ΚΥΠΕ
Προχωρούμε σε διαβούλευση της νέας στρατηγικής μελέτης για ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, η οποία θα περιλαμβάνει εργαλεία για διευκόλυνση του αγροτικού κόσμου, ανέφερε σήμερα η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Δρ. Μαρία Παναγιώτου.
Η Υπουργός μιλούσε στην 10η Συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 και στην 3η Συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, που πραγματοποιήθηκε το πρωί στα Λεύκαρα.
Στον χαιρετισμό της η Υπουργός ανέφερε ότι «η συμπλήρωση των 20 χρόνων από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και η εφαρμογής της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο» και σημείωσε πως «παρόλες τις δυσκολίες και προβλήματα που υπήρξαν, ιδιαίτερα κατά τα πρώτα χρόνια της εφαρμογής, η επιμονή και σκληρή δουλειά οδήγησαν σε σημαντικά βήματα προόδου».
Ως Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, είπε η Δρ. Παναγιώτου «πρωτοστατούμε στις προσπάθειες για απλοποίηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Υποβάλλουμε εποικοδομητικές θέσεις, δημιουργούμε δυναμικές συνεργασίες και συνέργειες με άλλα κράτη μέλη και ενεργούμε με τρόπο ώστε να διασφαλίσουμε πως οι πολιτικές που υιοθετούνται είναι προς όφελος των Κυπρίων, πρωτίστως, αγροτών μας».
Στον χαιρετισμό της η Υπουργός αναφέρθηκε και στην προεδρία από την Κύπρο για το 2024 της συνεργασίας EUMED-9, δηλαδή των 9 Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βρέχονται από τη Μεσόγειο Θάλασσα και σημείωσε πως «από την πρώτη στιγμή αξιοποιήσαμε την ευκαιρία αυτή, οργανώνοντας μηνιαίες συναντήσεις των εννέα Υπουργών πριν ή μετά τις συνεδριάσεις του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας».
Αυτή η πρωτοβουλία της Κύπρου, συνέχισε «συνέβαλε στο συντονισμό των θέσεων και την αύξηση της διαπραγματευτικής μας ισχύος ενώπιων του Συμβουλίου. Είναι με αυτό τον τρόπο που καταφέραμε να επιτύχουμε ευνοϊκότατες αλλαγές προς όφελος των αγροτών μας στο πλαίσιο της αναθεώρησης του κανονιστικού πλαισίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες μέρες».
Στο πλαίσιο της Κυπριακής Προεδρίας των MED9, είπε η Υπουργός «έχουμε συμφωνήσει με τους οκτώ άλλους ομολόγους μου σε Κοινό Ανακοινωθέν, το οποίο εκδώσαμε προχθές. Μία σημαντική εξέλιξη καθότι η Κοινή αυτή Δήλωση αποτελεί ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας και συνεργασίας μεταξύ των μεσογειακών χωρών, μιας συνεργασίας, η οποία στοχεύει στην εξεύρεση αποτελεσματικών και άμεσων τρόπων αντιμετώπισης των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε στον γεωργικό τομέα, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες της περιοχής της Μεσογείου».
Η Δρ. Παναγιώτου χαρακτήρισε «σημαντική τη φιλοξενία στην Κύπρο στις 3 Σεπτεμβρίου 2024, της Επίσημης Συνόδου των Υπουργών Γεωργίας των MED9, η οποία αποτελεί τη δέσμευσή μας για εντατικοποίηση της συνεργασίας με στόχο τη διαμόρφωση κοινών στρατηγικών, οι οποίες θα εστιάσουν στη δημιουργία ενός βιώσιμου γεωργικού τομέα, ανθεκτικού και ικανού να ανταποκριθεί στις μελλοντικές προκλήσεις, ιδιαίτερα απέναντι στις ακραίες καιρικές συνθήκες και την ξηρασία που προκαλεί η κλιματική αλλαγή».
Αφού ανέφερε πως «η περίοδος που διανύουμε είναι ιδιαίτερα απαιτητική αφού παράλληλα εφαρμόζεται τόσο το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 όσο το Στρατηγικό Σχέδιο Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027» σημείωσε ότι ως Υπουργείο Γεωργίας «έχουμε κατ’ επανάληψη διατυπώσει, οι νέοι θα συνεχίσουν να βρίσκονται στο επίκεντρο της πολιτικής μας αφού αποτελούν το μέλλον της κυπριακής γεωργίας. Αναμένουμε το επόμενο διάστημα εντατικοποίηση της υλοποίησης των επενδύσεων, καθώς και των πληρωμών’.
Σκοπός μας, συνέχισε «είναι η αξιοποίηση όλων των ευρωπαϊκών πόρων που έχουν διατεθεί στην Κύπρο καταβάλλοντας το 100% των πόρων μέχρι το τέλος του 2025. Συνεπώς τονίζεται η στήριξη και η δέσμευση της Κυβέρνησης στην προώθηση και επίλυση των όποιων προβλημάτων προκύπτουν κατά την υλοποίηση των επενδυτικών δράσεων και παραμένουμε σταθεροί πυλώνες διευκόλυνσης των παραγωγών στην προσπάθειά τους».
Η Υπουργός Γεωργίας αναφέρθηκε και στο Στρατηγικό Σχέδιο ΚΑΠ 2023-2027 και σημείωσε πως «έχουμε αποφασίσει και προχωρήσει στην επαναπροκήρυξη όλων των εκταρικών και κεφαλικών μέτρων και για το έτος 2024, επιλύοντας στο μεσοδιάστημα μέσω τροποποίησης του Σχεδίου κάποια σημεία που είχαν εντοπιστεί και έχρηζαν επανεξέτασης. Έχουν επίσης ενεργοποιηθεί το Μελισσοκομικό Πρόγραμμα και το Εθνικό Πρόγραμμα Στήριξης της Αμπελοκαλλιέργειας (ΕΠΣΑ) που αποτελούν πλέον μέρος του ευρύτερου Στρατηγικού Σχεδίου ΚΑΠ 2023-2027».
Αναφέρθηκε επίσης στην επερχόμενη προκήρυξη, περί τα τέλη Ιουνίου «του επενδυτικού μέτρου, το οποίο καλύπτει στοχευμένες επενδύσεις μικρής κλίμακας σε τομείς όπως η εγκατάσταση αντιχαλαζικών για προστασία των καλλιεργειών μας, δράσεις κυκλικής οικονομία, καθώς και την εγκατάσταση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για αρδευτικούς και άλλους σκοπούς εντός της εκμετάλλευσης. Προγραμματίζεται επίσης μετά το καλοκαίρι η προκήρυξη του μεγάλου επενδυτικού μέτρου».
Σκοπός της Επιτροπής Παρακολούθησης, είπε η Δρ. Παναγιώτου «είναι να παρακολουθεί την πρόοδο των Σχεδίων σε συνεργασία με την Διαχειριστική Αρχή. Το Υπουργείο Γεωργίας, βρίσκεται σε συνεχή διαβούλευση με το σύνολο των εμπλεκομένων φορέων, τα μέλη της Επιτροπής Παρακολούθησης και ιδιαίτερα με τις αγροτικές οργανώσεις, με τις οποίες έχουμε ενισχύσει και εντατικοποιήσει τις επαφές μας, το τελευταίο διάστημα» είπε και πρόσθεσε πως κοινός στόχος όλων είναι «να εφαρμόσουμε παρεμβάσεις κατάλληλα προσαρμοσμένες στις ανάγκες του τόπου μας προς όφελος της κοινωνίας μας και του αγροτικού μας κόσμου».
Είναι σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε «που και στη βάση και του Προγράμματος Διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη, προχωρούμε σε διαβούλευση της νέας στρατηγικής μελέτης με εμπλεκόμενους φορείς, ομάδες παραγωγών, αγροτών και επαγγελματίες ψαράδες, ενώ έχουμε ολοκληρώσει την κοστολόγηση σειράς πρωτοβουλιών ώστε ο πρωτογενής τομέας να γίνει πιο ανθεκτικός και ανταγωνιστικός».
Στόχος κατέληξε η Υπουργός Γεωργίας «είναι η νέα στρατηγική για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα να περιλαμβάνει εργαλεία τα οποία θα μπορούν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις και να διευκολύνουν ακόμη περισσότερο τον αγροτικό μας κόσμο».