Money Review
Νέο κεφάλαιο ανοίγει για τις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης με την έντονη αναταραχή στη Γαλλία και με τους αναδυόμενους πολιτικούς και δημοσιονομικούς κινδύνους να πυροδοτούν έντονη μεταβλητότητα με τους τριγμούς να εξαπλώνονται στις υπερχρεωμένες χώρες του ευρώ, όπως Ελλάδα και Ιταλία.
Το premium που ζήτησαν οι επενδυτές για να διακρατήσουν γαλλικά κρατικά ομόλογα έναντι των γερμανικών απογειώθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη το 2012, υπογραμμίζοντας τις ανησυχίες της αγοράς για την έκβαση των εκλογών στη Γαλλία.
Οι δημοσκοπήσεις δίδουν προβάδισμα στο κόμμα Εθνική Συσπείρωση της Μαρί Λεπέν, χωρίς ωστόσο να εξασφαλίζει την απόλυτη πλειοψηφία. Ωστόσο, διευρύνει το προβάδισμά της και μάλιστα μία δημοσκόπηση έδειξε ότι θα μπορούσε να περάσει το κατώφλι για την απόλυτη πλειοψηφία. Η Συμμαχία της Αριστεράς έρχεται στη δεύτερη θέση.
Η απόδοση του γαλλικού 10ετούς διαμορφώθηκε στο 3,32%, στο υψηλότερο επίπεδο από τις 11 Ιουνίου με το spread έναντι των γερμανικών πάνω από τις 85 μονάδες βάσης, που σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη άνοδο από το 2012. Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς έφθασε στο 2,49%.
Διεύρυνση παρουσίασε και το spread των ιταλικών 10ετών έναντι των γερμανικών, φθάνοντας έως τις 160 μονάδες βάσης, σε μία ένδειξη ότι ο πανικός εξαπλώνεται και στις υπερχρεωμένες χώρες του ευρώ. Κάποιοι αναλυτές ωστόσο θεωρούν υπερβολικά τραβηγμένες τις κινήσεις αυτές στις αγορές κρατικών ομολόγων. Ο Πίτ Χέινς Κρίστιανσεν, στρατηγικός αναλυτής της Danske Bank, εκτιμά ότι τα διαρθρωτικά προβλήματα της Γαλλίας δεν πρόκειται να βελτιωθούν ή να επιδεινωθούν από το εκλογικό αποτέλεσμα και γι΄αυτό αναμένει ότι θα spread και οι αποδόσεις θα περιοριστούν έως ένα βαθμό.
Στην ελληνική αγορά κρατικών ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς έφθασε στο 3,73% με το spread στις 127 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία το κόστος δανεισμού κινήθηκε στο 3,17%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ περιορίστηκε μόλις στα 48 εκατ. ευρώ.
Τα μεγάλα ερωτήματα
Το μεγάλο ερώτημα είναι τι μέλλει γενέσθαι τις επόμενες ημέρες. Εάν οι αγορές παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα, αυτό θα μπορούσε να κοστίσει στη Γαλλία επιπλέον 800 εκατ.ευρώ στο πρώτο έτος, 4 έως 5 δισ.ευρώ στο πέμπτο και 9 έως 10 δισ.ευρώ στο δέκατο, σύμφωνα με εκτιμήσεις του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών.
Μία απόλυτα πλειοψηφία στην Μαρί Λεπέν, κάτι που θα της επέτρεπε να εφαρμόσει μεγαλύτερο μέρος από το πρόγραμμα δαπανών της θα ωθούσε τα spreads σε ακόμη πιο υψηλά επίπεδα.
Το κλειδί θα είναι μία παραίτηση του Μακρόν. Η Citi εκτιμά ότι η Λεπέν θα εφαρμόσει ακόμη μεγαλύτερο μέρος του προγράμματός της χωρίς τον Μακρόν, κάτι που θα μπορούσε να ωθήσει τα spreads των γαλλικών κρατικών ομολλόγων στις 130 έως 135 μονάδες βάσης μόνιμα σε σχέση με τις 100 έως 105 μβ εάν παραμείνει ο Μακρόν.
Επίσης, η γαλλική αναστάτωση θα μπορούσε να εξαπλωθεί και να προκαλέσει μεγαλύτερη αναστάτωση στις υπερχρεωμένες χώρες. Όμως, ο όποιος αντίκτυπος θα είναι πιο συγκρατημένος σε σχέση με το 2017, όταν η Λεπέν είχε δεσμευθεί ότι εάν κέρδιζε τις προεδρικές εκλογές θα έβγαζε τη Γαλλία από το ευρώ, καθότι τώρα έχει αποσυρθεί αυτό το ενδεχόμενο. «Δεδομένου ότι δεν υπάρχει αντιευρωπαϊκή ρητορική, η όποια μετάσταση στην περιφέρεια θα είναι περιορισμένη», ανέφερε ο Πήτερ Γκόουβς της MFS Investment Management.