ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Θεσμικές βελτιώσεις και άρση περιορισμών ζητά η Χρημ. Επίτροπος

Κατά την παρουσία της στην Επ. Οικονομικών για την παρουσίαση του προϋπολογισμού του Φορέα, η κα. Γεωργιάδου σημείωσε ότι έχει μειωθεί πάρα πολύ η υποβολή αιτήσεων για ορισμό διαμεσολαβητή

ΚΥΠΕ

Στην ανάγκη να αρθούν οι περιορισμοί στο εύρος των δανειοληπτών που μπορούν να αποταθούν για θέματα αναδιάρθρωσης στον Ενιαίο Φορέα Επίλυσης Διαφορών Χρηματοοικονομικής Φύσεως, αναφέρθηκε η Χρηματοοικονομική Επίτροπος Βαλεντίνα Γεωργιάδου.

Κατά την παρουσία της στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών για την παρουσίαση του προϋπολογισμού του Φορέα, η κα. Γεωργιάδου σημείωσε ότι έχει μειωθεί πάρα πολύ η υποβολή αιτήσεων για ορισμό διαμεσολαβητή, αφού με τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου προωθήθηκαν κάποιοι περιορισμοί στο εύρος των δανειοληπτών που μπορούν να έρθουν για αναδιάρθρωση όπως και το χρονικό όριο.

Σημείωσε επίσης ότι καλό θα ήταν υπό συγκεκριμένες συνθήκες να μπορούν να ενταχθούν και τα εξυπηρετούμενα δάνεια στη διαμεσολάβηση, αφού υπάρχουν μελλοντικές δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσει δανειολήπτης.

Η κα. Γεωργιάδου σημείωσε ότι δεν θα πρέπει να υπάρχουν τα όρια για τον διορισμό διαμεσολαβητή γιατί έχει βλάψει τη διαδικασία. Παρόλο που όπως είπε το νέο νομικό πλαίσιο ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση δεν είχε το αποτέλεσμα που έπρεπε να έχει.

Είπε ότι πέρυσι υποβλήθηκαν 1100 παράπονα και φέτος 500 και επιπλέον 250 αιτήματα εκτός της δικαιοδοσίας της Επιτρόπου που αφορούν διαδικασίες εκποίησης ή αναδιάρθρωσης, τις οποίες χειρίζεται προσωπικά, αφού δεν έχουν πού αλλού να απευθυνθούν.

Είπε επίσης ότι μετά την επαλήθευση του υπολοίπου του χρέους από τον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο θα πρέπει να υπάρξει μια ρύθμιση στον νόμο να δίνεται ένα χρονικό διάστημα στα δύο μέρη να καταλήξουν σε μια ρύθμιση, η οποία θα μπορέσει να υλοποιηθεί, πριν να αρχίσει η διαδικασία εκποίησης.

Παράλληλα ανέφερε ότι πλέον είναι σημαντικά τα ποσά που επιστρέφονται σε καταναλωτές σε περιπτώσεις εξώδικης επίλυσης διαφορών με τράπεζες λόγω υπερχρεώσεων.

Το πρόβλημα, όπως είπε είναι με περιπτώσεις που βαρύνονται μα αποφάσεις δικαστηρίου και για τις οποίες δεν μπορεί να υπάρξει παρέμβαση από πλευράς Επιτρόπου.

Όσον αφορά τη δεσμευτικότητα των αποφάσεών της, η Επίτροπος είπε ότι ο στόχος είναι να υπάρξει δεσμευτικότητα μέσα από μια ορθολογική διαδικασία για να μην καταλήγουν οι υποθέσεις στα δικαστήρια. Αυτό όπως είπε, μπορεί να γίνει μέσα από τη δουλειά του Γραφείου της μέσα από την οποία θα υπάρξει εμπιστοσύνη ότι είναι αμερόληπτοι και δίκαιοι, ώστε να δέχονται τις αποφάσεις οι τράπεζες και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Σημείωσε ακόμα ότι ο Φορέας δεν ασχολείται μόνο με ΜΕΔ και εκποιήσεις, και αυτό θα το επικοινωνήσει καλύτερα μέσω της αναβάθμισης της ιστοσελίδας του και ενημερωτικές παρουσιάσεις.

Σε δηλώσεις της η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Σάββια Ορφανίδου ανέφερε ότι ο θεσμός του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου απέκτησε υπόσταση και διευρύνθηκε επί διακυβέρνησης ΔΗΣΥ και είναι ένας θεσμός, ο οποίος αποδεδειγμένα δικαίωσε αρκετούς από τους δανειολήπτες, όταν αυτοί αδικήθηκαν από τα τραπεζικά ιδρύματα. Πρόσθεσε ότι ο ΔΗΣΥ συνεχίζει να στηρίζει το έργο της Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου και επιθυμεί να στηρίξει ακόμη περισσότερο την ενίσχυση του θεσμού για να υπηρετήσει τη στήριξη των δανειοληπτών.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ – Συνεργασία Αλέκος Τρυφωνίδης, σημείωσε ότι μετά και την τελευταία τροποποίηση της νομοθεσίας των εκποιήσεων και τη μεγαλύτερη εμπλοκή του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου με τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του στην όλη διαδικασία, δεν υπάρχει μεγάλος αριθμός περιπτώσεων που αποτάθηκαν στον Επίτροπο για να αξιοποιήσουν αυτή την εμπλοκή.

Παράλληλα ανέφερε ότι το κόμμα του τάσσεται υπέρ της δεσμευτικότητας των αποφάσεων του Επιτρόπου. Σημείωσε τις εισηγήσεις της Επιτρόπου που αφορούν τη μη ύπαρξη ορίων, τη συμπερίληψη και των εξυπηρετούμενων δανείων στην ευχέρεια της Επιτρόπου και τη δυνατότητα να δίνονται δύο μήνες για διαβούλευση μεταξύ των μερών, πριν να αρχίσει η διαδικασία εκποίησης. Είπε ότι για όλα αυτά γίνονται διαβουλεύσεις με όλους τους αρμόδιους και θα υποβάλουν και άλλες εισηγήσεις σε σχέση με την αποτελεσματικότητα της νομοθεσίας για να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο λειτουργίας του Επιτρόπου πιο αποτελεσματικό, πιο ποιοτικό και πιο χρήσιμο για τους πολίτες και τους δανειολήπτες.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση