ΚΥΠΕ
Στα τελικά στάδια παραλαβής η πλατφόρμα για την Ανταγωνιστική Αγορά Ηλεκτρισμού, το δ' τρίμηνο 2022 η λειτουργία της που περιλαμβάνει και το Χρηματιστήριο Ενέργειας, λέει στο ΚΥΠΕ ο ΔΣΜΚ.
Το τελευταίο τρίμηνο του 2022 θα είναι έτοιμη η ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας θα λειτουργεί η Ανταγωνιστική Αγορά Ηλεκτρισμού (ΑΑΗ) στην Κύπρο, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου (ΔΣΜΚ) Σταύρος Σταυρινός, ο οποίος είναι ο λειτουργός της ΑΑΗ, σύμφωνα με τη νομοθεσία που ψηφίστηκε τον Οκτώβριο του 2021.
«Βρισκόμαστε στα τελικά στάδια παραλαβής της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, μέσω της οποίας θα λειτουργεί η ΑΑΗ στην Κύπρο. η οποία αναμένεται να λειτουργήσει το τελευταίο τρίμηνο του 2022», πρόσθεσε. Ανέφερε ότι η Ανταγωνιστική Αγορά Ηλεκτρισμού Κύπρου έχει σχεδιαστεί βάσει του ευρωπαϊκού μοντέλου αγοράς Net Pool και θα ρυθμίζει όλες τις συναλλαγές αγοράς και πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας σε επίπεδο χονδρικής αγοράς.
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Σταυρινός είπε ότι η ΑΑΗ θα περιλαμβάνει οικονομικές αγορές χρηματιστηριακού τύπου που είναι η Προθεσμιακή Αγορά και η Προημερήσια Αγορά, αλλά και άλλου τύπου αγορές, όπως είναι η Αγορά Εξισορρόπησης Πραγματικού Χρόνου, η οποία θα εξασφαλίζει το ενεργειακό ισοζύγιο μεταξύ παραγωγής και ζήτησης, κάθε 30 λεπτά (εξισορρόπηση). Ανέφερε ότι αυτή την περίοδο στήνεται η ηλεκτρονική πλατφόρμα, η οποία θα εξετάζει κάθε 30 λεπτά τον εκάστοτε παραγωγό και αυτόν που ζητεί ενέργεια (Προμηθευτή) και θα διενεργεί (εκκαθαρίζει) τις συναλλαγές που θα καταρτίζονται.
Σε σχέση με τις εκκαθαρίσεις συναλλαγών, ο κ. Σταυρινός είπε πως ο ΔΣΜΚ υπέγραψε με το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου στις 20 Οκτωβρίου σύμβαση για την παροχή εκ μέρους του ΧΑΚ των υπηρεσιών Οίκου Εκκαθάρισης και Φορέα Κάλυψης με την έναρξη της λειτουργίας της ΑΑΗ. Ο κ. Σταυρινός διευκρίνισε ότι οι κυρίως εκκαθαρίσεις θα γίνονται μηνιαία με την έκδοση τιμολογίου αλλά θα υπάρχουν και ημερήσιες εκκαθαρίσεις που θα αφορούν την Προημερήσια Αγορά, όπως είπε. Σημείωσε ότι, μετά την έναρξη λειτουργίας της ΑΑΗ, θα προστεθεί και η Ενδο-ημερήσια Αγορά.
Στο σημείο αυτό, εξήγησε ότι θα πρέπει πάντα να είναι εξισορροπημένη η παραγωγή με την ζήτηση διότι αν αφήσεις να δημιουργηθεί μεγάλο ανισοζύγιο μεταξύ παραγωγής και ζήτησης, όπως είπε, μπορεί να σημειωθεί μπλακ άουτ στο ηλεκτρικό σύστημα.
Ο ΔΣΜΚ είπε ακόμη στο ΚΥΠΕ ότι το πώς θα λειτουργούν η Προθεσμιακή Αγορά, η Προημερήσια Αγορά και η Αγορά Εξισορρόπησης Πραγματικού Χρόνου διέπεται από τους κανόνες αγοράς ηλεκτρισμού που εγκρίθηκαν από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕΚ) και είναι αυτοί που υλοποιούμε μέσα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.
Ανέφερε επίσης ότι όποιος παραγωγός διαθέτει κατάλληλες μονάδες παραγωγής ενέργειας και εξασφαλίσει την αναγκαία άδεια λειτουργίας και συμμετοχής από την ΡΑΕΚ, θα μπορεί να προσέλθει στον ΔΣΜΚ για να τον εγγράψει στην ΑΑΗ.
Κανονισμοί για τις εγγυητικές
Τέλος, ο κ. Σταυρινός είπε ότι το ΧΑΚ έχει ήδη παραδώσει στον ΔΣΜΚ το κείμενο κανονισμών για τις καλύψεις (εγγυητικές) οι οποίοι αυτή την περίοδο εξετάζονται και θα αποσταλούν στη συνέχεια στη ΡΑΕΚ για έγκριση.
Πρόσθεσε πως οι κανονισμοί ρυθμίζουν τον τρόπο που θα είναι φερέγγυοι οι συμμετέχοντες στην ΑΑΗ, ούτως ώστε να αποφευχθεί η περίπτωση κάποιος αφερέγγυος να προκαλέσει ανισοζύγιο στην αγορά λόγω του ότι δεν καταβάλλει τις οικονομικές του υποχρεώσεις.
Σημείωσε ότι ως φορέας κάλυψης το ΧΑΚ θα διαβεβαιώνει ότι οι συμμετέχοντες στην ανταγωνιστική αγορά θα διαθέτουν επαρκείς εγγυήσεις ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή εκκαθάριση και θα κάνει την εκκαθάριση των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών. Αναφέρεται ότι το ΧΑΚ θα διενεργεί τον χρηματικό διακανονισμό των συναλλαγών σε συνεργασία με το ΕΧΕ και ΕΧΑΕ στην Ελλάδα, που έχουν την τεχνογνωσία και τα συστήματα για να ανταποκριθούν σε αυτό το έργο.