ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στόχος είναι η ενεργειακή αυτονομία της Κύπρου, είπε ο υπουργός Ενέργειας

Ο κ. Παπαναστασίου εξήγησε την παρούσα κατάσταση και τις τρέχουσες εξελίξεις όσον αφορά τον φυσικό πλούτο της Κύπρου στην ΑΟΖ

ΚΥΠΕ

Στόχος είναι η ενεργειακή αυτονομία της Κύπρου, ούτως ώστε αυτή να μην εξαρτάται από τις γεωπολιτικές, τις ενεργειακές και άλλες κρίσεις, δήλωσε το Σάββατο ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Γιώργος Παπαναστασίου, στο πλαίσιο ημερίδας που διοργάνωσε η πολιτική ομάδα Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας του ΔΗΚΟ με θέμα «Το κόστος Ενέργειας και πως μπορεί να επιτευχθεί η μείωσή του».

Στην ομιλία του με θέμα «Φυσικό αέριο και προοπτικές», ο κ. Παπαναστασίου είπε ότι σήμερα η Κύπρος δεν έχει ενεργειακή αυτονομία και εξαρτάται από τις γεωπολιτικές, τις ενεργειακές και άλλες κρίσεις, και σημείωσε ότι «η προσπάθειά μας θα πρέπει να είναι η αυτονομία, ούτως ώστε να ουδετεροποιηθούμε από αυτές τις μεταβλητές».

Η στρατηγική και ο στόχος, εξήγησε ο κ. Παπαναστασίου, είναι η αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) και η χρηστή χρήση του ενεργειακού δυναμικού που υπάρχει στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Ο Υπουργός ανέλυσε την κατάσταση σε ό,τι αφορά τα τεμάχια που βρίσκονται στην ΑΟΖ και τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε αυτά.

Μιλώντας για την περίπτωση του κράτους του Ισραήλ ο κ. Παπαναστασίου είπε ότι έγινε πρωτίστως ιδία χρήση του φυσικού πλούτου για κάλυψη των ενεργειακών αναγκών και μετά η εξαγωγή. Αναφερόμενος στην περίπτωση της Μάλτας, ο κ. Παπαναστασίου είπε ότι η Μάλτα έχει φυσικό αέριο, ενώ παράλληλα έχει και ηλεκτρική διασύνδεση με την Ιταλία.

Ο κ. Παπαναστασίου εξήγησε την παρούσα κατάσταση και τις τρέχουσες εξελίξεις όσον αφορά τον φυσικό πλούτο της Κύπρου στην ΑΟΖ, σημειώνοντας ότι «έχουμε κοιτάσματα τα οποία είναι υπέρ αρκετά για σκοπούς χρήσης συμβατικής ηλεκτροπαραγωγής, για να έχουμε φυσικό αέριο και να έχουμε φτηνή συμβατική παραγωγή, αλλά παράλληλα να έχουμε και αρκετό φυσικό αέριο το οποίο να εξαχθεί, μέσω της υγροποίησης είτε σε τερματικά της Αιγύπτου είτε σε νέα τερματικά στην Κύπρο». Ο Υπουργός Ενέργειας αναφέρθηκε στις επιλογές που υπάρχουν όσον αφορά την υγροποίηση, ήτοι πλωτές μονάδες και μονάδες στην ξηρά (modular).

Σημείωσε ότι το πλοίο-χερσαίο τερματικό ολοκληρώνεται τον Ιούλιο του 2024, προσθέτοντας ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι το φυσικό αέριο μπαίνει αυτομάτως στην ηλεκτροπαραγωγή». Η προσοχή μας θα έπρεπε εξαρχής να είναι πρώτα η Κύπρος - «Cyprus first» - και αυτή είναι η λογική και η στρατηγική όσον αφορά την ενέργεια, είπε ο Υπουργός.

Παράλληλα, ο κ. Παπαναστασίου μίλησε και για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ (EuroAsia Interconnector) λέγοντας ότι η σύνδεση της Κύπρου με την Κρήτη σημαίνει ταυτόχρονα την ηλεκτρική σύνδεση της Κύπρου με την Ευρώπη. Αυτό, είπε ο Υπουργός δίνει σοβαρή επάρκεια προσφέροντας ασφάλεια προμήθειας στην Κύπρο. Όσον αφορά την περίπτωση του Ισραήλ, ο κ. Παπαναστασίου είπε ότι το Ισραήλ θα έχει σοβαρές ανάγκες της τάξεως των 4 έως 5 γίγαβατ στα επόμενα 4 με 5 χρόνια και για αυτό τον λόγο η διασύνδεση είναι πολύ σημαντική και για αυτό το κράτος. Ο κ. Παπαναστασίου είπε, επίσης, ότι αυτή την στιγμή «κτυπούν την πόρτα πολλοί επενδυτές-ταμεία τα οποία ουσιαστικά έχουν ενδιαφερθεί για να μπουν στο έργο».

Ο κ. Παπαναστασίου αναφέρθηκε και στην Ενέργεια που παράγεται και από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) λέγοντας ότι η μεγαλύτερη ηλεκτροπαραγωγή προέρχεται από τον ήλιο, αφού το ηλιακό δυναμικό στην Κύπρο είναι από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, λόγω της γεωγραφίας του νησιού. Σημείωσε ότι το δίκτυο θα πρέπει να γίνει «πιο έξυπνο» για την μεταφορά, την αποθήκευση και τη διανομή του ηλεκτρισμού.

Ο Υπουργός Ενέργειας είπε ότι μέσα από τον σχεδιασμό που υπάρχει ο στόχος είναι η μείωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας σημειώνοντας ότι «θα πρέπει να πάμε σε αυτονομία των οικιακών υποστατικών για να μην εξαρτώνται από το δίκτυο ώστε να δοθεί χρόνος για να τοποθετηθούν μπαταρίες, έξυπνα συστήματα κτλ». Είπε ότι αυτή είναι η λογική για το «Φωτοβολταϊκά για Όλους» για ενεργειακή αυτονομία των οικιακών υποστατικών και των επιχειρήσεων, με απώτερο στόχο τον μηδενικό λογαριασμό ρεύματος.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε και ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, ενώ μετά ομιλία του Υπουργού υπήρξαν πάνελ συζητήσεων με εμπειρογνώμονες.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

Οι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις σε σχέση με την ανάγκη απλοποίησης και μείωσης του διοικητικού άχθους, προκειμένου να ενισχυθεί ...
ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις
 |  ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