ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σημαντική για το χαλλούμι και την νομολογία η απόφαση της 21ης Φεβρουαρίου

ΚΥΠΕ

Σημαντική τόσο για την Κύπρο και το πρότυπο του χαλλουμιού, όσο και από πλευράς νομολογίας θεωρείται η απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου της ΕΕ στην προσφυγή εταιρειών κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία θα ανακοινωθεί την ερχόμενη Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου.

Συγκεκριμένα σε ενημερωτικό δελτίο του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ημερομηνίας 7 Φεβρουαρίου, στο οποίο περιλαμβάνονται οι σημαντικότερες υποθέσεις, αναφέρεται και η επικείμενη λήψη απόφασης στην υπόθεση T-361/21 Papouis Dairies και άλλοι κατά Επιτροπής ( Case T-361/21 Papouis Dairies and Others v Commission).

Όπως αναφέρεται στην περιγραφή της υπόθεσης, στις 5 Απριλίου 2012, αρκετές κυπριακές εταιρείες και οργανισμοί που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της τυροκομίας υπέβαλαν αίτημα στις κυπριακές αρχές για την καταχώριση του ονόματος «Χαλλούμι»/«Hellim» ως Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ). Αυτή η αίτηση ήταν με βάση το πρότυπο που προβλέπει ότι το χαλλούμι μπορεί να παράγεται από αιγοπρόβειο γάλα, ή ένα μείγμα και των δύο, με ή χωρίς αγελαδινό γάλα, και έγινε προσπάθεια αυτό το πρότυπο να ερμηνευτεί ότι απαιτεί από τους παραγωγούς χαλλουμιού να χρησιμοποιούν ποσοστό αιγοπρόβειου γάλακτος που να υπερβαίνει το 50%.

Μετά την καταχώριση αυτής της ονομασίας από την Επιτροπή, αναφέρεται επίσης, έγιναν τρεις τροποποιήσεις στις προδιαγραφές του. Η Papouis Diairies Ltd, με έδρα τη Λευκωσία και πέντε άλλοι οργανισμοί αναζητούν την ακύρωση του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2021/591 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που ενέγραψε την ονομασία «Χαλλούμι» /«Hellim» (ΠΟΠ) στο μητρώο προστατευόμενων ονομασιών προέλευσης και προστατευόμενων γεωγραφικών ενδείξεων, καθώς και την ακύρωση των τριών τροποποιήσεων στις προδιαγραφές.

Παράλληλα στο ενημερωτικό δελτίο αναφέρεται ότι μετά την συγκεκριμένη απόφαση στις 21 Φεβρουαρίου θα εκδοθεί από το Δικαστήριο δελτίο Τύπου.

Σύμφωνα με γνώστες του θέματος που μίλησαν στο ΚΥΠΕ, η συγκεκριμένη απόφαση είναι σημαντική αφού είναι πολύπλοκη και σχετίζεται με πολλές πτυχές που αφορούν γενικά τις διαδικασίες εγγραφής προϊόντος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στη συγκεκριμένη προσφυγή έχουν εγερθεί πολλά θέματα, όπως ποιοι έχουν έννομο συμφέρον να προβάλουν την απόφαση και κατά πόσο υπάρχουν κάποια πρόδηλα σφάλματα, τα οποία μπορεί να εντοπιστούν χωρίς να εισέλθει το δικαστήριο σε τεχνικές λεπτομέρειες.

Επίσης εξετάζεται κατά πόσο αξιολογήθηκε ορθά το είδος των προϊόντων χαλλουμιού που κυκλοφορούν στην αγορά σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως και κατά πόσο οι πρόνοιες του φακέλου είναι ταυτόσημες με το κυπριακό πρότυπο, για το οποίο θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ότι είναι νομικά δεσμευτικό.

Τίθεται επίσης θέμα για το κατά πόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έλαβε υπόψη προηγούμενες αποφάσεις δικαστηρίων για το εμπορικό σήμα του χαλλουμιού, αλλά και το κατά πόσο εφαρμόστηκε η χρηστή διοίκηση στην λήψη της απόφασης για το ΠΟΠ λόγω του μεγάλου χρονικού διαστήματος που πήρε για να εξεταστεί. Επίσης σε πιο βαθμό οι εθνικές δικαστικές αποφάσεις δεσμεύουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Παράλληλα σημαντική θεωρείται η απόφαση και για το μέλλον του χαλλουμιού, αφού η κυπριακή Κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα λάβει τις όποιες αποφάσεις για το χαλλούμι μετά την ανακοίνωσή της. Συγκεκριμένα η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Μαρία Παναγιώτου προανήγγειλε ότι μετά την απόφαση του δικαστηρίου στις 21 Φεβρουαρίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης θα συγκαλέσει σύσκεψη, στην παρουσία όλων των εμπλεκομένων στον τομέα της παραγωγής χαλλουμιού, δηλαδή των τυροκόμων, των αγελαδοτρόφων και των αιγοπροβατοτρόφων, και θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις της Κυβέρνησης.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση