ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ύβρις, απληστία και χαμένα δισ. στην πλατφόρμα FTX

Στη δημοσιότητα, έκθεση για τους λόγους κατάρρευσης της εταιρείας κρυπτογραφημένων νομισμάτων

Kathimerini.gr

Αν μία ελληνική λέξη παγκοσμίου βεληνεκούς χαρακτηρίζει τα πεπραγμένα της χρεοκοπημένης πλατφόρμας κρυπτογραφημένων νομισμάτων FTX είναι η «ύβρις», αλλά και μία ακόμη, η «απληστία».

Όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο έκθεση των πιστωτριών τραπεζών της, υπήρχαν φορές που οι υψηλόβαθμοι υπάλληλοι έκαναν αστεϊσμούς μεταξύ τους διότι δεν γνώριζαν πού βρίσκονταν περιουσιακά στοιχεία εκατομμυρίων δολαρίων. Εξ ου και όπως επισημαίνεται, «η ύβρις, η ανικανότητα και η απληστία» ευθύνονται για την κατάρρευση της FTX,

Η εν λόγω πλατφόρμα δεν είχε ούτε καν τους στοιχειώδεις και αναγκαίους οικονομικούς και λογιστικούς ελέγχους, και δεν επέτρεπε να διατυπωθεί καμία αντίθετη άποψη ή διαφωνία εντός των κόλπων της. Πρόκειται για την πρώτη έκθεση του είδους που δημοσιεύεται αφότου η αυτοκρατορία κρυπτογραφημένων νομισμάτων του Σαμ Μπάνκμαν-Φράιντ κατέρρευσε, πέρυσι τον Νοέμβριο, με αποτέλεσμα να χαθούν δισεκατομμύρια δολάρια από τα κεφάλαια των πελατών.

Η έκθεση επιρρίπτει ευθύνες στον ίδιο τον ιδρυτή και επικεφαλής της, Μπάνκμαν-Φράιντ, και σε υψηλόβαθμα στελέχη της, όπως είναι μεταξύ άλλων ο αρχιμηχανικός πληροφορικής Νισάντ Σινγκ και ο πρώην διευθυντής τεχνολογίας Γκάρι Γουάνγκ, όπως αναφέρει δημοσίευμα στο moneyreview.gr.

«Παρά τη δημόσια εικόνα που επιδίωκε να δημιουργήσει, αυτήν της υπεύθυνης επιχείρησης, ο όμιλος της FTX ελεγχόταν αυστηρά από μια ευάριθμη ομάδα ατόμων που έδειχναν ελάχιστο ενδιαφέρον για τη θέσπιση ενός κατάλληλου πλαισίου εποπτείας ή ελέγχου», σημειώνουν οι πιστώτριες τράπεζες. Τα εν λόγω άτομα περιέπλεκαν τα κεφάλαια και τα κακοδιαχειρίζονταν – κι επρόκειτο για ίδια κεφάλαια αλλά και για άλλα από την πελατεία της FTX.

Επίσης, οι εν λόγω ψεύδονταν σε τρίτους για την επιχείρησή τους και αστειεύονταν εσωτερικά για την τάση τους να χάνουν τα ίχνη εκατομμυρίων δολαρίων σε περιουσιακά στοιχεία της FTX.

Όταν η εταιρεία υπέβαλε αίτηση χρεοκοπίας, δεν είχε καν έναν πλήρη κατάλογο των εργαζομένων της, σύμφωνα με την έκθεση. Μέχρι στιγμής, έχουν ανακτηθεί περιουσιακά στοιχεία άνω του 1,4 δισ. δολαρίων.

Επιπλέον 1,7 δισ. δολάρια έχουν εντοπιστεί και βρίσκονται σε διαδικασία ανάκτησης. Σε επίπεδο προσώπων, τέλος, ο ιδρυτής και επικεφαλής της FTX, Σαμ Μπάνκμαν-Φράιντ δήλωσε αθώος στις κατηγορίες για απάτη που τον βαραίνουν και αναμένεται να δικαστεί φέτος τον Οκτώβριο, ενώ ο Νισάντ Σινγκ παραδέχθηκε την ενοχή του στο πλαίσιο μιας συμφωνίας συνεργασίας με τους εισαγγελείς.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση