ΚΥΠΕ
Πρόταση για αλλαγή στην ποσόστωση του γάλακτος με το οποίο θα παράγεται το χαλλούμι υπό το καθεστώς της Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), υπέβαλε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος προς τους εμπλεκόμενους στη διαδικασία παραγωγής του χαλλουμιού. Η αλλαγή αυτή, εφόσον γίνει αποδεκτή από τους εμπλεκόμενους, θα προωθηθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην οποία εναπόκειται κατά πόσο θα την κάνει αποδεκτή.
Σύμφωνα με την πρόταση του Υπουργείου, ημερομηνίας 5 Φεβρουαρίου, που είδε το ΚΥΠΕ, «στόχος της πρότασης είναι η ενδυνάμωση της προστασίας του προϊόντος, υπό το καθεστώς της Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) αλλά και η διασφάλιση της συνέχισης της εμπορικής επιτυχίας του προϊόντος, προς όφελος των άμεσα εμπλεκομένων στην αλυσίδα παραγωγής του και κατ’ επέκταση προς όφελος της οικονομίας του τόπου».
Συγκεκριμένα ο Υπουργός Γεωργίας εισηγείται όπως όλα τα προϊόντα που θα παράγονται με την ονομασία «χαλλούμι» θα φέρουν, μετά τις κατάλληλες τροποποιήσεις στις προδιαγραφές του προϊόντος τη σήμανση ΠΟΠ. Εξαιρούνται μόνο τα προϊόντα με μυρωδικά και χαμηλά λιπαρά, που ούτως ή άλλως, δεν θα μπορούσαν να γίνουν αποδεκτά ως προϊόντα ΠΟΠ. Όπως αναφέρεται, με αυτή την πρόνοια, το 90% της υφιστάμενης παραγόμενης ποσότητας, δηλαδή 39.600 τόνοι χαλλουμιού θα φέρουν τη σήμανση ΠΟΠ.
Με την υιοθέτηση της πιο πάνω πρόνοιας, όπως αναφέρεται, εντάσσονται νέα προϊόντα στην παραγωγή ΠΟΠ και δεν θα ήταν δυνατό να διατηρηθεί η ποσόστωση στο 50%+ για το αιγοπρόβειο γάλα. Ως εκ τούτου, προτείνεται ελάχιστη ποσόστωση 20% αιγοπρόβειο και 80% αγελαδινού γάλακτος (νοουμένου ότι η διευθέτηση αυτή θα εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή). Λαμβάνοντας υπόψη την εποχικότητα, η πιο πάνω ελάχιστη ποσόστωση αντιστοιχεί σε μέση ετήσια ποσόστωση 35% αιγοπρόβειου και 65% αγελαδινού γάλακτος.
Προτείνεται επίσης άμεση παραχώρηση αύξησης, με την αρωγή του Υπουργείου Γεωργίας, €0,18 ανά λίτρο στην τιμή του πρόβειου γάλακτος και €0,13 ανά λίτρο στην τιμή του αιγινού γάλακτος. Η αύξηση αυτή θα διατηρηθεί και το 2023. Για το 2024 θα δοθεί αύξηση στη βάση συμφωνημένης φόρμουλας, που θα λαμβάνει υπόψη το κόστος παραγωγής του γάλακτος και την τιμή πώλησης του προϊόντος.