ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τα μεγάλα λάθη της Γουόλ Στριτ στις προβλέψεις για το 2023

Διεθνείς οίκοι και κολοσσοί συναλλαγών έβλεπαν ύφεση και πτώση μετοχών

Σε όλη τη Γουόλ Στριτ είτε επρόκειτο για χρηματιστηριακούς οίκους είτε για εταιρείες ομολόγων, σε κολοσσούς συναλλαγών ή σε μικρά γραφεία, παντού επικρατούσε η ίδια ζοφερή διάθεση. Απαξάπαντες στα τέλη του 2022 σχεδίαζαν το παιχνίδι, όντας πεπεισμένοι για μία ύφεση, που θα ερχόταν. Στη Morgan Stanley ο Μάικ Γουίλσον, υπεύθυνος στρατηγικής, που προϊδέαζε για πτώση μετοχών, προέβλεψε για τον δείκτη S&P 500 κάμψη. Στην Bank of America, η Μέγκαν Σουίμπερ και οι συνάδελφοί της έλεγαν στους πελάτες να προετοιμαστούν για βουτιά στις αποδόσεις των ομολόγων του αμερικανικού Δημοσίου. Και στην Goldman Sachs, οι υπεύθυνοι στρατηγικής αγορών, συμπεριλαμβανομένου του Καμάκσγια Τριβέντι, μιλούσαν για τα κινεζικά περιουσιακά στοιχεία, καθώς η οικονομία της χώρας ανέκαμπτε δυναμικά μετά την πανδημία. Οι κατά συναίνεση συστάσεις, λοιπόν, ήταν τρεις, δηλαδή πώληση μετοχών αμερικανικών ομίλων, αγορά κρατικών ομολόγων ΗΠΑ και αγορά μετοχών κινεζικών εταιρειών. Και για ακόμα μία φορά έπεσαν έξω, όπως αναφέρει το Bloomberg. Ο,τι επρόκειτο να ανέλθει, κατήλθε ή παλινδρομούσε και ό,τι έπρεπε να κατέλθει σε αξία, ανήλθε. Ο S&P 500 σκαρφάλωσε περισσότερο από 20% και ο Nasdaq 100 εκτινάχθηκε πάνω από 50%, σημειώνοντας τα υψηλότερα ετήσια κέρδη από την εποχή της έκρηξης των διαδικτυακών εταιρειών (dot-com).

Είναι η απόδειξη του τρόπου με τον οποίο οι απελευθερωθείσες οικονομικές δυνάμεις μετά την πανδημία και, πρωτίστως, η αυξανόμενη καταναλωτική ζήτηση που τροφοδότησε και την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό, δημιουργούν σύγχυση στα λαμπρότερα οικονομικά μυαλά στη Γουόλ Στριτ, στους κύκλους της Ουάσιγκτον, αλλά και εκτός ΗΠΑ. «Ποτέ άλλοτε δεν είδα τη συναινετική εκτίμηση της Γουόλ τόσο λάθος όσο φέτος», επισημαίνει ο Αντριου Πιζ, διευθυντής επενδυτικής στρατηγικής στη Russell Investments, η οποία διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία σχεδόν 290 δισ. δολαρίων. Βέβαια, οι οίκοι διαχείρισης κεφαλαίων, όπως η Russel Investments, είχαν καλή εμφάνιση φέτος, διότι κατόρθωσαν να δημιουργήσουν αποδόσεις σε μετοχές και ομόλογα, κατά μέσον όρο ελαφρώς υψηλότερες από τα κέρδη των μεγάλων δεικτών αναφοράς. Πάντως, ο Αντριου Πιζ, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, δεν τα πήγε πολύ καλύτερα στις προβλέψεις του από τους λοιπούς. Και η ρίζα του λάθους του ήταν κοινή, η ενοχλητική αίσθηση ότι οι ΗΠΑ –και μεγάλο μέρος του υπόλοιπου κόσμου– επρόκειτο να βυθιστούν σε ύφεση. Κι αυτό είχε μια λογική, διότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ( Fed) βρισκόταν εν τω μέσω της επιθετικότερης εκστρατείας αύξησης επιτοκίων των τελευταίων δεκαετιών, ενώ φαινόταν βέβαιο πως θα καμφθούν οι δαπάνες νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Ωστόσο στην πραγματικότητα, αυτό που έγινε ήταν επιτάχυνση της ανάπτυξης και αποκλιμάκωση του πληθωρισμού. Εάν προσθέσετε στο μείγμα και μερικές καινοτομίες στην τεχνητή νοημοσύνη, τότε θα έχετε το τέλειο κοκτέιλ για ανοδική πορεία μετοχών. Μόνο τον Ιανουάριο ο S&P 500 σημείωσε άλμα 6%, στα μέσα του 2023 ανήλθε κατά 16%. Στη συνέχεια, όταν η επιβράδυνση του πληθωρισμού πυροδότησε αχαλίνωτες εικασίες ότι η Fed θα άρχιζε σύντομα να μειώνει το κόστος δανεισμού, το ράλι επιταχύνθηκε εκ νέου τον Νοέμβριο, ωθώντας τον S&P 500 σε καινούργια ρεκόρ.

