Money Review
Γραφικά παραθαλάσσια και ορεινά χωριά, εύκολα προσβάσιμες ιστορικές τοποθεσίες, νόστιμο ντόπιο φαγητό, ένας προορισμός για όλο τον χρόνο. Χάρη στα χαρακτηριστικά αυτά, δεν προκαλεί καμία εντύπωση ότι η Γαλλία είναι ο δημοφιλέστερος τουριστικός προορισμός διεθνώς. Παρόλα αυτά, αναμένεται σύντομα να χάσει τη θέση της στην κορυφή του κόσμου και μάλιστα από μία χώρα, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να «κλωτσά» απέναντι στους τουρίστες.
Ο λόγος για την Ισπανία, η οποία σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Google και της Deloitte, με τίτλο NextGen Travelers and Destinations, προβλέπεται να υποδεχθεί 110 εκατ. τουρίστες ετησίως μέχρι το 2040, όταν και εκτιμάται πως θα πάρει την πρωτιά στον διεθνή τουρισμό, ξεπερνώντας τη Γαλλία (105 εκατ.) και τις ΗΠΑ (100 εκατ.) Η Ισπανία βρίσκεται ήδη στη δεύτερη θέση και είναι παγκοσμίως γνωστή για τους οικογενειακούς της προορισμούς, τις αμμώδεις παραλίες, το υπέροχο φαγητό και τις περίπου 300 ημέρες ηλιοφάνειας τον χρόνο.
Οι προβλέψεις της έκθεσης μέχρι το 2040 αποτυπώνουν όμως μια αλματώδη αύξηση, τουλάχιστον 24% από τα 85 εκατ. τουριστών περίπου που την επισκέφθηκαν πέρυσι, καταρρίπτοντας κάθε χρόνο νέα ρεκόρ. Ήδη φέτος, η χώρα οδεύει προς ένα καλοκαίρι-ρεκόρ. Ενδεικτικά τον Μάρτιο μόνο, καταγράφηκαν 6,3 εκατ. διεθνείς αφίξεις με 21% αύξηση σε σύγκριση με το 2023. Σύμφωνα μάλιστα με την εθνική στατιστική υπηρεσία της Ισπανίας, σημειώνονται πρωτοφανή επίπεδα τουριστικών εισπράξεων, καθώς οι ξένοι επισκέπτες άφησαν σχεδόν 8,65 δισ. ευρώ τον Μάρτιο.
Πρόβλημα η δημοφιλία της χώρας
Ο τουρισμός αποτελεί σίγουρα μοχλό οικονομικής ανάπτυξης για τη χώρα και ιδίως για ορισμένες περιοχές της, όμως οι κάτοικοι των δημοφιλέστερων προορισμών εκφράζουν όλο και περισσότερο την αντίθεσή τους στον υπερβολικά υψηλό αριθμό τουριστικών εισροών. Μετά την πανδημία, οι διαμαρτυρίες έχουν πληθύνει αισθητά σε Βαρκελώνη, Μαγιόρκα, Ίμπιζα, ακόμα και τα Κανάρια Νησιά, παρότι η τοπική οικονομία εξαρτάται περίπου κατά το ένα τρίτο από τον τουρισμό.
«Μια Μάλαγα για να ζήσεις, όχι για να επιβιώσεις», ήταν το σύνθημα που ακούστηκε χαρακτηριστικά πριν μερικές εβδομάδες στη δημοφιλή πόλη της Νότιας Ισπανίας κατά του μαζικού τουρισμού, με τους κατοίκους να υποστηρίζουν ότι οι συνθήκες, όπως έχουν διαμορφωθεί πια, τους στερούν τη δυνατότητα προσιτής στέγασης και γενικά καλής ποιότητας ζωής και βιώσιμου κόστους διαβίωσης.
Η κατάσταση μπορεί να αποδοθεί στη μεγάλη επιθυμία του κόσμου να ταξιδέψει μετά την πανδημία και τις καραντίνες. Εκτός αυτού όμως, εκτιμάται πως πολλοί περισσότεροι άνθρωποι έχουν πια τα χρήματα να ταξιδέψουν. Άλλωστε, ακόμα και σε αυτή την εποχή της μεγάλης ακρίβειας, τα ταξίδια παραμένουν εξαιρετικά προσιτά, ιδίως για όσους μένουν σε χώρες με ισχυρά νομίσματα, όπως στις ΗΠΑ. Αυτό, όμως, φαίνεται πως φέρνει στο προσκήνιο μεγάλα ερωτήματα σε σχέση με το μέλλον του τουρισμού, στην Ισπανία και αλλού.