ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΥΠΟΙΚ στο Ecofin: Πρόκληση τα στενά χρονοδιαγράμματα για υλοποίηση του Σχεδίου Ανάκαμψης

Ο Υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε το Συμβούλιο για τις προσπάθειες αναθεώρησης του εθνικού Σχεδίου

ΚΥΠΕ

Πρόκληση χαρακτήρισε τα στενά χρονοδιαγράμματα για υλοποίηση του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός κατά τις εργασίες του Συμβουλίου Οικονομικών και Δημοσιονομικών Θεμάτων της ΕΕ (Ecofin) την Τρίτη στις Βρυξέλλες. Ο κ. Κεραυνός είχε συμμετάσχει τη Δευτέρα και σε συνάντηση του Eurogroup, την πρώτη της θητείας του επί της σημερινής διακυβέρνησης.

Την Τρίτη οι Υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ ενέκριναν το επικαιροποιημένο εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Φινλανδίας και ενημερώθηκαν από την Επιτροπή για την τρέχουσα κατάσταση του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Σε παρέμβασή του, ο κ. Κεραυνός ενημέρωσε τους ομολόγους του για την υλοποίηση του εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, σημειώνοντας πως η κύρια πρόκληση για την Κύπρο είναι τα στενά χρονοδιαγράμματα δεδομένων των διαταραχών στις αλυσίδες εφοδιασμού και του υψηλού πληθωρισμού.

Ο Υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε το Συμβούλιο για τις προσπάθειες αναθεώρησης του εθνικού Σχεδίου σε ένα πλαίσιο όπου οι στόχοι και οι φιλοδοξίες δεν επηρεάζονται, ενώ παράλληλα αποτρέπεται η διάθεση πόρων σε μη βιώσιμα και παρωχημένα έργα.

Επιβεβαιώνοντας τη συμπαράσταση τους στην Ουκρανία, οι Υπουργοί ενημερώθηκαν από την Επιτροπή για τις οικονομικές και δημοσιονομικές επιπτώσεις λόγω της Ρωσικής εισβολής στη χώρα, εστιάζοντας σε πτυχές των χρηματοπιστωτικών αγορών που σχετίζονται με την ενέργεια.

Ακόμα, οι Υπουργοί Οικονομικών συμφώνησαν σε συμπεράσματα για την επανεξέταση της οικονομικής διακυβέρνησης, καλώντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτού υποβάλει τις νομοθετικές της προτάσεις, να λάβει υπόψη τις μέχρι τώρα συγκλίσεις αλλά και να συνεχίσει τις διαβουλεύσεις με τα κράτη μέλη στα σημεία όπου απαιτείται περαιτέρω συζήτηση.

Στη συγκεκριμένη συζήτηση ο κ. Κεραυνός τάχθηκε «υπέρ μιας πιο ρεαλιστικής και σταδιακής μείωσης του δημόσιου χρέους, λαμβάνοντας υπόψη τις εθνικές ιδιαιτερότητες» όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση. Παράλληλα, προστίθεται, η Κύπρος συμφωνεί με «την προώθηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων που θα οδηγήσουν σε μια φιλόδοξη πράσινη και ψηφιακή μετάβαση».

Ο Υπουργός Οικονομικών σημείωσε επίσης τη σημασία όπως οι αλλαγές που προτείνονται να μην θέτουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών, και τόνισε τη σημασία «της διασφάλισης ίσης μεταχείρισης, υποστηρίζοντας την αυστηρή εφαρμογή του νέου πλαισίου, καθώς και τη διασφάλιση της διαφάνειας και της λογοδοσίας, ώστε να ενισχυθεί η εθνική κυριότητα και η εφαρμογή του».

Κατά τις εργασίες του Ecofin, η Κομισιόν παρουσίασε στους Υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ τις κατευθυντήριες γραμμές της για τη δημοσιονομική πολιτική για το 2024, με βάση τις οποίες τα κράτη μέλη θα κληθούν να ετοιμάσουν τα εθνικά τους Προγράμματα Σύγκλισης και Σταθερότητας, τα οποία κατατίθενται κάθε Απρίλη και καταγράφουν τις δημοσιονομικές προτεραιότητες της κάθε χώρας για τα επόμενα τρία χρόνια.

Το Συμβούλιο ενέκρινε επίσης συμπεράσματα σχετικά με τις κατευθυντήριες γραμμές για τον προϋπολογισμό του 2024, και συμφώνησαν την έκδοση σύστασης σχετικά με την απαλλαγή που πρέπει να δοθεί στην Επιτροπή για την εκτέλεση του γενικού προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2021.

Τη Δευτέρα ο κ. Κεραυνός συμμετείχε στις εργασίες του Eurogroup όπου παρουσίασε στους Υπουργούς της ευρωζώνης τις προτεραιότητες της νέας κυπριακής κυβέρνησης. Το Eurogroup στη συνέχεια ενέκρινε δήλωση σχετικά με τις κατευθύνσεις δημοσιονομικής πολιτικής, αντάλλαξε απόψεις για τις εξελίξεις στον πληθωρισμό και για τους στρατηγικούς στόχους πολιτικής ενός ψηφιακού ευρώ και προώθησε επίσης τις εργασίες σχετικά με τις πτυχές της αναθεώρησης της οικονομικής διακυβέρνησης που σχετίζονται με τη ζώνη του ευρώ.

Το Eurogroup ενημερώθηκε, επίσης, από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την κατάρρευση της Silicon Valley Bank στις Ηνωμένες Πολιτείες, λαμβάνοντας διαβεβαιώσεις ότι δεν υπάρχει άμεση έκθεση στη συγκεκριμένη τράπεζα. Στο πλαίσιο αυτό, τονίστηκε η ανάγκη για συνεχή και στενή παρακολούθηση των εξελίξεων.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση