ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τουρκία: Στο 58,9% εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός

Ραγδαία η επιτάχυνσή του τον Αύγουστο, παρά τις αλλεπάλληλες αυξήσεις επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα

BLOOMBERG

Ενδεικτική των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Τράπεζα της Τουρκίας είναι η ανοδική πορεία στην οποία βρίσκεται και πάλι ο πληθωρισμός στη γειτονική χώρα, παρά τις αλλεπάλληλες αυξήσεις των επιτοκίων που αποφάσισε υπό τη νέα της ηγεσία. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η στατιστική υπηρεσία, τον περασμένο μήνα οι τιμές καταναλωτή στη γειτονική χώρα αυξήθηκαν σχεδόν 58,9%, με τον πληθωρισμό να έχει σημειώσει ραγδαία επιτάχυνση από το 48% του Ιουλίου. Αιτία, για μια ακόμη φορά, η άνοδος των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας. Σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα οι τιμές αυξήθηκαν 9,1%, ενώ σε ό,τι αφορά τον δομικό πληθωρισμό από τον οποίο αφαιρούνται οι ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, έφτασε το 64,9%.

Οι προβλέψεις των οικονομολόγων είναι, άλλωστε, απαισιόδοξες και μιλούν για περαιτέρω επιτάχυνση του πληθωρισμού, παρά τις προσπάθειες της κεντρικής τράπεζας να ανακόψει την πορεία του και να αντιμετωπίσει την κρίση κόστους διαβίωσης. Σύμφωνα με τον Ερκίν Ισίκ, επικεφαλής των οικονομολόγων της QNB Finansbank, «υπάρχει αξιοσημείωτη αύξηση στις δομικές τιμές και στα τέλη του έτους ο πληθωρισμός εκτιμούμε πως θα έχει φτάσει περίπου το 70%». Ο ίδιος εκτιμά πως στα μέσα του επόμενου έτους θα έχει περαιτέρω επιταχυνθεί στο 75% και αποδίδει τη δυσοίωνη πρόβλεψη στα «αποτελέσματα της ανόδου των τιμών του φυσικού αερίου». Τόσο ο νέος υπουργός Οικονομικών, Μεχμέτ Σιμσέκ, όσο και η νέα επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, Χαφιζέ Ερκάν, έχουν θέσει προτεραιότητα της πολιτικής τους την ανάσχεση του πληθωρισμού και τη σταθεροποίηση των τιμών. Σχολιάζοντας σχετικά με ανάρτησή του σε τουρκικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο κ. Σιμσέκ τόνισε πως «η μάχη κατά του πληθωρισμού θα πάρει αρκετό καιρό».

Ο υπουργός Οικονομικών, πρώην στέλεχος της Merrill Lynch, τόνισε επίσης πως «διανύουμε μεταβατική περίοδο» και υποσχέθηκε πως το υπουργείο Οικονομικών και η κεντρική τράπεζα θα κάνουν «ό,τι κριθεί αναγκαίο», όπως την επιβολή περιοριστικής νομισματικής πολιτικής και τις αλλαγές στην πολιτική χορήγησης πιστώσεων. Διευκρίνισε, πάντως, πως το ζητούμενο είναι «να ελέγξουμε τον πληθωρισμό και στη συνέχεια να τον μειώσουμε». Η κεντρική τράπεζα, από τον Ιούνιο οπότε ανέλαβε η Χαφιζέ Ερκάν, έχει δώσει τέλος στην περίοδο του άκρως χαμηλού κόστους δανεισμού, καθώς με τρεις αλλεπάλληλες αυξήσεις των επιτοκίων τα έχει φτάσει πλέον στο 25%.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X