ΚΥΠΕ
Είμαστε ανοικτοί σε προτάσεις και εισηγήσεις για την αναλογιστική προσαρμογή του 12%, δήλωσε ο Υπουργός Εργασίας, Γιάννης Παναγιώτου, μιλώντας την Πέμπτη στο περιθώριο του 14ου Συνταξιοδοτικού Φόρουμ, στη Λευκωσία. Ακόμη, ο κ. Παναγιώτου εξέφρασε την αισιοδοξία του για θετική ανταπόκριση των εμπλεκομένων στον κοινωνικό διάλογο που βρίσκεται σε εξέλιξη, δηλώνοντας παράλληλα ότι το περιθώριο των δυνατοτήτων του ΤΚΑ είναι αντικειμενικό, καθορίστηκε μέσα από την αναλογιστική μελέτη και «δεν είναι διαπραγματεύσιμο».
«Η εργασία βρίσκεται στο επίκεντρο της ζωής μας, τόσο στην καθημερινότητα όσο και στο σύνολο της πορείας του καθενός μας, από τα νεανικά χρόνια μέχρι την τρίτη ηλικία», ανέφερε αρχικά ο Υπουργός Εργασίας, υποδεικνύοντας ότι, «για να μπορεί κατά την περίοδο της συνταξιοδότησης ο κάθε πολίτης να ζει με αξιοπρέπεια, χρειάζεται το συνταξιοδοτικό σύστημα να λειτουργεί αποτελεσματικά».
Ενόψει του 2025, συνέχισε, «σχεδιάζεται η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού μας συστήματος ώστε αυτό να είναι ακόμα πιο βιώσιμο και οι συντάξεις να είναι ακόμα πιο επαρκείς λαμβάνοντας υπόψιν όλα τα δεδομένα και τα χαρακτηριστικά του σύγχρονου κόσμου σε σχέση με αυτό».
Απαντώντας στο ερώτημα αν ανησυχεί για τα χρέη στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και αν υπάρχουν λύσεις, ο κ. Παναγιώτου σημείωσε ότι υπάρχουν διαδικασίες μέσα από τις οποίες οι οφειλέτες στο ΤΚΑ βρίσκονται αντιμέτωποι με τις ευθύνες τους, προσθέτοντας ότι υπάρχουν υποθέσεις ενώπιον της δικαιοσύνης. «Όταν οι αποφάσεις ληφθούν, όσοι οφείλουν υποχρεώνονται να πληρώσουν και ο καθένας οφείλει να αναλαμβάνει τις υποχρεώσεις του και να ανταποκριθεί σε αυτές», τόνισε.
Απαντώντας σε ερώτημα για το μήνυμα που στέλνει στους εμπλεκόμενους στον διάλογο για την αναλογιστική προσαρμογή του 12%, ο Υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι το Υπουργείο χειρίζεται μεθοδικά και αποτελεσματικά όλα τα σημαντικά ζητήματα που είναι ανοικτά και ετοιμάζεται για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες.
«Σε σχέση με την αναλογιστική μείωση του 12% για την πρόωρη συνταξιοδότηση στα 63, έχουμε αξιολογήσει τα δεδομένα, τα περιθώρια είναι συγκεκριμένα και έχουμε παρουσιάσει μια συγκεκριμένη πρόταση», είπε ο κ. Παναγιώτου. «Είμαστε ανοικτοί σε προτάσεις και εισηγήσεις, ο κοινωνικός διάλογος βρίσκεται σε εξέλιξη και είμαι σίγουρος ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι με εποικοδομητικό τρόπο θα συμμετάσχουν σε αυτόν», συμπλήρωσε.
Εν συνεχεία, ο Υπουργός Εργασίας εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα υπάρξει θετική ανταπόκριση και σε αυτήν την περίπτωση, τουλάχιστον σύμφωνα με την πρόταση που διαμορφώθηκε από την Κυβέρνηση. «Εφόσον η πρότασή μας υλοποιηθεί, αμέσως 10.000 συνταξιούχοι θα δουν τις συντάξεις τους να αυξάνονται κατά περίπου €800 τον χρόνο», επεσήμανε, τονίζοντας πως «όποια δυνατότητα υπάρχει για να στηρίξουμε τους συνταξιούχους μας πρέπει να αξιοποιείται στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας».
Απαντώντας σε επισήμανση ότι η πρόταση του Υπουργείου Εργασίας δεν επιδέχεται αναπροσαρμογές, ο κ. Παναγιώτου υπέδειξε ότι το περιθώριο των δυνατοτήτων του ΤΚΑ δεν είναι υποκειμενικό, αλλά είναι αντικειμενικό και καθορίστηκε μέσα από την αναλογιστική μελέτη. «Επομένως, αυτό δεν είναι διαπραγματεύσιμο», υπογράμμισε.
Ωστόσο, διευκρίνισε ότι «σε αυτό το πλαίσιο είμαστε ανοικτοί και δεκτικοί σε προτάσεις και εισηγήσεις που, εάν κριθεί ότι είναι καλύτερες από τις εισηγήσεις που έχουν διαμορφωθεί από το Υπουργείο Εργασίας, μπορούν προφανώς να αξιοποιηθούν». «Εμείς θέλουμε να κάνουμε ό,τι είναι καλύτερο για τους εργαζομένους και τους συνταξιούχους σύμφωνα με τις δυνατότητες του ΤΚΑ, επειδή δεν παίζουμε με την οικονομία και δεν κάνουμε πειράματα με το ΤΚΑ», κατέληξε.