ΚΥΠΕ
Την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης για συνέχιση της στήριξης που παρείχε προς τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού απέναντι στις αυξανόμενες πληθωριστικές τάσεις και τη συνεπαγόμενη ακρίβεια εξέφρασε ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, ο οποίος μιλούσε στο περιθώριο της παρουσίασης του Σχεδίου Χορηγιών για Φοιτητικές Εστίες και Δωμάτια στην εντός των τειχών Λευκωσία.
Όπως σημείωσε ο Υπουργός, «δυστυχώς όντως ζούμε μια εποχή πληθωρισμού, όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο λόγος είναι καθαρά εξωγενής, οφείλεται και στον πόλεμο στην Ουκρανία και στην αύξηση των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, οφείλεται στο γεγονός ότι το 30% της παραγωγής σιτηρών βγαίνει εκτός της παγκόσμιας παραγωγής λόγω της κατάστασης στην Ουκρανία και στη Ρωσία, οφείλεται στις κυρώσεις. Δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί η οποιαδήποτε χώρα να αντιμετωπίσει μόνη της».
«Αυτό το οποίο κάνουμε και έχουμε κάνει και θα συνεχίσουμε να κάνουμε είναι να προσπαθούμε να αμβλύνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τις συνέπειες, ειδικά στις πιο ευάλωτες ομάδες», τόνισε ο κ. Πετρίδης, προσθέτοντας ότι η Κύπρος είναι η μόνη χώρα στην ΕΕ που πήρε και οριζόντια μέτρα: «Δεν υπάρχει άλλη χώρα που να μείωσε τον φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα οριζόντια και για όλους, άλλες χώρες επέλεξαν να δώσουν μόνο κάποια επιδόματα μόνο στους ευάλωτους, εμείς μειώσαμε οριζόντια τον ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα για αρκετούς μήνες, από το 19% στο 10%. Στοχεύσαμε επιπλέον στους ευάλωτους και το μειώσαμε από το 19% στο 5%. Λόγω της αύξησης των τιμών των καυσίμων κάναμε και άλλες στοχευμένες δράσεις, όπως αύξηση κατά 50% των επιδομάτων στις ορεινές περιοχές. Έχουμε δώσει μόνο στο περασμένο υπουργικό 8,5 εκατομμύρια για βοήθεια της κτηνοτροφίας ούτως ώστε να αντιμετωπίσει τις αυξήσεις των τιμών των ζωοτροφών αλλά και των σιτηρών, πέραν άλλων 16 εκατομμυρίων που έχουν δοθεί στην κτηνοτροφία».
«Αυτό θα συνεχίσουμε να πράττουμε όσο μας το επιτρέπουν οι δυνάμεις μας. Αλλά λόγω και της αβεβαιότητας η οποία επικρατεί και επειδή δεν ξέρουμε πόσο θα συνεχιστεί αυτή η κατάσταση σίγουρα θα πρέπει να διαφυλάξουμε κάποιες δυνάμεις του κράτους λόγω αυτής της αβεβαιότητας», συμπλήρωσε σχετικά.
Σχολιάζοντας τις τρέχουσες πληθωριστικές τάσεις, ο Υπουργός είπε πως πράγματι αυτές δεν είχαν προβλεφθεί σε παγκόσμιο επίπεδο: «Έχουμε χρησιμοποιήσει αρκετά από τα αποθέματα για να στηρίξουμε την κοινωνία κατά τη διάρκεια της πανδημίας και ένας από τους λόγους που βλέπουμε ότι η κατανάλωση ακόμα βρίσκεται παρά τον πληθωρισμό σε αρκετά ψηλά επίπεδα, είναι ακριβώς λόγω του ότι τα εισοδήματα είχαν στηριχθεί και είχαν αυξηθεί, ακόμα και οι καταθέσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αυτό φυσικά με ένα απίστευτο δημοσιονομικό κόστος για το κράτος».
Όπως τόνισε, από εδώ και στο εξής «χρειάζεται συνέπεια, θα παρακολουθούμε την κατάσταση, οι καιροί είναι δύσκολοι. Δεν κρύβω ότι η ευμάρεια η οποία χτίστηκε στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια οφειλόταν σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό στη χαμηλή σχετικά τιμή των καυσίμων».
«Αυτά τα πράγματα αλλάζουν, δεν θα είναι χωρίς κόστος. Δεν λαΐκισα και δεν θα λαϊκίσω ποτέ μου, θα υπάρχει κόστος λόγω της κατάστασης η οποία διαμορφώνεται. Ελπίζω να καταλαγιάσουν οι πληθωριστικές τάσεις, αλλά πρέπει να ξέρουμε ότι ακόμη έχουμε τα πιο φθηνά καύσιμα στην ΕΕ αυτή τη στιγμή», τόνισε χαρακτηριστικά.
«Θα προσπαθήσουμε να στοχεύσουμε στην προστασία των ευάλωτων και από εκεί και πέρα μέσω της ανάπτυξης, μέσω της άντλησης επενδύσεων θα προσπαθήσουμε να αυξήσουμε τα εισοδήματα. Σίγουρα το επόμενο διάστημα, τα επόμενα χρόνια θα είναι αρκετά δύσκολα όχι μόνο για την κυπριακή, αλλά ειδικά για την ευρωπαϊκή οικονομία», είπε.
Πρόσθεσε ότι ο πληθωρισμός για τον Απρίλιο έκλεισε στο 7,1%, που είναι και χαμηλότερα από άλλες χώρες της ΕΕ κάτι που όπως είπε, είναι ένα πολύ κακό φαινόμενο αφού διαβρώνει τον πληθωρισμό και την αγοραστική δύναμη.