Τα έργα και οι δράσεις που εμπεριέχονται μέσα στον προϋπολογισμό 2024 για το Υπουργείο Γεωργίας, δεν δίνουν λύσεις για ζητήματα που παραμένουν ανοικτά, και μπορούν να χαρακτηριστούν ως καυτή πατάτα στα χέρια του νυν Υπουργού- το χαλλούμι, τα ασφαλτικά και τον Ακάμα.
Μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής για τον προύπολογισμό του Υπουργείου Γεωργίας, ο αρμόδιος Υπουργός Πέτρος Ξενοφώντος ανέφερε ότι, συνεχίζεται η προσπάθεια συγκερασμού των απόψεων μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών. Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα για το χαλλούμι άνοιξε εκ νέου, τουλάχιστον επίσημα, μετά το διάταγμα για την ποσόστωση αιγοπρόβειου γάλακτος στο 19%. Όπως ανέφερε ο κ. Ξενοφώντος, τις επόμενες μέρες θα δει όλες τις πλευρές, με στόχο να καταλήξουν σε νέα συμφωνία. Σημείωσε ότι μέχρι τον Γενάρη, υπάρχουν δύο μεγάλα ορόσημα στο κεφάλαιο Χαλλούμι. Το 1ο είναι η απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου στην υπόθεση προσφυγής κατά του ευρωπαϊκού κανονισμού. Το 2ο ορόσημο, αφορά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επέκταση της πενταετούς μεταβατικής περιόδου (από το 2024 να επεκταθεί στο 2029). Για το θέμα του χαλλουμιού ο Υπουργός δέχτηκε σειρά ερωτήσεων από βουλευτές. Από πλευράς του ΔΗΣΥ, ο Ονούφριος Κουλλά διερωτήθηκε τί μέτρα λαμβάνονται για να φτάσει το αιγοπρόβειο γάλα στο 51%, ενώ από πλευράς ΑΚΕΛ ο Ανδρέας Πασιουρτίδης υπογράμμισε ότι χρειάζεται πολιτική βούληση για την εφαρμογή του κανονισμού για το ΠΟΠ.
Το τίμημα των ασφαλτικών
Σε σχέση με το θέμα των ασφαλτικών, ο Υπουργός ανέφερε ότι και σε αυτή την περίπτωση υπάρχει μεγάλο πρόβλημα, εφόσον καμιά περιοχή δεν θέλει να γειτνιάζει με ασφαλτικά εργοστάσια. «Πρέπει να δοθεί λύση σε αυτό το πρόβλημα διότι πληρώνουμε πολύ ακριβά το ασφαλτικό σκυρόδεμα, έχουν αυξηθεί πάρα πολύ οι τιμές 35-40% πιο ακριβό». Πρέπει να λυθεί διότι έχουμε ενώπιον μας σημαντικά έργα όπως είναι ο δρόμος της Πάφου- Πόλης Χρυσοχούς, Ευρύχου- Παλαιχώρι και άλλα οδικά έργα, επισήμανε ο Υπουργός, τα οποία για να προχωρήσουν χρειάζονται παραγωγή ασφάλτου. Πρόσθεσε ότι έχουν γίνει μελέτες που αφορούν την περιοχή Καλαβασού, και εκεί όμως υπάρχει μια τεράστια αντίδραση από τις τοπικές κοινότητες, ενώ αντίστοιχη είναι η κατάσταση και για την επιλογή της Κόσιης. «Προσπαθούμε να βρούμε μια λύση αλλά χρειάζεται και η στήριξη σας» Δεν νοείται, συνέχισε ο Υπουργός, σε όλο τον κόσμο να υπάρχουν ασφαλτικά μέσα στις πόλεις και να λειτουργούν χωρίς πρόβλημα και στην Κύπρο η λέξη ασφαλτικό να είναι συνώνυμη με ασθένεια.
Κόμβοι
Όσο αφορά την περιοχή Ακάμα, ο Υπουργός παραδέχτηκε ότι υπάρχει σημαντικό πρόσκομμα στην υλοποίηση του σχεδίου για την δημιουργία 14 κόμβων εντός του πάρκου, λόγω του ότι δεν υπήρξε πέραν της μίας προσφοράς στον πρώτο διαγωνισμό, η οποία ήταν ακριβότερη από την εκτιμώμενη αξία του έργου (εκτιμώμενη αξία περίπου €6,6 εκατ., και η προσφορά, €8,9 εκατ. ευρώ). Η επιτροπή αξιολόγησης εισηγήθηκε την ακύρωση του διαγωνισμού και ο προσφοροδότης προχώρησε σε προσφυγή κατά την απόφασης για ακύρωση του διαγωνισμού, η οποία απορρίφθηκε από την Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών. Εντός του 2024 αναμένεται να προχωρήσει ξανά προκήρυξη νέου διαγωνισμού, η οποία ενδεχομένως να αφορά μικρότερο αριθμό κόμβων.
Όσον αφορά το τοπικό σχέδιο Ακάμα και τις αντιδράσεις των κοινοτήτων, ο Πέτρος Ξενοφώντος ανέφερε ότι το Υπουργικό έχει ήδη εγκρίνει 10 αντισταθμιστικά μέτρα για τις κοινότητες του Ακάμα, εκ των οποίων, από τις πιο σημαντικές αποφάσεις είναι η εκταρική επιδότηση με 60 ευρώ ανά δεκάριο σε όλες τις περιοχές που είναι εντός του τοπικού σχεδίου. «Υπάρχουν και άλλα σημαντικά έργα τόσο στην Ίνεια όσο και στην ευρύτερη περιοχή που θα εφαρμοστούν μέχρι το 2024. Υπάρχουν στον προϋπολογισμό του 2024 πρόνοια 5,5 εκατ. ευρώ από εξοικονομήσεις ώστε να δοθούν σε ιδιοκτήτες γης του Ακάμα», ανέφερε ο Υπουργός.
Κάρτα Αγρότη
Στις θετικές εξελίξεις που αφορούν το Υπ. Γεωργίας, είναι η κάρτα αγρότη, η οποία σύμφωνα με τον Υπουργό προχωρά και αναμένεται να προκηρυχθεί σύντομα. Όπως ανέφερε, η κάρτα, θα συνδυαστεί μαζί με τις εκταρικές επιδοτήσεις. Σε τέτοια περίπτωση θα μπορεί να δίνει η Τράπεζα κεφάλαιο κίνησης με την κατάθεση της έγκρισης της εκταρικής επιδότησης. «Προσπαθούμε να βρούμε μηχανισμούς, ώστε να διευκολύνουμε τους νέους να πάρουν πιο γρήγορα χρήματα χωρίς υποθήκες και δεσμεύσεις ώστε να μπορούν να προχωρήσουν με τις επενδύσεις τους», σημείωσε.