ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Υπερθέρμανση στη ρωσική οικονομία – Οι Ρώσοι ξοδεύουν σαν να μην υπάρχει αύριο

Την περασμένη Παρασκευή, η ρωσική κεντρική τράπεζα προειδοποίησε για άλλη μια φορά για υπερθέρμανση της οικονομίας, αυξάνοντας εκ νέου τα επιτόκια δανεισμού από 16% σε 18%

Η ρωσική οικονομία ακμάζει παρά τις κυρώσεις από τη Δύση και οι πολίτες συνεχίζουν ξοδεύουν αδρά, τροφοδοτώντας περαιτέρω τον ήδη υψηλό πληθωρισμό.

Ειδικότερα, η Ρωσία αναπτύχθηκε με ρυθμό 3,6% πέρυσι. Το ποσοστό ανεργίας άγγιξε ιστορικό χαμηλό 2,6% τον Απρίλιο, καθώς πολλοί άνδρες κατευθύνονται στο μέτωπο του πολέμου εν μέσω brain drain. Η στενότητα στην αγορά εργασίας έχει οδηγήσει σε αύξηση των μισθών, συμβάλλοντας στον υψηλό πληθωρισμό που ξεπερνά το 9% σε ετήσια βάση – πολύ πάνω από τον επίσημο στόχο του 4%.

Την περασμένη Παρασκευή, η ρωσική κεντρική τράπεζα προειδοποίησε για άλλη μια φορά για υπερθέρμανση της οικονομίας, αυξάνοντας εκ νέου τα επιτόκια δανεισμού από 16% σε 18%, σε μια προσπάθεια να περιορίσει την αύξηση των τιμών.

«Οι ρυθμοί αύξησης του ΑΕΠ παρέμειναν υψηλοί το πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο του 2024, ενώ ο πληθωρισμός επιταχυνόταν. Αυτό υποδηλώνει ότι η υπερθέρμανση της οικονομίας εξακολουθεί να είναι αξιοσημείωτη», δήλωσε η Elvira Nabiullina, διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας.

Παρά τις σαρωτικές κυρώσεις που δέχθηκε μετά την εισβολή στην Ουκρανία, η ρωσική οικονομία όχι μόνο δεν έχει καταρρεύσει, αλλά και σε ορισμένα σημεία φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ανθεκτική.

Ξοδεύουν οι Ρώσοι

Η αύξηση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας έρχεται εν μέσω μιας έκρηξης δαπανών στη χώρα, στο πλαίσιο της οποίας πολλοί φαίνεται να ξοδεύουν ελεύθερα παρά τον πόλεμο και τις κυρώσεις.

Συνολικά, η κατά κεφαλήν κατανάλωση αυξήθηκε κατά τουλάχιστον 20% από το 2021 έως το 2023, με τις δαπάνες για τον τουρισμό να ξεχωρίζουν, καθώς εκτινάχθηκαν πάνω από 90%, σύμφωνα με σχετική ανάλυση των Financial Times. Οι δαπάνες για τον πολιτισμό, τα ξενοδοχεία, τις υπηρεσίες μεταφορών και τις προσωπικές υπηρεσίες έχουν επίσης κάνει άλμα.

«Όλοι όσοι ανήκουν στην ανώτερη μεσαία τάξη, απολαμβάνουν μια πραγματικά καλή ζωή», δήλωσε στους FT ο Sergei Ishkov, επενδυτής και επιχειρηματίας από τη Μόσχα.

«Η κατανάλωση ανθεί λόγω του συνδυασμού των μαζικών κρατικών δαπανών και της έλλειψης εργατικού δυναμικού που οδηγεί σε ισχυρές μισθολογικές πιέσεις», τόνισε την περασμένη εβδομάδα ο Bartosz Sawicki, αναλυτής αγοράς της fintech Conotoxia. Ωστόσο, οι δαπάνες για τον στρατό, οι οποίες ανέρχονται περίπου στο 7% του ΑΕΠ, οδηγούν σε «σοβαρές μακροοικονομικές ανισορροπίες», πρόσθεσε ο ίδιος..

Πάντως, όπως δήλωσε η Nabiullina, η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας θα αυξήσει και πάλι τα επιτόκια αν χρειαστεί. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της τράπεζας, η ρωσική οικονομία θα αναπτυχθεί 3,5% έως 4% φέτος, αλλά το 2025 είναι πιθανό να επιβραδυνθεί σε 0,5% έως 1,5%. Η κεντρική τραπεζίτης σημείωσε ότι η ρωσική κεντρική τράπεζα θα διατηρήσει το επιτόκιο αναφοράς σε υψηλά επίπεδα για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται, ώστε να επανέλθει ο πληθωρισμός πιο κοντά στον στόχο.

«Τα αποθέματα εργατικού δυναμικού και παραγωγικής ικανότητας έχουν σχεδόν εξαντληθεί», δήλωσε η Nabiullina. «Οι ελλείψεις αυτών των πόρων ενδέχεται να προκαλέσουν μια κατάσταση, όπου η οικονομική ανάπτυξη θα επιβραδύνεται παρά τις όποιες προσπάθειες για την ενίσχυση της ζήτησης».

Επιπλέον, οποιαδήποτε προσπάθεια τόνωσης της ζήτησης θα τροφοδοτούσε ακόμα περισσότερο τον πληθωρισμό. Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει «ένα σενάριο στασιμοπληθωρισμού που θα σταματούσε μόνο μέσω μιας βαθιάς ύφεσης», προειδοποίησε, εξηγώντας την απότομη αύξηση των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας.

Πηγή: moneyreview.gr, Business Insider

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση