ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σ. Περδίος: Ευοίωνο το μέλλον του τουρισμού

Η προσφώνηση του Υφ. Τουρισμού στην 67η Γ.Σ του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων (ACTA)

ΚΥΠΕ

Το μέλλον του Κυπριακού είναι πιο ευοίωνο παρά τις αντιξοότητες, τόνισε ο Υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος, ο οποίος ευχήθηκε ενόψει των προεδρικών εκλογών πως «δεν θα βρεθεί κάποιος να πάρει πίσω όσα κτίσαμε».

Προσφωνώντας την 67η Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων (ACTA), ο κ. Περδίος τόνισε πως παρά τις αντιξοότητες των τελευταίων ετών, όπως τις πτωχεύσεις αεροπορικών εταιρειών και οργανωτών ταξιδιών, την πανδημία του Covid-19, την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τον πληθωρισμό, «ο τουρισμός μας ακόμη στέκει, θεωρώ, με πιο ευοίωνο μέλλον από τον τουρισμό που ξέραμε πριν».

«Και αυτό οφείλεται σίγουρα, όχι μόνο σε εμάς, αλλά και σε σας στη συνεργασία που υπήρξε τα τελευταία τέσσερα χρόνια», είπε απευθυνόμενος στους τουριστικούς πράκτορες

«Η ΕΕ είναι πλέον το 40% του τουρισμού μας»

Στην προσφώνησή του, ο κ. Περδίος μίλησε για κοσμογονικές αλλαγές που επήλθαν στον τουρισμό λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

«Στερήθηκε η Κύπρος μια τεράστια αγορά, τη ρωσική. Χάσαμε μέσα σε μία νύχτα 800.000 αφίξεις. Είμαστε η μόνη χώρα τουλάχιστον στην Ευρώπη που έχασε σχεδόν το 25% του τουρισμού της μέσα σε μια νύχτα, με σχεδόν καθόλου προοπτικές επαναφοράς της αγοράς αυτής στα δεδομένα προ πανδημίας, τουλάχιστον για τα αμέσως επόμενα χρόνια», είπε, προσθέτοντας πως «όποιος νομίζει ότι θα επανέλθει αυτή η αγορά στα δεδομένα που ήταν, κάνει λάθος».

Σημείωσε ωστόσο ότι οι φορείς του τουρισμού, ακόμη και αυτοί που δούλευαν αποκλειστικά με τη ρωσική αγορά, βρήκαν τον τρόπο να σταθούν στα πόδια τους. «Και είμαι περήφανος για σας», πρόσθεσε.

Όπως είπε, παρά τη δυσκολία, «είμαστε στο 80% των αφίξεων του 2019 και σχεδόν στο 90% των εσόδων. Έχουμε καταφέρει να φέρουμε στην Κύπρο ή να ενισχύσουμε αγορές στις οποίες δεν είχε δοθεί η πρέπουσα σημασία στο παρελθόν. Διανύουμε χρονιά ρεκόρ φέτος από τη Γαλλία, τη Δανία την Πολωνία, την Ουγγαρία, αν δεν κάνω λάθος και την Ιταλία».

«Η ΕΕ είναι πλέον το 40% του τουρισμού μας, αναμένω ότι και με τις πρόσφατες ανακοινώσεις εταιρειών όπως η Wizz Air, η Ryanair, και θα ακολουθήσουν και άλλες είμαι βέβαιος, τα επόμενα χρόνια αυτές οι αγορές θα είναι πέραν του 50% ίσως και 60% του τουρισμού μας», είπε. «Άρα και εκεί από αντιξοότητες βγαίνουν ευκαιρίες και πραγματικά χαίρομαι που μπορεί πλέον ο κλάδος σας μπορεί να ανοίξει τα φτερά του σε πολλές αγορές νομίζω ότι αυτό είναι κάτι το οποίο θέλατε και ότι το Υφυπουργείο θα είναι δίπλα σας», πρόσθεσε.

Σε ένα προσωπικό τόνο, ο κ. Περδίος είπε πως ήταν τεράστια τιμή για τον ίδιο να εργαστεί με τους φορείς του τουρισμού. «Σας νοιώθω ως δικούς μου ανθρώπους, εύχομαι αυτά που κτίσαμε να μην βρεθεί κανείς να τα πάρει πίσω. Έχουμε μοχθήσει πάρα πολύ, όλοι, μας να γίνει μετάβαση από τον ΚΟΤ σε Υφυπουργείο, αυτό θέλατε και εσείς, αυτό θέλαμε όλοι οι φορείς του τουρισμού», είπε, προσθέτοντας πως «πιστεύω ότι αν συνεχίζουμε μαζί την υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής Τουρισμού, αυτή η χώρα έχει μέλλον και ναι υπάρχουν ακόμη πράγματα που πρέπει να γίνουν».

Αναφέρθηκε στον στόχο της αύξησης της ικανοποίησης του ποσοστού ικανοποίησης των επισκεπτών στο 90% μέχρι το 2030 και σημείωσε πως το ποσοστό αυτό βρίσκεται στο 86%, πολύ υψηλό σε σχέση με ανταγωνιστές όπως είναι η Κρήτη, η Ρόδος, η Κως και η Αττάλεια, που κυμαίνονται στο 80 με 82%.

«Άρα ναι υπάρχει ακόμη δουλειά που πρέπει να γίνει και η επιθυμία μου ως άνθρωπος είναι ναι να συνεχίσουμε μαζί αυτή την υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής Τουρισμού», είπε, σπεύδοντας να διευκρινίσει πως «δεν μιλώ για τον Σάββα τον Περδίο σε αυτό το πόστο».

«Δεν είναι αυτό που είπα, μιλώ για τη συνεργασία του Υφυπουργείου με σας και τους υπόλοιπους φορείς για να υλοποιηθούν αυτά μου μαζί συζητήσαμε και βάλαμε στην εθνική στρατηγική τουρισμού», κατέληξε.

Ήταν στοίχημα το 2022

Στο δικό του χαιρετισμό, ο Γενικός Γραμματέας του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ), Μάριος Τσιακκής, είπε πως το 2022 αποτελούσε ένα μεγάλο στοίχημα για τον τουρισμό, αφού ακολούθησε την κρίση από τη πανδημία και ήταν μέσα από τις πολύ δύσκολες συνθήκες που δημιούργησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, για να προσθέσει πως «κι’ όμως μέσα σε αυτά τα δυσμενή δεδομένα τα καταφέραμε».

«Το φετινό επίτευγμα μας να καλύψουμε το 80% με 85% των τουριστικών αφίξεων και το 90% περίπου των εσόδων του 2019, που ήταν χρονιά ρεκόρ για τον τουρισμό μας, είναι πολύ σημαντικό και αυτό γιατί στην αρχή της τουριστικής σεζόν του 2022 όλοι προβλέπαμε μεγάλη υποχώρηση στις τουριστικές μας επιδόσεις δεδομένης της σημασίας της ρωσικής αγοράς», είπε.

Τόνισε πως παρά τις θετικές διαπιστώσεις δεν θα πρέπει να εφησυχάζουμε, καθότι ο τουρισμός έχει δυναμική μορφή και κάθε χρόνο αλλάζουν οι τάσεις και οι προτιμήσεις των τουριστών και πρόσθεσε ότι δεν θα πρέπει να κλείνουμε τα μάτια στα διαχρονικά προβλήματα που ταλανίζουν τον τουριστικό τομέα.

«Όπως είπαμε πολλές φορές η Κύπρος δεν πρέπει να είναι μόνο ήλιος και θάλασσα, διαθέτει και πολλά άλλα συγκριτικά πλεονεκτήματα, για να τα αξιοποιήσουμε όμως χρειάζεται σχέδιο και πρόγραμμα», κατέληξε.

Κρίσεις σαν «συστοιχία πυραύλων»

Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βασίλης Σταματάρης είπε πως τα μέλη του συνδέσμου έχουν μάθει να προσαρμόζονται διαχρονικά στις προκλήσεις, αλλά πρόσθεσε πως «αυτό όμως παραήταν. Πανδημία, κακοκαιρίες, πόλεμοι, πληθωρισμός και όλα κτύπησαν σαν μια συστοιχία πυραύλων».

Τα αποτελέσματα όμως, υπό τις περιστάσεις να κλείνουμε στο 80% στον εισερχόμενο τουρισμό και με μεγαλύτερη μείωση στον εξερχόμενο τουρισμό, λόγω περιορισμών στις ταξιδιωτικές υποχρεώσεις σε τρίτες χώρες, πρέπει να μας βρίσκουν αρκετά ικανοποιημένους, είπε.

Ο κ. Σταματάρης εξέφρασε λύπη για το ότι «βλέπουμε όλους να προσφέρουν πακέτα», για να σημειώσει ότι οι τουριστικοί πράκτορες ήταν αυτοί που βοήθησαν στην ανάπτυξη του τουρισμού τόσα χρόνια.

Αναφέρθηκε ακόμη στους νέους κανόνες που προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον εκσυγχρονισμό των οργανωμένων ταξιδιών, για το οποίο ο Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Ταξιδιωτικών Πρακτόρων και Οργανωτών Ταξιδιών σημειώνει ότι δεν υπάρχει ευθυγράμμιση μεταξύ των μέτρων που επιβάλλονται στους οργανωτές ταξιδιών και αυτών που επιβάλλονται των αερογραμμών.

«Θεωρούμε ως επαγγελματίες ότι αυτή η νομοθεσία είναι μονόπλευρη, θέτει αρκετές υποχρεώσεις και δεσμεύσεις προς τους οργανωτές ταξιδιών, που σίγουρα αυτό δεν εμπερικλείει μέσα στην ομαλότητα της διοργάνωσης ενός ταξιδιωτικού πακέτου», είπε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X