ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Συγκλίσεις Βουλευτών για αναστολή πλειστηριασμών αιτητών σχεδίου «Ενοίκιο αντί δόσης»

Κυβέρνηση, ΚΕΔΙΠΕΣ, Κεντρική Τράπεζα και Χρηματοπιστωτικός Επίτροπος συμφωνούν ότι χρειάζεται καλύτερη στόχευση η πρόταση νόμου, ώστε να μην τύχει κατάχρησης

ΚΥΠΕ

Συμφωνία ως προς τη φιλοσοφία πρότασης νόμου του ΑΚΕΛ στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, σχετικά με δικαίωμα αναστολής της διαδικασίας πλειστηριασμού ακινήτου, σε περίπτωση που ο ιδιώτης έχει υποβάλει αίτηση στο σχέδιο «Ενοίκιο αντί δόσης», διαπιστώθηκε κατά τη συζήτηση της, σύμφωνα με δηλώσεις βουλευτών. Όπως ανέφεραν σε δηλώσεις τους μετά τη συνεδρίαση τα μέλη της Επιτροπής, η Κυβέρνηση, η ΚΕΔΙΠΕΣ, η Κεντρική Τράπεζα, ο Χρηματοπιστωτικός Επίτροπος, συμφωνούν ότι χρειάζεται καλύτερη στόχευση η πρόταση νόμου, ώστε να μην τύχει κατάχρησης.

Ο Προεδρεύων της Επιτροπής, Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσης Παντελίδης, ανέφερε στις δηλώσεις του ότι «υπάρχει μία ομόφωνη συναντίληψη και συμφωνία ως προς τη φιλοσοφία και την ορθότητα αυτής της πρότασης σε ό,τι αφορά τα κόμματα». Πρόσθεσε ότι «σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση, την Κεντρική Τράπεζα, τον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο, την ΚΕΔΙΠΕΣ, τις τράπεζες και της εταιρείες διαχείρισης, υπάρχει η άποψη ότι θα πρέπει θα γίνει μία καλύτερη στόχευση αυτής της προστασίας, έτσι ώστε να αποτραπεί ενδεχόμενη κατάχρηση της».

Σημείωσε ότι αναμένεται να γίνει η ετοιμασία ενός νέου κειμένου, σε συνεργασία των εισηγητών, της ΚΕΔΙΠΕΣ και των άλλων εμπλεκόμενων φορέων. Στόχος, όπως είπε, είναι να τεθεί αυτή η πρόταση νόμου για ψήφιση την ερχόμενη Πέμπτη. «Ευελπιστώ ότι θα υπάρξει η δυνατότητα συμφωνίας και θα έχουμε μια ομόφωνη θέση και τον κομμάτων και της εκτελεστικής εξουσίας και της Κεντρικής Τράπεζας και των τράπεζων», κατέληξε.

Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Σάβια Ορφανίδου, είπε ότι για το κόμμα της βασική θέση αρχής είναι «εκεί όπου οι αρμόδιοι φορείς, οι αρμόδιοι θεσμοί κράτους, το Υπουργείου Οικονομικών και ιδιαίτερα η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου υποδεικνύουν ότι μπορούμε να προχωρήσουμε με κάποιες βελτιώσεις στο υφιστάμενο πλαίσιο, εμείς είμαστε σύμφωνοι και θετικοί, δεδομένου πάντοτε ότι δεν διακινδυνεύεται με οποιοδήποτε τρόπο η σταθερότητα και αποτελεσματικότητα του χρηματοπιστωτικού μας τομέα».

Είπε ότι ο ΔΗΣΥ είναι σύμφωνος με τη φιλοσοφία της πρότασης νόμου, για να διασφαλιστεί και διά νόμου ότι, εκεί όπου γίνεται η υποβάλλεται η αίτηση στο σχέδιο «Ενοίκιο αντί δόσης», να αναστέλλεται η διαδικασία πλειστηριασμού. Πρόσθεσε, όμως, ότι θα πρέπει να υπάρξει ο περιορισμός σε αυτούς τους δικαιούχους που θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για το σχέδιο, «ούτως ώστε να μην γίνεται κατάχρηση και ούτως ώστε να στοχεύεται πάνω σε αυτούς που πραγματικά το έχουν ανάγκη στο τέλος της μέρες», όπως είπε.

Από την πλευρά του ΑΚΕΛ, ο Βουλευτής Ανδρέας Πασιουρτίδης, ανέφερε ότι η φιλοσοφία της πρότασης «συναντά τη σύμφωνο γνώμη όλων των φορέων, τραπεζών, Υπουργείου Οικονομικών, ΚΕΔΙΠΕΣ, αλλά βλέπω και μία συναντίληψη με όλα τα κόμματα, ούτως ώστε να περάσει αυτή η πρόταση».

«Εκείνο το οποίο δεσμευτήκαμε να ερευνήσουμε είναι η διαμόρφωση ενός λεκτικού, ούτως ώστε να προστατεύει αυτούς που πραγματικά πρέπει να προστατευτούν και την ίδια στιγμή να μην δίνει δικαίωμα κατάχρησης αυτού του δικαιώματος για να μπορέσει το σχέδιο να προστατεύσει εκείνους που χρήζουν προστασίας», σημείωσε. Τέλος, όσον αφορά τη διεύρυνση των κριτηρίων επιλεξιμότητας των δικαιούχων, είπε ότι «είναι μία συζήτηση που θα πρέπει να κάνουμε και θα ακολουθήσει εν ευθέτω χρόνω».

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Αλέκος Τρυφωνίδης, εξέφρασε συμφωνία «επί της αρχής στο γενικότερο πλαίσιο και την στόχευση της πρότασης νόμου», προσθέτοντας ότι η παράταξή του θα επιδιώξει την αναδιαμόρφωση του κειμένου, «ούτως ώστε να γίνει συγκεκριμένη στόχευση για να μην παρατηρείται η οποιαδήποτε κατάχρηση από αυτούς που δεν είναι ενταγμένοι στο σχέδιο ή δεν πληρούν τις προϋποθέσεις».

«Την ίδια στιγμή, ενώ η αιτήσεις είναι γύρω στις 600 αυτή τη στιγμή, διαπιστώνουμε σοβαρότατες στρεβλώσεις που αφορούν το σχέδιο «Ενοίκιο έναντι δόσης» και τις ημερομηνίες και τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί», συνέχισε, αναφέροντας ότι σκοπός της ΔΗΠΑ είναι να εγγράψει θέμα στην Επιτροπή Οικονομικών για να διορθωθούν αυτές τις στρεβλώσεις, «γιατί βρίσκουν καθημερινά οι συμπολίτες μας διάφορα εμπόδια στην προώθηση και ένταξή του στο σχέδιο αυτό», όπως εξήγησε.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ηλίας Μυριάνθους, εξέφρασε συμφωνία με τη φιλοσοφία της πρότασης νόμου, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν θετικές εξελίξεις, αναφορικά με τις αιτήσεις που έχουν κατατεθεί μέχρι σήμερα για το σχέδιο. Πρόσθεσε, όμως, ότι υπάρχουν και ζητήματα που χρειάζονται διευκρίνιση, κάτι στο οποίο, όπως είπε, φαίνεται να υπάρχει θετική σύγκλιση από όλους τους φορείς που τοποθετήθηκαν ενώπιον της Επιτροπής. «Αναμένουμε να δούμε το τελικό κείμενο, αν προκύπτουν ζητήματα τροπολογιών, για να μπορέσουμε να τις καταθέσουμε, για να είναι έτοιμο την ερχόμενη Πέμπτη στην Ολομέλεια», κατέληξε.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων, Σταύρος Παπαδούρης, εξέφρασε συμφωνία με την πρόταση νόμου, λέγοντας ότι πρόθεση του είναι η κατάθεση τροπολογίας για να αλλάξει το λεκτικό, ώστε να μην καλύπτει μόνο το θέμα της αίτησης, αλλά και το θέμα της ένστασης.

Σημείωσε ότι δεν συμμερίζεται τις επιφυλάξεις για πιθανή κατάχρηση της αναστολής, λέγοντας ότι η εξέταση της αίτησης θα διαρκέσει περίπου τρεις μήνες. «Άρα, αν για τρεις μήνες φοβόμαστε ότι θα γίνει μία κατάχρηση και προτιμούμε να προχωρά ένας πειρασμός, αυτό είναι αδικαιολόγητο, ας το δει το Υπουργείο αν συμμερίζεται αυτή την άποψη», είπε.

Ανέφερε, ακόμα, ότι έχει δεχθεί καταγγελίες από άτομα που μπορεί να επιλεγούν για το σχέδιο, ότι κάποιοι από τους λειτουργούς της ΚΕΔΙΠΕΣ αποφασίζουν ότι ένας αιτητής μάλλον δεν είναι επιλέξιμος, επομένως δεν έχει λόγο να κάνει αίτηση. Χαρακτήρισε απαράδεκτο να συμβαίνει κάτι τέτοιο και είπε ότι την επόμενη φορά που θα λάβει τέτοια καταγγελία, θα προχωρήσει σε επίσημη καταγγελία.

Δε προχωρά προς ψήφιση ο προϋπολογισμός της ΑΛΚ, θα επανέλθει η Επ. Οικονομικών

Από τους προϋπολογισμούς των ημικρατικών οργανισμών που τέθηκαν σήμερα ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών, ο μόνος που δεν προχωρά προς ψήφιση είναι αυτός της Αρχής Λιμένων Κύπρου, καθώς η Επιτροπή ζήτησε επιπλέον στοιχεία και για τον λόγο αυτό θα επανέλθει σε επόμενη συνεδρίαση, ζητώντας την παρουσία όλων των εμπλεκόμενων.

Σε δηλώσεις της για το θέμα, η Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Σάβια Ορφανίδου, ανέφερε ότι «τα πλαίσια της συζήτησης του προϋπολογισμού της Αρχής Λιμένων Κύπρου το ΑΚΕΛ επανέλαβε μονότονα αυτό που επαναλαμβάνει εδώ και πολλά χρόνια, για την ετεροβαρή συμφωνία που έχει επιτευχθεί για την αποκρατικοποίηση του λιμανιού της Λεμεσού».

Πρόσθεσε ότι «σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε ενώπιόν μας και είναι στοιχεία που έχουν δοθεί από αυτήν την κυβέρνηση, η Αρχή Λιμένων Κύπρου λαμβάνει ως μίσθωμα πάνω από Є12,5 εκατομμύρια ετησίως προκειμένου να μην έχει απώλειες στα έσοδά της. Για αυτό και καταγράφει κάθε χρόνο κέρδη μεταξύ Є10 και Є12 εκατομμυρίων». Κατέληξε, δε, ότι «το κρατικό ταμείο μεταξύ των ετών 2017-2022, έχει λάβει επιπρόσθετα καθαρά έσοδα ύψους Є364,1 εκατομμυρίων».

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Αλέκος Τρυφωνίδης, εξέφρασε μεγάλη απογοήτευση «για την μη παρουσία έστω και ενός μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχής στη συζήτηση του προϋπολογισμού», λέγοντας ότι «αυτό αποτελεί ασέβεια και απαξίωση προς την Επιτροπή Οικονομικό» και ότι δυσκολεύει την εξέταση του προϋπολογισμού. «Έχουμε την ετήσια έκθεση και τις οικονομικές καταστάσεις που έχουν ετοιμαστεί από το 2016 και αυτό είναι ένα ζήτημα και έχουν ζητηθεί εξηγήσεις από την Επιτροπή Οικονομικών», σημείωσε.

Έθιξε, ακόμα, το ζήτημα της τήρησης και της εξέλιξης της συμφωνίας παραχώρησης και διαχείρισης του λιμανιού της Λεμεσού στους ιδιώτες, το ύψος των χρεώσεων του λιμανιού της Λεμεσού, η ανταγωνιστικότητα του λιμανιού και ο κόμβος στην περιοχή μας, καθώς και οι επιπτώσεις στους εμπορευόμενους αλλά και τους καταναλωτές. «Εκκρεμούν σοβαρές προλήψεις ούτως ώστε να γίνεται έλεγχος των εταιρειών που έχουν αναλάβει τα λιμάνια μας», κατέληξε ο κ. Τρυφωνίδης.

Προϋπολογισμός ΚΟΑΓ

Προς ψήφιση προχωρά ο προϋπολογισμός του Κυπριακού Οργανισμού Αγροτικών Πληρωμών (ΚΟΑΓ) μετά τη σημερινή συζήτηση στην Επιτροπή.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Αλέκος Τρυφωνίδης, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση υπογράμμισε «τον σημαντικότατο ρόλο που διαδραματίζει στην αγροτική οικονομία για τη στήριξη των γεωργών και των κτηνοτρόφων» ο ΚΟΑΓ, λέγοντας ότι «την τελευταία 20ετία έχουν παραχωρηθεί πέραν των δύο δισεκατομμυρίων ευρώ στους Κύπριους αγρότες».

Είπε ότι τέθηκε στον Επίτροπο το ζήτημα της γενικότερής εγκατάλειψης της υπαίθρου και υπογράμμισε την «ανάγκη να δοθούν κίνητρα σε νέους για να δραστηριοποιηθούν στην ύπαιθρο στον τοίχους γεωργίας και της κτηνοτροφίας καθώς επίσης και στα επενδυτικά σχέδια του οργανισμού». Κίνητρα ζητήθηκαν και για ανασύσταση των εγκαταλελειμμένων περιβολιών στην περιοχή της Σολιάς.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ηλίας Μυριάνθους, ανέφερε ότι κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του ΚΟΑΓ, ενημερώθηκαν από τον Επίτροπο ότι από τις 29.800 αιτήσεις αγροτών διεκπεραιώθηκαν οι 27.500 και πληρώθηκαν ήδη, ενώ οι υπόλοιπες θα προχωρήσουν εντός του μήνα. Ως θετική παράμετρο ανέφερε το γεγονός ότι πλέον η φιλοσοφία του ΚΟΑΓ «δεν καταδικάζει τον δικαιούχο αν κάνει κάποια λανθασμένη αίτηση, όπως παλιά που επιβάλλονταν υψηλά πρόστιμα, αν απόκλινε από τις πραγματικές εκτάσεις που υπέβαλλε» και ότι γίνεται προσπάθεια για διόρθωση και βελτίωση της αίτησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Βουλή  |  Φόρος  |  Χρέος  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση