ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Συναντίληψη ΥΠΟΙΚ με ΚΕΒΕ για την αντιμετώπιση προκλήσεων στην οικονομία

Ο νέος Πρόεδρος του ΚΕΒΕ, συναντήθηκε με τον ΥΠΟΙΚ με τη ατζέντα να περιλαμβάνει όλα τα τρέχοντα θέματα, όπως επιτόκια, ξένο εργατικό δυναμικό και τις αναταράξεις στην περιοχή

ΚΥΠΕ

Τη σημασία του διαλόγου για την εξεύρεση λύσεων στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία ιδιαίτερα εν μέσω των εξωγενών γεωπολιτικών αναταράξεων, τόνισαν από κοινού ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός και ο νέος Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Σταύρος Σταύρου.

Ο νέος Πρόεδρος του ΚΕΒΕ συνοδευόμενος από μέλη της εκτελεστικής επιτροπής του Επιμελητηρίου, συναντήθηκαν τη Δευτέρα με τον Υπουργό Οικονομικών, με τη ατζέντα να περιλαμβάνει όλα τα τρέχοντα θέματα, όπως επιτόκια, ξένο εργατικό δυναμικό, τις αναταράξεις στην περιοχή, και την εν εξελίξει φορολογική μεταρρύθμιση.

Σε κοινές δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο κ. Κεραυνός εξέφρασε ικανοποίηση για την ύπαρξη συναντίληψης στις προσεγγίσεις όσον αφορά την αντιμετώπιση των διαφόρων προβλημάτων.

«Η σχέση μας ήταν και είναι παραγωγική στα πλαίσια συναντίληψης για το πώς μπορούμε να βελτιώσουμε θέματα και προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η οικονομία μας ώστε να διατηρήσουμε την ανθεκτικότητα της οικονομίας μας και στην ορθή πορεία, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που οι γεωπολιτικές αναταράξεις είναι πολλές, τόσο γύρω μας όσο και στη γειτονιά μας», τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών.

Από την πλευρά του, ο κ. Σταύρου τόνισε πως η ανταλλαγή απόψεων είναι πολύ σημαντική για να λυθούν καίρια προβλήματα και να πάμε μπροστά. Στα θέματα συζήτησης, ο κ. Σταύρου ανέδειξε τα ψηλά επιτόκια, τις επιπτώσεις των διαταραχών στην περιοχή μας και τις επιπτώσεις στην οικονομία μας, τη φορολογική μεταρρύθμιση που έρχεται και θέλουμε να δουλέψουμε όλοι μαζί για να πετύχουμε το καλύτερο.

Είπε ακόμη ότι μίλησαν για νέα κίνητρα προς τους επιχειρηματίες «για να αντιμετωπίσουμε το καίριο θέμα που καίει, αν θέλετε τους επιχειρηματίες την έλλειψη εργατικού προσωπικού, ζητήσαμε τη βοήθεια του υπουργού και σε αυτό το θέμα και είχαμε την θετική ανταπόκριση στα πλαίσια της δικαιοδοσίας του για αυτό το θέμα».

Λέγοντας ότι οι συναντήσεις θα συνεχιστούν, ο κ. Σταύρου είπε πως η ανταλλαγή απόψεων είναι εποικοδομητική γιατί «στοχεύουμε στον ίδιο σκοπό για μια δυνατή οικονομία, μια υγιή οικονομία και ένα υγιές επιχειρείν».

Σε ερώτηση για τα φλέγοντα θέματα που έχουν τεθεί από το ΚΕΒΕ, όπως το ξένο εργατικό, την ΑΤΑ, τη διόγκωση του κρατικού μισθολογίου και τις συλλογικές συμβάσεις, ο κ. Κεραυνός απάντησε ότι γίνονται κάποιες συμφωνίες στα πλαίσια της εφαρμογής διαφόρων πολιτικών, για να προσθέσει πως «όταν αντιλαμβανόμαστε ότι πρέπει να γίνονται διορθώσεις, πρέπει να γίνονται οι διορθώσεις».

Για την ΑΤΑ, ο κ. Κεραυνός επανέλαβε τη γνωστή, όπως ανέφερε θέση ότι η ΑΤΑ πρέπει πλέον να συνδεθεί με την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, καθώς κα άλλες πτυχές που θα πρέπει να εξεταστούν.

Για το θέμα των επιτοκίων, ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι όλοι συμφωνούμε και όλοι αναγνωρίζουν ότι βρίσκονται σε ένα ψηλό επίπεδο σήμερα, το οποίο δεν βοηθά την οικονομία μας και τις επιχειρήσεις μας να λειτουργήσουν αλλά και τα νοικοκυριά να ικανοποιήσουν τις όποιες δανειακές ανάγκες τους. «Επομένως ο κάθε ένας από τη θέση του συνεχίζει το διάλογο με αυτούς που πρέπει για να μπορέσουμε να βρούμε μια διέξοδο ούτως ώστε να λειτουργήσει αποτελεσματικά η οικονομία μας», συμπλήρωσε.

Ο κ. Σταύρου κατέθεσε τη συμφωνία του με τα όσα ανέφερε ο Υπουργός για την ΑΤΑ.

Υπενθυμίζοντας ότι θέση του ΚΕΒΕ ήταν η κατάργηση της ΑΤΑ, ο κ. Σταύρου, σημείωσε ότι «το να έχουμε διαφορετικές απόψεις και να συζητούμε χωρίς να καταλήγουμε πουθενά δεν είναι αυτοσκοπός».

Σημείωσε ωστόσο ότι υπάρχει το χρονοδιάγραμμα του Ιουνίου του 2025 για τη νέα συμφωνία στις βάσεις, όπως τις περιέγραψε ο Υπουργός Οικονομικών. «Εμείς προσβλέπουμε σε αυτό τον διάλογο στην κατάληξη επί της τεκμηριωμένης φόρμουλας που θα καταλήξει ένας αριθμός για την ΑΤΑ, αλλά δεν μπορεί πάντα όλοι να ταμπουρωνόμαστε στις θέσεις και να καταλήγουμε σε εργασιακές αναταράξεις», ανέφερε. Για μας, πρόσθεσε, «η εργασιακή ειρήνη είναι πολύ σοβαρό και θεμιτό επίτευγμα και να για να προχωρούμε πάρα κάτω πρέπει να βρίσκονται λύσεις και να πηγαίνουμε μπροστά».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση