ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΥΠΟΙΚ για κυρώσεις: Γίνονται βήματα ομαλοποίησης στον τομέα των υπηρεσιών

Επανέλαβε πως η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το θέμα των κυρώσεων «ως μια ευκαιρία να καθαρίσουμε μια για πάντα το όνομα της Κυπριακής Δημοκρατίας»

ΚΥΠΕ

Υπάρχει μια πορεία ομαλοποίησης στον τομέα των υπηρεσιών έπειτα από την αναταραχή που προκλήθηκε μετά την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός, επαναλαμβάνοντας πως η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το θέμα των κυρώσεων «ως μια ευκαιρία να καθαρίσουμε μια για πάντα το όνομα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Ο κ. Κεραυνός συναντήθηκε τη Δευτέρα με αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ, υπό τον ΓΓ του κόμματος Στέφανο Στεφάνου, με τους οποίους συζήτησε το θέμα των κυρώσεων και τις επιπτώσεις στον τομέα των υπηρεσιών.

Στις δηλώσεις του, ο κ. Κεραυνός, αφού αναγνώρισε ότι το ζήτημα «δημιούργησε διάφορα προβλήματα», πρόσθεσε πως «η κυβέρνηση αντέδρασε άμεσα, έγκαιρα και αποφασιστικά για να αντιμετωπιστούν οι οποιεσδήποτε συνέπειες και επιπτώσεις και έχει κάνει διάφορα βήματα, με αποτέλεσμα να βλέπουμε κάποια πορεία ομαλοποίησης».

Ειδικότερα, αναφέρθηκε στις ενέργειες που έγιναν για απεγκλωβισμό των οντοτήτων, που επηρεάστηκαν από την επιβολή των κυρώσεων, τους διπλωματικούς χειρισμούς που έδωσαν τη δυνατότητα οι οντότητες που έχουν υποστεί κυρώσεις, μέσα από τη διαδικασία που καθορίζουν τα ίδια τα σώματα τα αντίστοιχα στις ΗΠΑ και στη Μεγάλη Βρετανία, να αποτείνονται για να μπορούν να παίρνουν εξαιρέσεις στις κυρώσεις για θέματα που αφορούν πληρωμή μισθών, φόρων και λοιπά, κάτι που ανάλογα συμβαίνει με τις ευρωπαϊκές κυρώσεις.

Αναφέρθηκε και στη δημιουργία της Εθνικής Μονάδας Ελέγχου Κυρώσεων, που θα ενοποιήσει τις δύο υφιστάμενες που υπάρχουν ήδη στο ΥΠΟΙΚ, «ώστε να παρακολουθούμε πιο στενά και να εφαρμόζουμε τις ευρωπαϊκές κυρώσεις».

«Αυτή είναι η προσπάθεια και για αυτό χρησιμοποιούμε ξένους ειδικούς, οι οποίοι θα μας μεταφέρουν τη δική τους τεχνογνωσία. Η προσπάθεια είναι αυτή, να ενεργούμε προληπτικά και να προστατέψουμε και το όνομα της Κύπρου αλλά και τον τομέα των υπηρεσιών, που είναι ένας πολύ βασικός για την κυπριακή οικονομία», πρόσθεσε.

Ο ΥΠΟΙΚ επανέλαβε τις αναφορές του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι «η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει αυτή την εξέλιξη και ως μία ευκαιρία να καθαρίσουμε μια για πάντα το όνομα της Κυπριακής Δημοκρατίας, να ξαναφέρουμε την εμπιστοσύνη ότι είναι ένας χώρος κατάλληλος για νέες εταιρείες για επενδυτικές εταιρείες, διαθέτουμε καλές υποδομές, διαθέτουμε πολύ καλά εκπαιδευμένο προσωπικό και πρέπει να συνεχίσουμε να προσπαθούμε να αναπτύξουμε περαιτέρω τον τομέα των υπηρεσιών».

Τόνισε, τέλος, πως με μεγάλη ευαισθησία η κυβέρνηση έχει αντιμετωπίσει το θέμα της πληρωμής των στελεχών των οντοτήτων που έχουν υποστεί κυρώσεις «και νομίζω ότι οι διπλωματικές ενέργειες που έχει κάνει η κυβέρνηση και συνεχίζει να κάνει, θα φέρουν σύντομα κάποιο αποτέλεσμα».

Στις δικές του δηλώσεις, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι ζήτησαν τη συνάντηση για να ενημερωθούν για το θέμα των κυρώσεων «δεδομένου του γεγονότος ότι αυτό το θέμα έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση και προκαλεί ακόμη, έχει δημιουργηθεί ένα κλίμα που δεν είναι καθόλου βοηθητικό τόσο για την κυπριακή οικονομία όσο και γενικότερα για την Κύπρο».

«Ήρθαμε εδώ με έγνοια τόσο για την κυπριακή οικονομία γιατί το όλο θέμα των κυρώσεων έχει αρνητικό αντίκτυπο σε ένα πολύ σημαντικό τομέα της κυπριακής οικονομίας, που είναι οι υπηρεσίες και δεύτερο έχουμε μια μεγάλη έγνοια για τους εργαζόμενους σε αυτόν τον τομέα που είναι πολλές χιλιάδες. Αν δεν πάει καλά αυτός ο τομέας τότε έχουμε αντίκτυπο στους εργαζόμενους και στην αγορά εργασίας», πρόσθεσε.

Ο κ. Στεφάνου συνέδεσε το θέμα του ονόματος της χώρας «με το κακό όνομα που έβγαλε η Κύπρος τα τελευταία χρόνια, κυρίως εξαιτίας των όσων έγιναν με τα χρυσά διαβατήρια, τα όσα γράφτηκαν και γράφονται ακόμη στον διεθνή Τύπο για την Κύπρο», όπως είπε.

Χαρακτηρίζοντας το επενδυτικό πρόγραμμα ως «σκάνδαλο και πλιάτσικο», ο κ. Στεφάνου είπε πως «η απόδοση δικαιοσύνης θα μας βοηθήσει να αποκαταστήσουμε και το όνομα μας διεθνώς, γιατί θα δώσουμε το μήνυμα ότι η Κυπριακή Δημοκρατία αποφάσισε να δώσει ένα τέλος σε τέτοιες διαδικασίες και να ανοίξουμε μια νέα εποχή».

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ έθεσε και θέμα κυριαρχίας της χώρας, λέγοντας πως οι κυρώσεις έρχονται από δύο μη κράτη – μέλη της ΕΕ «και δεν σημαίνει ότι ό,τι απαιτείται από αυτούς, εμείς χωρίς να τα ελέγξουμε χωρίς να συνάδουν και με τους ευρωπαϊκούς κανόνες, αν θέλετε και με τις κυρώσεις που βάζει η ΕΕ ότι εμείς ντε και καλά θα πρέπει να τα εφαρμόσουμε».

«Άρα εδώ χρειάζεται να τα φιλτράρουμε εκεί που υπάρχει ανάγκη να κινηθούμε να κινηθούμε, αλλά εκεί που θεωρούμε ότι είναι είτε υπερβολή είτε έξω από αυτά τα οποία είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε, να διαφυλάξουμε τα ζωτικά συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας και της χώρας», κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση