστό», τόνισε ο κ. Καδής. Εξέφρασε την εκτίμηση ότι η κατάθεση του σχεδίου στο Τμήμα Περιβάλλοντος, στην ουσία σημαίνει και το τέλος της διαδικασίας, εφόσον δεν αναμένεται το κείμενο να είναι ασύμβατο με τους όρους της γνωμάτευσης Αυγούστου.
Συμφωνούν για αντισταθμιστικά
Την ανάγκη δημοσίευσης του σχεδίου πριν την λήξη της παρούσας διακυβέρνησης υπογραμμίσει με ανακοίνωση του ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Γης Ακάμα. Στην ανακοίνωση, τονίζεται ότι μετά από 10 χρόνια διακυβέρνησης και διαχείρισης του διαχρονικού προβλήματος ο πρόεδρος Αναστασιάδης και οι αρμόδιοι Υπουργού, θα πρέπει να δώσουν στις Κοινότητες Ακάμα και ιδιοκτήτες «τη δυνατότητα για ήπια αειφόρο ανάπτυξη εκεί όπου αποφάσισε με αυστηρά κριτήρια η Περιβαλλοντική Αρχή ότι επιτρέπεται η ανάπτυξη με τουριστικές , παραθεριστικές και οικιστικές ζώνες και συνάμα η αυστηρή προστασία της Φύσης Βιοποικιλότητας και Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα». Τονίζεται ως μόνη προϋπόθεση, ότι μετά τίς εκλογές του Φεβρουαρίου σε συνεργασία με τους ιδιοκτήτες ιδιοκτητών γης Ακάμα και τίς κοινότητες θα δοθεί σε όλους τους επηρεαζόμενους ιδιοκτήτες και οι οποίοι θα στερούνται η στερήθηκαν για 33 χρόνια την ανάπτυξη στα τεμάχια τους και όντως είχαν αναπτυξιακά δικαιώματα και τα απώλεσαν η θα τα απωλέσουν από το Νέο Τοπικό Σχέδιο δίκαια αντισταθμιστικά για την αποζημίωση τους με βάση την νομική γνωμάτευση που η οποία όπως αναφέρει, έχει εξασφαλιστεί και επιδοθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους Υπουργούς Εσωτερικών κ Νουρή και Υπουργό Γεωργίας κ Καδή. Υπενθυμίζεται ότι αντιδράσεις που εκφράζονται και από πλευράς των κοινοτήτων Ακάμα, κυρίως δε της Ίνειας και του Κάθηκα, οι οποίες ζητούν την διατήρηση της υφιστάμενης κατάστασης με βάση την δήλωση πολιτικής και είναι στοίχημα κατά πόσο α αντισταθμιστικά μέτρα που θα δοθούν θα είναι ικανά για να αλλάξουν στάση.
Δημοσίευση τώρα
Και το ΕΤΕΚ, εκφράζει την θέση ότι η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των εργασιών του Πολεοδομικού Συμβουλίου για το Τοπικό Σχέδιο Ακάμα μετά τη γνωμάτευση της Περιβαλλοντικής Αρχής δεν είναι ωφέλιμη και ενέχει κινδύνους. Σε γραπτή δήλωση του προέδρου του Επιμελητηρίου Κωνσταντίνου Κωνσταντή, τονίζεται ότι «η μόνη αναμενόμενη δήλωση από μέρους της Κυβέρνησης θα ήταν η ενθάρρυνση της ολοκλήρωσης της εξέτασης του Τοπικού Σχεδίου, με βάση τη γνωμάτευση της Περιβαλλοντικής Αρχής και η άμεση δημοσίευση του Σχεδίου».