Της Δωρίτας Γιαννακού
Έτοιμη για ένταξη της στο Visa waiver είναι η Κύπρος με τις εκκρεμότητες που παραμένουν να είναι πολύ λίγες. Συγκεκριμένα στο 90% βρίσκεται η υλοποίηση του προγράμματος εργασιών της χώρας μας σε συνεργασία με τις αρχές των ΗΠΑ όπως πληροφορούμαστε. Σύμφωνα με την «Κ» το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει δράσεις για την ενίσχυση του επιπέδου ασφάλειας των δυο χωρών και την ενίσχυση της μεταξύ τους συνεργασίας στο πεδίο αυτό. Εξάλλου, τα εμπλεκόμενα μέρη (Υπουργείο Εξωτερικών, Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Υπουργείο Εσωτερικών, Υφυπουργείο Μετανάστευσης και Διεθνούς Προστασίας) έχουν ολοκληρώσει το απαιτούμενο νομοθετικό πλαίσιο, και την ίδια ώρα έχουν υπογραφεί και επικυρωθεί από τη Βουλή δυο πολύ σημαντικές Συμφωνίες που αφορούν την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των Κυβερνήσεων Κύπρου και ΗΠΑ, με στόχο την ενίσχυση της Ασφάλειας.
Ωστόσο, οι κύριες εκκρεμότητες που παραμένουν αφορούν τη μονάδα στοιχείων επιβατών της Αστυνομίας, τη διασύνδεση του συστήματος της Αστυνομίας με αντίστοιχο σύστημα του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ και την έναρξη τακτικών ελέγχων ασφάλειας στις αίθουσες εκτύπωσης διαβατηρίων και ταυτοτήτων στη βάση διεθνών προτύπων ασφάλειας, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός των επόμενων ημερών.
Η Κύπρος θα είναι σε θέση να ολοκληρώσει τις απαιτούμενες εργασίες εντός των επόμενων εβδομάδων.
Όπως είχε γράψει η «Κ» οι κυπριακές Αρχές είναι καθόλα έτοιμες για την επικείμενη επίσκεψη ομάδας εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ και του Κογκρέσου οι οποίες προγραμματίζονται περι τα τέλη του επόμενου μήνα προκειμένου να γίνουν οι τελικές αξιολογήσεις και να δοθούν οι τελικές εγκρίσεις. Μοναδική προϋπόθεση για να προχωρήσουν οι ΗΠΑ στην κατάργηση της βίζας για τους Κύπριους πολίτες είναι να καταφέρει η Κυπριακή Δημοκρατία να πιάσει το όριο του 3% των αιτήσεων που απορρίπτονται ετησίως. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, οι απορρίψεις αιτήσεων για θεωρήσεις εισόδου για Κύπριους πολίτες μειώθηκαν στο 2.16% γεγονός το οποίο καταδεικνύει ότι είμαστε στο πλαίσιο που μας επιτρέπει να ενταχθούμε στο πρόγραμμα κατάργησης θεωρήσεων εισόδου στις ΗΠΑ. Ένα χαμηλό ποσοστό απόρριψης σημαίνει λιγότερους κινδύνους, όπως παράνομη παραμονή ή παραβίαση όρων της θεώρησης, και έτσι, προστατεύεται η ασφάλεια των ΗΠΑ και ενισχύεται η αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ των χωρών. Επισημαίνεται ότι από τη χρονική στιγμή της ανακοίνωσης του ποσοστού απόρριψης, η εκάστοτε χώρα έχει στη διάθεση της ένα χρόνο να ολοκληρώσει όλες τις απαιτούμενες εργασίες. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η Κύπρος θα είναι σε θέση να ολοκληρώσει τις απαιτούμενες εργασίες εντός των επόμενων εβδομάδων.
Ως εκ τούτου, το ζήτημα της ένταξης μας θεωρείται πλέον ως τετελεσμένο γεγονός το οποίο αποτελεί μια ευχάριστη εξέλιξη η οποία αναμένεται να επιφέρει σημαντικά οφέλη στις επιχειρηματικές και εμπορικές σχέσεις των δυο χωρών όπως πληροφορούμαστε. Το πρόγραμμα θα επιτρέψει στους Κύπριους πολίτες να ταξιδεύουν στις ΗΠΑ για επαγγελματικούς λόγους ή για τουρισμό για διαμονή έως και 90 ημέρες χωρίς θεώρηση διαβατηρίου τύπου “B” όπως συμβαίνει έως σήμερα. Με άλλα λόγια η ένταξη μας στο πρόγραμμα διευκολύνει, απλοποιεί και επιταχύνει τις διαδικασίες για τους Κύπριους και τα ταξίδια τους προς τις ΗΠΑ.
Οι υπήκοοι των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών ταξιδεύουν στις ΗΠΑ με την επίδειξη της ηλεκτρονικής ταξιδιωτικής άδειας ESTA. Η ESTA (Electronic System for Travel Authorization) είναι η συντομογραφία της φράσης «Ηλεκτρονικό Σύστημα Ταξιδιωτικής Άδειας». Πρόκειται για ένα διαδικτυακό σύστημα αίτησης που ανέπτυξε η κυβέρνηση των ΗΠΑ για να ελέγχει εκ των προτέρων τους ταξιδιώτες του προγράμματος κατάργησης βίζας πριν τους επιτραπεί να εισέλθουν στις ΗΠΑ. Η ΕSTA πρέπει να υποβάλλεται το αργότερο 72 ώρες πριν από την αναχώρηση. Η ταξιδιωτική άδεια ισχύει για δύο χρόνια και πολλαπλές εισόδους. Με την ταξιδιωτική άδεια ESTA ένας ταξιδιώτης μπορεί να επισκεφθεί τις ΗΠΑ για τουριστικούς, επιχειρηματικούς και ιατρικούς σκοπούς. Σήμερα μόνο η χώρα μας, η Βουλγαρία και η Ρουμανία δεν συμμετέχουν στο Πρόγραμμα.