Ο Μάικ Γουίλσον της Morgan Stanley είχε προβλέψει σωστά την καταστροφή στο χρηματιστήριο του 2022, που λίγοι προείδαν, κι έτσι αναδείχθηκε στον κορυφαίο αναλυτή στρατηγικής χαρτοφυλακίου επί δύο συνεχόμενα χρόνια. Στις αρχές του 2023 δήλωνε πως οι μετοχές θα έπεφταν τόσο απότομα που, ακόμη και με μια ανάκαμψη στο δεύτερο εξάμηνο, θα κατέληγαν ουσιαστικά αμετάβλητες. Και τον Μάιο, όταν ο δείκτης S&P 500 είχε άνοδο περίπου 10% σε ετήσια βάση, δεν μεταπείστηκε και προέτρεπε τους επενδυτές να μην εξαπατηθούν. Παρόμοια αποφασιστικότητα είχε επικρατήσει μεταξύ των αναλυτών ομολόγων, των οποίων οι αποδόσεις αυξήθηκαν το 2022, διότι η Fed έβαλε τέλος στην πολιτική των σχεδόν μηδενικών επιτοκίων. Ετσι η Μέγκαν Σουίμπερ και οι συνάδελφοί της στην BofA προέβλεψαν σταθερά κέρδη για τους επενδυτές ομολόγων, που μόλις είχαν υποστεί τη χειρότερη ετήσια ζημία τους εδώ και δεκαετίες. Η τράπεζα εκτιμούσε ότι θα υποχωρούσε η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ στο 3,25% μέχρι το τέλος του 2023. Μετά την κατάρρευση της τράπεζας Silicon Valley Bank και άλλων τον Μάρτιο, οι μετοχές υποχώρησαν και τα ομόλογα σημείωσαν άνοδο, οδηγώντας την απόδοση του 10ετούς στον στόχο της BofA. Ομως, παρενέβη η Fed, ανάσχεσε την κρίση και οι αποδόσεις συνέχισαν τη σταθερή τους άνοδο το καλοκαίρι και στις αρχές του φθινοπώρου.

Τέλος, όσο για τις μετοχές των κινεζικών μετοχών, αυτές ανήλθαν το τελευταίο δίμηνο του 2022 μετά τον τερματισμό των αυστηρών ελέγχων της πανδημίας. Οι αναλυτές της Goldman, όπως ο Καμάκσγια Τριβέντι, και της JP Morgan προέβλεψαν ότι η Κίνα θα βοηθούσε στην ανάκαμψη των μετοχών και των αναδυόμενων αγορών. Ωστόσο η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου παραπαίει εξαιτίας της κρίσης στα ακίνητα και των φόβων για αποπληθωρισμό. Και αντί να στρέφονται οι επενδυτές στην Κίνα, αποχωρούν και οι κινεζικές μετοχές αποδυναμώνονται, συμπαρασύροντας τις αποδόσεις των δεικτών των αναδυόμενων αγορών.

Πηγή: Bloomberg

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση